A fa megújuló energiaforrás

2013-01-20 20:37:07 | Módosítva: 2014-02-11 11:21:23

A fa jelenleg a legfontosabb megújuló energiaforrásunk, a kitermelt faanyag 43%-át energetikai célra használtuk az elmúlt évben. Az ipari fa, a nagyméretű rönkök ára jóval meghaladja a tűzifa árát, ezért nem fog az előfordulni, hogy ezeket is tűzifaként hasznosítják.

Környezetvédelmi szempontból a fatüzelés alkalmazása CO2 semleges, nincs különbség a felszabaduló CO2 mennyiségét tekintve aközött, hogy a fa természetes körülmények között korhad el, vagy kazánban égetjük el. A fa elégetésekor csak annyi CO2 jut a levegőbe, mint amennyit növekedése során megkötött, tehát nincs többlet CO2 kibocsátás.

A fa energetikai felhasználásának legegyszerűbb módja a közvetlen eltüzelés, amikor a tüzelőanyagban (fahulladék, faapríték, tűzifa, pellet, brikett) található szén, hidrogén és egyéb éghető anyagok oxidációja során égéstermékek keletkeznek és hőenergia szabadul fel.

Fatüzelésénél, a tüzelőanyagtól és az eltüzelés módjától függően, átlagosan 900–1300°C hőmérsékletet lehet elérni. A fából történő energia-előállításkor tulajdonképpen a fotoszintézis során tárolt kb. 19 MJ/tonna napenergiát szabadítjuk fel. Ennek megfelelően a fa fűtőértéke – teljesen száraz fa esetén – átlagosan 17,5–19 MJ/kg érték körül alakul. Két kilogramm abszolút száraz fa fűtőértéke közel azonos 1 m3 átlagos földgázéval! Ez azonban természetesen csak ideális esetre vonatkozik, hiszen abszolút száraz fa, fahulladék nem fordul elő a felhasználás során, ezért figyelembe kell venni a víztartalmat is, amely a fűtőértéket nagymértékben csökkenti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Variációk padlásfödém szigetelésre

Vége a télnek. Már arcunkat simogatják a langyos tavaszi napsugarak, amelyek nemcsak a természet megújulásának előhírnökei, hanem a tavaszi nagytakarításnak is. A felvilágosult háztulajdonosok...


Önfenntartó passzív házak

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely...