Bio brikettek

2014-02-05 13:25:45 | Módosítva: 2014-02-05 14:52:46

A lakások fűtésének a költségei - még a központi rezsicsökkentés ellenére is - jelentős terhet jelentenek a családok nagy részének. Ahol erre mód van, érdemes lehet a hagyományos tüzelőanyagok helyett az ún. bio brikett tüzelőanyagokat választani.


A hagyományos fűtőanyagoknál gazdaságosabbak

A különböző bio brikettek nagyon korszerű és környezetbarát tüzelőanyagok, amelyekkel még a hagyományos gázos fűtésekhez viszonyítva is jelentős költségmegtakarításokat lehet elérni. E mellett használatuk környezetkímélő, és a tárolásuk is előnyösebb a hagyományos tüzelőanyagokénál.

A fűtőértékük magas, 1,7 MJ/kg körüli, azaz 2 kg bio brikettel 1 m3 gáz elégetésekor keletkező fűtőérték érhető el. Esetenként a tűzifánál kissé többe kerül, viszont ennél tömörebb és főleg szárazabb, ami által kevesebb mennyiség szükséges belőlük azonos hőmennyiség eléréséhez.


A tárolásuk is előnyös, többnyire előcsomagoltak, több méretben kaphatók, így tetszőlegesen választhatunk a 15-30 cm hosszúságú brikettek között. Átlagos anyagsűrűségük 1,2-1,4 g/cm3 közötti, ezért szinte nem is morzsolódnak, inkább csak törhetők. Raklapos és zsákos kiszerelésben egyaránt kapható.

A bio brikettek használata hagyományos, vegyes tüzelésű kályhákban, kandallókban vagy kazánokban lehetséges. Különféle alapanyagokból készített változataik kaphatók, amelyek változó minőségűek.

A fa brikett talán a leginkább ismert biotermék. Mivel fűtőértéke a hagyományos tűzifához képest közel a kétszerese, ezért fa brikettből elegendő fele mennyiséget venni és raktározni. Azonos mennyiségű fa brikett lényegesen hosszabb ideig, nagyobb hatékonysággal ég és izzik, mint a tűzifa. Takarékosabb is, mint a tűzifa, ez által használata olcsóbb és kényelmesebb!

Természetes alapanyagokból (faforgács, faapríték, fűrészpor stb.) készül. Kötőanyagot (ragasztót) egyáltalán nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes fáéval azonos. Nedvességtartalma kicsi, ezért sokkal könnyebben, jobb hatásfokkal ég, mint a tűzifa. Fűtőértéke nagy kb.18-19 MJ/kg (4500-5000 kalória), tehát megegyezik a barnaszénével. Hamutartalma általában nem több 3%-nál, a keletkező hamu pedig környezetbarát. A fában gyakorlatilag nincs kén, ezért füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz. A különböző gyártóktól származó fa brikettek éghetősége és hőleadása eltérő, amit saját tesztekkel érdemes kiismerni. Az alapanyaguk keményfa, vagy fenyőfa apríték lehet. Különféle formára préselve kerülnek forgalomba, többnyire 10-20 kg-os, fóliázott kiszerelésben és közel azonos áron.

A nád brikett csigás préssel gyártott formája a négyzet alapú hasábtól a kör alapúig változhat. Több méretben kapható, tetszőlegesen választhatók a 15-30 cm hosszúságú brikettek. Átlagos sűrűsége 1,2-1,4 g/cm3, ezért szinte nem is morzsolódik, inkább csak törhető. Raklapos és zsákos kiszerelésben egyaránt kapható. Hamutartalma 8-9%, fűtőértéke 17 MJ/kg.

A szalma brikett is teljesen természetes eredetű anyagokból, hozzáadott kötőanyag nélkül készült tüzelőanyag. Fűtőértéke 17,5-19,5 MJ/kg. Könnyen gyullad, ugyanakkor a tömörítés miatt az égés lassabban és tökéletesen megy végbe. Magas fűtőértékét a gabona szalma illóolaj tartalma is segíti, amelyek 250-300 fokos hőmérsékleten szabadulnak fel. A hamutartalma is csekély, 2-3%, ami magas ásványanyag tartalma miatt kiválóan alkalmas trágyázásra.


