Védekezés a téli csapadék ellen

2021-02-21 19:04:19 | Módosítva: 2021-02-21 19:11:12

Mennyire lesz csapadékos az idei téli? Nem tudni, viszont ajánlatos ellene védekezni. Ez már csak azért is fontos, mert könnyebb most elvégezni néhány feladatot, mint tavasszal a bosszankodni a téli időjárás okozta károkon. Ezt pedig még most is, egy derült napon, akár apránként is meg lehet csinálni, a gyorsan, hevenyészve bepakolt szerszámos kamrában, vagy a kerti bútorok és egyéb szabadban tárolt eszközök elrendezésével. Nem árt azt is megnézni, hogy milyen készen megvásárolható eszközzel, és találékony ötlettel lehet megkönnyíteni a kültéri tárolást.


A kerti szerszámoknak többnyire kisebb-nagyobb kamra ad helyet. A nagyobb alapterület azonban – a nyári idényben- lazább rendtartásra is módot ad, ami most rendszerezhető. A nyeles szerszámokat viszonylag könnyű a kamra falára felerősített kampókra, konzolokra vagy akasztókra függesztve eltárolni, így helyet is lehet nyerni. A kézi szerszámokat, a lapátokat, ásókat stb., ajánlatos a rátapadt és még le nem takarított földtől letisztítani, majd olajos ronggyal áttörölve a rozsdástól is védetté tenni. A fűnyírók belső burkolatát érdemes alaposabban letisztítani, és ha szükséges, akkor a vágópenge éle is egy füst alatt élesre csiszolható. A tisztító ápolás a sövényvágókon, láncfűrészeken és más kerti gépeken is szinte kötelező, mivel esetleg hónapokig nem lesz rájuk szükségünk. A munka apránként viszont könnyen elvégezhető. A gondosan beolajozott gépeknek is érdemes tároló helyet és felfüggesztési módot választani, mert ezzel a szárszámos kamrát átláthatóvá és rendezetté lehet tenni. A tartozékoknak és egyéb eszközöknek pedig tartópolcokat érdemes kialakítani a kamra falán, hogy nyáron is – keresgélés nélkül – kéznél legyenek.

Minden mást takarjunk le

A családi és hétvégi házak kertjében gyakran vannak olyan tereptárgyak is, amelyek helyhez kötöttek, viszont a lehulló levelektől és egyéb szennyeződések ellen védelemre szorulnak. A kertbe utólag telepített nagyobb medence is ilyen tereptárgy. Lebontható ugyan, csak ez nem célszerű, viszont leürítve és ponyvával letakarva már átteleltethető, ahol van. E célra kaphatók takaró ponyvák, amelyeknek előnyük, hogy a medence nagyságához igazodó méretűek, és nyáron is gátolják a levelek és egyéb hulladékok vízbe kerülését. Télvíz idején azonban nemcsak ez a céljuk, hanem a nem kívánt csapadéktól is óvják a medencék belsejét.


A kerti homokozót sem árt fóliával letakarva védeni a hulló levelektől és a hótól. E célokra is a nagyméretű takarófóliák alkalmasak, ha a homokozó peremének szélén átvetjük, illetve a fakeretre feszített ponyvaszélt erős zsinórral körben szorosan lerögzítjük. Az erős szelek így a fóliát nem szakíthatják le a keretről.

A méretre szabott nagyméretű takaróponyvák használhatók bármilyen más takarási célra is. Ezek nem kerülnek sokba, már 600 Ft-ért 3x5 m-es ponyvák is beszerezhetők, azonban mivel a szabadban lesznek használva, a vízálló és fagyálló változatokat érdemes megvásárolni. A 3x5 m-es méretűek választéka igen bőséges.

Az ilyen kültéri védőhuzatok nem csak a csapadéktól védik meg a kerti tárgyainkat, de némelyik még az UV sugárzással szemben is védelmet nyújt, ami majd tavasztól jöhet jól. Jó a légáteresztő képességük, így nem alakulhat ki a fóliák alatt páralecsapódás. Védik a fából készült tárgyainkat az „izzadástól”, ezért nem kell tartani a penész megjelenésétől, valamint a faanyagok állagromlásától sem. A takaróponyvák jó minőségű, masszív anyagból készülnek, így eszközeinknek mondhatni teljes körű védelmet biztosítanak. Amikor pedig már nincs szükségünk a védőhuzatokra, azaz nincsenek használatban, praktikusan összehajtogatva könnyű a fóliáknak tároló helyet találnia szekrények aljában vagy egy polcon.
A kertben használt bútorok sem minden háztartásban tárolhatók fedett, védett helyen. Egy külső, védettebb helyen szorosan egymás mellé helyezve, takarófóliával lefedve, baj nélkül áttelelhetnek. Ilyen esetekben előbb az összerakott székeket és asztalt, vagy pihenő padot gumikötéllel kell szorosan egymáshoz rögzítve biztosítani elmozdulás ellen, majd leteríthetők a kellő nagyságú takarófóliával. A fólia széleit pedig ponyvarögzítő kötéllel vagy erős zsinórral, a bútorok lábát is körülhurkolva – a szélső gyűrűket használva – lehet kellően lerögzíteni. A nagyobb méretű padokhoz, pihenő ágyakhoz méretre szabott védő ponyvákat is lehet készíttetni. A drágább, minőségi kerti garnitúrák meg is érdemlik ezt a gondoskodást – ha már nem jut hely számukra a ház védett belsejében –, amivel az ezzel foglalkozó kisvállalkozások valamelyikét érdemes megkeresni. Ők hozott rajz alapján is elkészítik az alakra szabott téli bútortakarókat, vagy akár a hintaágy védőhuzatát.

Végül, de nem utolsó sorban gondoljunk a tűzifára is. Sok háznál a ház mellé rakva tárolják, aminek az a vélt előnye, hogy mire fűtésre kerül a sor, már eléggé kiszáradnak a fahasábok. Ez azonban csak akkor igaz, ha a hasábokat a ház hosszan előre nyúló eresze alatt rakták sorba. Ám még így is nagy az esélye, hogy az őszi esők növelik a fa nedvességtartalmát. Ez a különféle méretű, készen is beszerezhető fahasábtakaró ponyvákkal, vagy a nagyobb takarófóliákkal letakarva kerülhető el. Fontos, hogy az oldalra lenyúló széleket a lyukszegélyeken átfűzött erős zsinórral, a hasáb alján levő hasábok alatt átvezetve rögzítsük. A farakás megbontásakor a kötél meglazítása után könnyű a hasábokat leemelni, majd utána a zsinórt megint feszesre húzva rögzíthető újból a fólia. Ha pedig a nagyméretű fólia szélén nincs elég lyukszegély a zsinór rögzítéséhez, akkor e „fogyatékosságát” utólag elperemezett ponyvalyuk szegély karikákkal pótolhatjuk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faházak hőszigetelése PUR-habbal

Aki építkezést tervez, az hamar találkozik az eldöntendő dilemmával; miből készüljön a ház. A lehetőségek sokszínűek, házunk falazata készülhet betonból, téglából, könnyű szerkezetből, fából...


Raklapok a kertben

A raklapokból saját kezűleg készített bútorok és egyéb használati tárgyak változatlanul nagyon kedveltek. Ám az is igaz, hogy nem árt az építésük előtt a feladatot alaposan átgondolni, mert...