A fa megújuló energiaforrás

2013-01-20 20:37:07 | Módosítva: 2014-02-11 11:21:23

A fa jelenleg a legfontosabb megújuló energiaforrásunk, a kitermelt faanyag 43%-át energetikai célra használtuk az elmúlt évben. Az ipari fa, a nagyméretű rönkök ára jóval meghaladja a tűzifa árát, ezért nem fog az előfordulni, hogy ezeket is tűzifaként hasznosítják.

Környezetvédelmi szempontból a fatüzelés alkalmazása CO2 semleges, nincs különbség a felszabaduló CO2 mennyiségét tekintve aközött, hogy a fa természetes körülmények között korhad el, vagy kazánban égetjük el. A fa elégetésekor csak annyi CO2 jut a levegőbe, mint amennyit növekedése során megkötött, tehát nincs többlet CO2 kibocsátás.

A fa energetikai felhasználásának legegyszerűbb módja a közvetlen eltüzelés, amikor a tüzelőanyagban (fahulladék, faapríték, tűzifa, pellet, brikett) található szén, hidrogén és egyéb éghető anyagok oxidációja során égéstermékek keletkeznek és hőenergia szabadul fel.

Fatüzelésénél, a tüzelőanyagtól és az eltüzelés módjától függően, átlagosan 900–1300°C hőmérsékletet lehet elérni. A fából történő energia-előállításkor tulajdonképpen a fotoszintézis során tárolt kb. 19 MJ/tonna napenergiát szabadítjuk fel. Ennek megfelelően a fa fűtőértéke – teljesen száraz fa esetén – átlagosan 17,5–19 MJ/kg érték körül alakul. Két kilogramm abszolút száraz fa fűtőértéke közel azonos 1 m3 átlagos földgázéval! Ez azonban természetesen csak ideális esetre vonatkozik, hiszen abszolút száraz fa, fahulladék nem fordul elő a felhasználás során, ezért figyelembe kell venni a víztartalmat is, amely a fűtőértéket nagymértékben csökkenti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jelentős hitel lakásfelújításra

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az...


Levegő hőszivattyúk

Nicolas Carnot a 19. század első felében írta le a korszerű hőerőgépek alapját képező körfolyamatát. Ez a körfolyamat játszódik le a mai hűtőszekrényekben, klímákban és a hőszivattyúkban is.