Újabban az újságpapírból is készíthető fűtésre alkalmas brikett. A fához hasonlóan ég el, a hamutartalma az előzőkhöz hasonlóan 2-3%, és megfelelő tömörítés után 13000-15000 kcal/kg az energiatartalma. Szinte bármilyen papír fajtából elkészíthető, ám az előállítása alkalmazott áztatási és aprítási, szárítási műveletek miatt elég időigényes.

Finn példa alapján az SVT-Wamsler Rt. dolgozta ki az újságpapírból készíthető tüzelő brikett készítésének hobbi szintű módszerét. A fényes és színes újságpapírok erre kevésbé alkalmasak, viszont a hullámpapírdobozok anyaga igen, de a műanyag ragasztószalagokat és fémkapcsokat előbb el kell távolítani. A 20-30 cm nagyságú papírdarabokat műanyag vödrökben vagy nagyobb fémtárolókban kell beáztatni. Egy rész papírhoz két rész víz mennyiség szükséges, az áztatási idő pedig 2-3 óra, ami alatt legalább háromszor át kell forgatni az ázott papíranyagot. Az áztatás után a papírt össze kell zúzni, amihez jól használható a fúrógépbe fogott festékkeverő szár. A zúzás ideje kb. 10-15 perc, ami alatt krumplipüré sűrűségűre zúzható az előáztatott papír, és már nem tartalmaz dió nagyságúnál nagyobb darabokat.

A szárításhoz rekeszes fakeret szükséges, amelynek mérete 60x90 cm és 8-10 cm magas. A keret vászonlepedővel történő leborításával alakíthatók ki a szárító rekeszek. Ezeket kell feltölteni a papírpéppel, amit erős napsütésben kell kiszárítani. Az erős napsütés lényeges, mert különben a papírpép bomlásnak indulhat. A kiszáradt, kemény papír brikett hasábokat fóliazsákban célszerű tárolni a felhasználásáig, hogy közben ne vegyen fel nedvességet, ami ronthatná az éghetőségét.

Ezen kívül számos egyedi megoldást is kidolgoztak a papír brikett készítésére, amelyeknél pl. a víz kipréselésével gyorsíthatják brikett tömörítését és kiszáradását, ám a napon való szárítást a préseléssel csak rövidíteni lehet.

A Nemzeti Bank a kiselejtezett papírpénzekből készített préselt papír brikettet, amelyre számos település pályázott, és a települések nehéz sorsú lakosainak otthoni fűtését segítették az elmúlt időszakban. Ez előnyös volt a Banknak is, mert a használaton kívüli bankók megsemmisítése több milliárd forintba került volna, viszont papírtéglává préselt tüzelőanyagként használva sok hátrányos helyzetű család téli fűtését tette lehetővé.

Ettől függetlenül a papír brikett egyelőre szinte csak házilag készíthető el különféle egyedi eljárásokkal, ami mellesleg elég hosszadalmas folyamat. A kapható egyéb bio brikettekkel szemben jelenleg ezért is nem veheti fel a versenyt. Egyéb jellemzői ugyan ezektől aligha maradnak el, de ipari méretekben még nem gyártják, így maradnak a különféle egyedi készítési módok, amelyek jó esetben is csak helyi igények kielégítését teszik lehetővé.

Tűzgyújtó kockák, rudak

A különféle bio brikettek begyújtása elég nehézkes feladat, mert a tapasztalatok alapján a darabok nehezen kapnak lángra. Ezt hivatottak megkönnyíteni a tűzgyújtó kockák, rudak, lapkák és tasakok, amelyek különféle kiszerelésű csomagokban szerezhetők be. A hatásosságuk nem azonos, ezért - a tapasztalatok alapján - csak alulról eredményes a begyújtás velük, többnyire csak papírral és gyújtós fával kombinálva. Ez vélhetően a bio brikettek egyik jellegzetessége, mert jelentős a begyújtási hőigényük.

