Miért füstöl a kandalló?

A tavaszi hónapokban sokan megpróbálnak begyújtani a nyaraló, hétvégi ház kandallójába, kályhájába. Az akció azonban gyakran nehézségekkel jár, mert a beinduló tűz füstje nem hajlandó a kéményen keresztül felfelé áramlani, hanem csak befelé a szobába, pillanatok alatt elárasztva a helyiséget. Vajon mi lehet a probléma oka, és mit tehetünk az elhárításáért.

Mielőtt a kérdésre válaszolnánk, nézzük meg, hogyan működik a jó huzatú kémény! A jól működő kéménytől azt várjuk, hogy a kellemetlen, sokszor mérgező égéstermékeket a szabadba vezesse. Ezt elérhetnénk úgy is, hogy egy légszivattyúval távolítjuk el a kályhából a füstöt, ami azonban pénzbe kerülne. Normál esetben azonban a kémény külön energia befektetése nélkül is ellátja ezt a feladatot.
A normálisan működő kémény belső terét a meleg, füstgázokkal kevert levegő tölti ki. Ennek a gázkeveréknek a hőmérséklete magasabb, mint a kéményt körülvevő levegőé, ezért a kéményben levő gázok sűrűsége kisebb, mint a kinti levegőé. A kéményben lefelé haladva a ritkább gázok nyomása lassabban nő, mint a kéményen kívül a hűvös levegőé. Így a kályha nyílásánál a fűtendő helyiségben a levegő nyomása nagyobb, mint a kályha belsejében a meleg levegőé. A kéményben levő levegőoszlop emelkedni fog, hogy beálljon az egyensúly. Ez azonban soha nem fog bekövetkezni, mert a kémény tetején a füstgázok keverednek a külső levegővel. A "közlekedőedényben" tartósan megmarad az egyensúlytalanság. A gázok folyamatosan áramlanak fölfelé a kéményen, kintről pedig friss levegő jut alulról a kályhába, ami az égés fennmaradásához elengedhetetlen. Az ilyen kéményre mondják, hogy jó a huzata.
Mi történik ezek után a tavaszi begyújtásakor? Az előzőkből már nem nehéz kitalálni, mitől rossz a kémény huzata: nyilván megfordul a légáramlás. Az éjszakai hűvös időjárás hatására a kéményben is lehűl a levegő. A kéményen kívül viszont már felmelegedett néhány fokkal, így a kéményen belül nagyobb lesz a levegő sűrűsége a külső levegő sűrűségéhez képest. Begyújtáskor megfigyelhető, hogy a kályha ajtajánál az égő gyufa lángja nem befelé, hanem kifelé hajlik el. A levegő a kéményben lefelé áramlik, mert ott nagyobb a nyomás, mint a helyiségben. A különböző hőmérsékletű, így különböző sűrűségű levegővel töltött, a kémény és a külvilág alkotta közlekedőedény szárainak tetején most is ugyanakkora a légnyomás, de most a kéményben levő sűrűbb levegő miatt a külső, melegebb levegő nyomása fog lefelé lassabban nőni, mint a kéményben. Ezért a kályha nyílásánál belül nagyobb a légnyomás.
Némi szellőzés után helyreállítható a kémény huzata. A kályha ajtaját célszerű pár percre nyitva hagyni, hogy a kéménybe melegebb levegő áramolhasson, sőt az első begyújtások előtt akár egy kis ventilátorral is megpróbálhatjuk átmozgatni a kéményben rekedt "hidegdugót".
Sok múlik a begyújtás módjától is. Nem szokott beválni az a módszer, hogy a tűztérben újságpapírokkal táplált bemelegítő tüzet gyújtunk. Helyette érdemesebb száraz, jól égő, vékonyra hasogatott gyújtósfából kicsiny máglyát rakni, és azt begyújtó spirituszkockával meggyújtani. A kályha ajtaját csak fokozatosan zárjuk be, egy kevés füstölést ne próbáljuk azzal megakadályozni, hogy gyorsan rázárjuk az ajtót, mert akkor rögtön be is folytjuk a tüzet.

forrás: sulinet

Néhány jó tanács:

  • A kandallóhoz száraz, kb.: 20% nedvességtartalmú, 2 évig szárított fa a legoptimálisabb
  • Egy kéménybe két különböző tűzteret nem szabad bekötni. Minden egyes kandalló tűztérnek, illetve kályhának saját, önálló kéménnyel kell rendelkeznie.
  • A kandallóval fűtött helyiségben ki kell alakítani a külső levegő bevezetését! Minden kandalló elfogyasztja a közvetlen környezetében a levegőt, így azt pótolni kell. A külső levegő bevezetésének hiánya vákuumot, s így füstbeáramlást okozhat.
  • Fontos a lakásban lévő különböző műszaki berendezések (pl. falikazán, hőszivattyú, légkondicionáló, elszívók stb.) felmérése, amelyek befolyásolhatják a kandalló működését. Gyakorlatilag minden egyes kandalló tűztérhez kell tartoznia egy külső levegő bevezetésnek, egy füstcsőnek és egy kéménynek, amelyek nincsenek kapcsolatban más berendezésekkel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kályha, kandalló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vaskályhák sajátosságai

Hétvégi vagy családi házba, kiegészítő fűtésként, a cserépkályha vagy a kandalló olcsóbb alternatívája lehet az öntöttvas kályha. Néhány dologra érdemes odafigyelni vásárláskor, bekötéskor és...


Schiedel SIRIUS kandallórendszer

A Schiedel megbízható és kiváló minőségű kéménye és a letisztult megjelenésű, csúcsminőségű szabadon álló kandallója komplett megoldást jelent.