Decemberben is akad tennivaló

A hideg téli napok ugyan nem alkalmasak a kerti munkákhoz, de napokig tartó enyhe időben még decemberben is kimerészkedhetünk a kiskertbe. A tél beálltával már csak a rövid tenyészidejű zöldborsót lehet elvetni, természetesen csak az enyhébb fagymentes napokon, 8-10 cm mélyen, a jövő évi átteleltetéshez. Az ilyen fajta tél alá vetésnél, amikor a levegő erősen lehűl (4-5 °C alá), és ezt követően ültetjük el a magvakat, a tavaszi vetéshez képest korábbi termés érhető el.

A dughagymák közül csak a csávázott hagymák megfelelőek a téli ültetéshez. A korábbi ültetésűeket meg kell szabadítani a kórokozóktól, nehogy tovább fertőzzék az újonnan ültetett hagymákat. Fóliatakarás alatt a sóskaágyás is eredményezhet kora tavasszal szedhető leveleket. Ez a takarás nem csak a növény fejlődését segíti elő, de megvédi a kórokozóktól is. Ilyen védőtakarás szükséges a feketegyökér, a pasztinák és a tormák fölé is. Területüket szalmával kell befedni, így fagymentes lesz a talaj alattuk. Egyébként a téli hideg nem különösebben ártalmas ezekre a növényekre. A téli póréhagyma akár egész télen szedhető.
A feketegyökérnél ügyelni kell a leszedésre, mert ha megsérül vagy a benne lévő folyadék kifolyik, akkor elértéktelenedik. Leszedve, eltárolható a pincében, hűvös, nyirkos homok közé rétegezve, ügyelve a homok állandó nedvességére, ellenkező esetben kiszáradhat és megfonnyad. A brokkoli kb. 80%-os biztonsággal képes átvészelni a nem túl zord teleket, még a szabadban is.
A bimbóskelt az első fagyok beállta előtt időszerű leszedni, de még később is lehetséges. A téli fajtáknak a növekedése a tél beköszöntésekor sem áll le, csak természetesen nagyon lelassul. Leszedni csak a kellő nagyságot elért bimbót lehet. Mindig csak annyi kerüljön leszedésre, amennyit éppen elfogyasztunk. A csicsóka jobban átvészeli a telet a talajban, mint egy pincében vagy tároló helyen. Ezért szintén csak annyit szedjünk le, amennyire éppen szükségünk van.
Az eltárolt zöldségfélék folyamatos ellenőrzést igényelnek. Ilyenkor a káposztafejekhez, a karalábé gumóhoz és a karfiolrózsákhoz hasonlóan a gyökérzöldségek (pl. sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek, és zeller) is gondos átválogatást igényelnek. Tárolási helyük hőmérséklete pedig lehetőleg 0-2 °C között legyen. Az eltárolt burgonyát is gondosan át kell válogatni, tárolási hőmérséklete pedig 4-5 °C között legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: december, zöldség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Oltott zöldségpalánták

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű egyedekkel szemben, de ennek ára van, hiszen megnövekszik a költség, mert két növényből „készítünk” egyet. Azt, hogy a gyümölcsfák...


Kiwano, új kerti növények jelenhetnek meg

Atél a tervezés ideje. Ilyekor van időnk beszerezni olyan magokat, melyeket szeretnénk kipróbálni tavasszal a kertben. Amióta világ a világ a zöldség-gyümölcs divat mindig is változott, most...