A fehér, petróleumos begyújtó kockák nagyobb lángjuk és hosszabb égésidejük miatt használhatók eredményesen, ám a gyújtósfa alkalmazása ezeknél is jelentősen megkönnyíti a brikett meggyújtását.

A tüzelőtérbe a brikettek gyártmányától és fajtától függetlenül csak egy-két darab brikett begyújtása lehet sikeres. A begyújtás hatásosságát természetesen a huzat szabályozása is befolyásolja. A tűz további hatékony és folyamatos táplálását általában egy-két darab brikett tűztérbe helyezésével lehet elérni, feltéve, hogy a huzatszabályozó a brikettfajta egyenletes izzásához igazodva van beállítva.


A fa brikettek egy fajtája üreges és kötegelve kerül forgalomba


Nádból is készítenek tüzelésre alkalmas brikettet, amit őrlés után csigapréssel tömörítenek különféle formára


Ukrán importból származó bio brikettek is beszerezhetők a kereskedésekben


Napraforgó őrleményből is készítenek különféle formára préselt tüzelőanyagokat


A főként újságpapírból egyedileg készült tüzelőanyag a papír brikett


A papír brikett házi előállításához egyedileg elkészített présre is szükség van

A brikettálásról

A brikettálás általánosságban egy olyan folyamat, amely során bizonyos anyagok térfogata nagy nyomás alatt csökken, így a brikettált anyag fizikai jellemzői – elsősorban csomagolási, szállítási, tovább-feldolgozási és felhasználási szempontból – előnyösen változnak meg. A köztudatban általában a brikettálás alatt a fa anyagok brikettálását értjük, és a cél tüzelésre alkalmas termék előállítása. Egy üzem melléktermékeinek feldolgozásakor azonban más cél is lehet; leegyszerűsítve, a termék előkészítése további felhasználásra, tárolásra.

A brikettálással feldolgozható alapanyagok köre igen széles (puha- és keményfa, szalma, polisztirol, polipropilén, poliuretán, gumi, műanyagok, természetes és szintetikus szálak, szövetek, bőr és irha hulladékai, papír stb.). Magyarországon legelterjedtebb a fa és szalma brikettálása, de egyes nagy teljesítményű hidraulikus prések alkalmasak a fémforgács, illetve fém darálék brikettálására is.

Fa, forgács, fűrészpor, szalma, energiafű stb. alapanyagokból készíthetünk brikettet hidraulikus és mechanikus rendszerű brikettáló géppel is.  A mechanikus brikettáló lényegében egy excentrikus prés. A folyamatos forgást végző lendkerékhez csatlakozó dugattyú egy kúpos hüvelyen keresztül préseli briketté az alapanyagot. A mechanikus brikettáló préserejét közvetlenül elektromos motor biztosítja – szemben a hidraulikus brikettálók hidraulikarendszerével. A mechanikus brikettálók jellemzően a nagyobb üzemek kiszolgálására alkalmasak, a hidraulikus prések névleges kapacitásának felső határa korlátozott. A technológia viszonylag alacsony beruházási értéke miatt azonban nem ritka, hogy egy üzemben egyszerre több önálló hidraulikus brikettáló sor is működik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tüzelőanyag helyes tárolása

Amikor kiválasztottuk a megfelelő tűzifánkat, gondoskodnunk kell a tárolásáról. A megvásárolt fa nem minden esetben száraz a megfelelő mértékben, a tüzeléshez 20% alatti nedvességtartalom az...


Nedves üzem és koromégés

A korszerű, szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő készülékeknél a legújabb követelményeknek megfelelő kémény szükséges, mert egy begyújtási cikluson belül előfordulhat a nedvesség kicsapódása a...