Saját kezűleg elkészítve

Egyedi bútor

2010-05-26 01:11:42 |

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját használta fel. Erre erősítette fel a hasonló faanyagból készített, különféle tárolási célokat szolgáló szekrényeket, amelyeket egy kis pulttal kapcsolt össze. Az érdekes kompozícióhoz hasonlót olvasóink is elkészíthetnek, ha kedvelik az ilyen szokatlan megoldásokat.

A bútor hátlapját adó faanyag beszerzése talán a legnehezebb. Ilyen anyagot a nagyobb faanyag-, vagy erdőgazdasági telepeken fűrészáruként célszerű felkutatni. A nyers falap 400-600 mm széles, 40-50 mm vastag és legalább 1600 mm hosszú, méretei miatt nem könnyű beszerezni, de nem is lehetetlen. A szabálytalan, ívelt alakú anyagok kimondottan előnyösek. Akár két hasonló, de keskenyebb törzsű vágott darab is megfelel e célra, ha egymástól 40-50 mm-es közt tartva lesznek egymás mellé, hátsó hevederlécekkel összeerősítve. A színoldalukat természetesen előbb gyalulni kell, majd teljes felületükön simára kell csiszolni. A kéreg málló részét csak akkor érdemes eltávolítani, ha nem kapcsolódik stabilan a tömör faanyaghoz. A falap teljes felületét természetesen csiszolás után felületkezeléssel kell bútorminőségűvé változtatni.
A szekrénykék hasonló fafajú, színfurnérral borított faforgácslapból vagy bútorlapból készíthetők el. A kávaoldalak eredetileg gérbevágottan illeszkednek egymáshoz, de él-lap kötésben összeerősítve ezt a front felület felöl az élborítás 45 fokos összevágásával imitálhatjuk. Minden élt furnéros élfedő anyag takarjon, ami a tömörfa anyag illúzióját kelti. A két jobb oldali szekrényajtó kerete bútorlapból levágott sávokból 45 fokban gérbevágott darabokból áll. Az alsó keret belső élébe mart horonyba 5-8 mm vastag, két oldalán színfurnérozott rétegelt lemezből kiszabott ajtótábla kerüljön, a felsőbe viszont csak 4 mm széles és 10 mm mély horony szükséges az üveglap befogásához. Az ajtók csuklóspántjai antikolt réz bevonatúak legyenek, száraik vésett fészekbe kerüljenek.

Az alsó szekrény tetején levő pult 20-20 mm-rel nyúljon túl a szekrénykávákon, vastagsága legalább 20 mm legyen. Hátul a vastag hátlaphoz beeresztve csatlakozzon. Az alsó szekrény fedőlapjához és a hátlaphoz átmenő facsavarokkal szilárdan csatlakoztatható, éppen úgy, mint a két szekrény hátlapra csatlakozó káva oldalai. A hátlapjaik pedig csapozottan kapcsolódjanak a kávaoldalakhoz.
A baloldali fiókos rész káváját - a középső válaszlappal együtt - célszerű összeállítani. Vigyázat, e darab hátlapja közvetlenül a magas hátlapra csavarozandó, ezért ezt a darabot a kávaoldalak közé csapozva kell beerősíteni. Oldalról két 10 mm-es sárgaréz csődarabbal kapcsolódik a pult éléhez. A fiókok kávája készülhet 10 mm-es rétegeltlemezből, de az előlapjuk 20 mm vastagságú bútorlapból leszabott és furnérozott éltakarású legyen. A fogantyúk ugyancsak antikolt réz alapanyagúak legyenek.
Bár az eredeti frontfelületek aljazott kivitelűek, ez a könnyebb kivitel érdekében a fióktestek méretének 5 mm-rel való növelésével, illetve a szekrényajtók kifelé helyezett szerelésével utánozható. A bútor minden darabjának felületein igényes felületkikészítés szükséges, ami lehet keményviaszolás, vagy igényesen felhordott bútoripari lakk, felületcsiszolva és végül polírozva, hogy a felületek kellemesen sima tapintásúak és könnyen tisztíthatók legyenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Összecsukható bárszekrény

Sok embernek vágya a nappali sarkába épített bársarok, de lássuk be, nem sokaknak van valóban lehetőségük erre, akár hely, akár anyagi okok miatt. Azonban nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk...


Gardrób vasalatok

A korszerű lakásberendezés ma már kihagyhatatlan motívuma a gardrób helyiségek kialakítása. A helyiség berendezése speciális bútorokat, még inkább speciális szerelvényeket igényel. Ezek az összes...