Generációváltás

A Metabo kiegészíti a sarokcsiszoló kompakt osztályát

2008-11-17 00:01:15 |

A gyártó szerint a 12 géptípus - "made in Germany" - az elegáns forma és a könnyű kezelhetőség mellett mindenek előtt a "lényegesen megnövelt teljesítmény" miatt tarthat számot nagy érdeklődésre. Ennek alapját a motort hatékonyan hűtő innovatív légvezetés adja.

Az újszerű hűtési koncepció alapját egy diagonális légnyílás képezi, amely sokkal nagyobb légmennyiség szállítására képes és jelentősen megnöveli a hűtési teljesítményt.
Az alumínium présöntvényből készült, stabil készülékház hosszú élettartamot biztosít. Ezen a tekercselés-védő ráccsal ellátott Metabo Marathon motor hatékony por elleni védelemmel rendelkezik. A jól megtervezett porvédelmi technológiához tartozik a tekercsek porvédő bevonata és a golyóscsapágyak kettős tömítő ajakkal ellátott Labyrinth tömítése. Ezek is a por káros hatása ellen védenek. A szénkeféket zárt kivitelű tartóházba helyezték. A teljesen zárt kivitelű kapcsoló megakadályozza a fémpor lerakódása miatt keletkező elektromos átütéseket.
A Metabo "jól bevált felszereltségi kritériumnak" nevezte az S automata biztonsági kuplungot, amely védi a felhasználót a veszélyes visszacsapódásoktól, és a csuklót kímélő VibraTech (MTV) antivibrációs kézi fogantyút, ezen felül a korong szerszám nélküli cseréjéhez szükséges "Quick" rendszert (opcionális). A plusz pontokhoz tartozik még a mechanikus és ezáltal rendkívül kopásálló korongfék. A gyártó szerint ebben a teljesítmény osztályban a "WB 11-125 Quick" és a "WB 11-150 Quick" modelleknél igazán egyedülálló tulajdonságnak mondható, hogy a készülék leállítása után a csiszoló korong három másodpercen belül leáll.

Fékkel a biztonság érdekében

A Metabo fejlesztői kiemelik, hogy a fékkel ellátott modellek 2008. januárjától kaphatók kereskedelmi forgalomban.
A műszaki adatok megerősítik az utód-generációk "folyamatosan ragyogó" munkaeredményeit. A forgatónyomaték típustól függően 2,2 és 3,5 Nm között van. A gépek névleges teljesítmény felvétele 900-1 400 Watt, leadott teljesítményük pedig 490-800 Wattig terjed. A felhasználható korongok átmérője 100-150 mm. Az üresjárati fordulatszám 3 000 és 10 000 f/perc között van megadva.

VibraTech fogantyú

Aki naponta dolgozik sarokcsiszolóval ismeri azt a problémát, hogy milyen zavaró a készülék okozta kéz- és karrezgés. Ez extrém esetben az egészséget is károsíthatja. A 2002. június 25-től érvényben lévő, a nemzeti jogalkotásokba is átemelt 2002/44/EC EU irányelv is foglakozik ezzel a témával. Az irányelv határértékeket állapít meg, és a jövőben ezek be nem tartása esetén a munkaadó felelősségre vonható. Ezért a Metabo cég integráltan használja az autobalancer technológiát.
A kompakt osztályos Metabo autobalancer sarokcsiszolók 150 mm korongátmérőig minden esetben a versenytársak autobalanceres sarokcsiszolóinak rezgésértékeinél kevesebbet érnek el, sőt a mért értékek mindig mélyen az 5 m/s expozíciós határérték alatt maradnak.
Az autobalancert alkalmazó szerszámgépek vibrációs értékeit egy független vizsgáló labor (Intertek) mérte. A Metabo gépek érték el a legalacsonyabb értéket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...


Kombinált csiszológépek

A csiszolás a különféle felületek finomításának egyik fontos művelete. Kézzel ez fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ezt a munkát is gépesíteni. Igen ám, de a csiszoló munkák...