Decemberben is akad tennivaló

A hideg téli napok ugyan nem alkalmasak a kerti munkákhoz, de napokig tartó enyhe időben még decemberben is kimerészkedhetünk a kiskertbe. A tél beálltával már csak a rövid tenyészidejű zöldborsót lehet elvetni, természetesen csak az enyhébb fagymentes napokon, 8-10 cm mélyen, a jövő évi átteleltetéshez. Az ilyen fajta tél alá vetésnél, amikor a levegő erősen lehűl (4-5 °C alá), és ezt követően ültetjük el a magvakat, a tavaszi vetéshez képest korábbi termés érhető el.

A dughagymák közül csak a csávázott hagymák megfelelőek a téli ültetéshez. A korábbi ültetésűeket meg kell szabadítani a kórokozóktól, nehogy tovább fertőzzék az újonnan ültetett hagymákat. Fóliatakarás alatt a sóskaágyás is eredményezhet kora tavasszal szedhető leveleket. Ez a takarás nem csak a növény fejlődését segíti elő, de megvédi a kórokozóktól is. Ilyen védőtakarás szükséges a feketegyökér, a pasztinák és a tormák fölé is. Területüket szalmával kell befedni, így fagymentes lesz a talaj alattuk. Egyébként a téli hideg nem különösebben ártalmas ezekre a növényekre. A téli póréhagyma akár egész télen szedhető.
A feketegyökérnél ügyelni kell a leszedésre, mert ha megsérül vagy a benne lévő folyadék kifolyik, akkor elértéktelenedik. Leszedve, eltárolható a pincében, hűvös, nyirkos homok közé rétegezve, ügyelve a homok állandó nedvességére, ellenkező esetben kiszáradhat és megfonnyad. A brokkoli kb. 80%-os biztonsággal képes átvészelni a nem túl zord teleket, még a szabadban is.
A bimbóskelt az első fagyok beállta előtt időszerű leszedni, de még később is lehetséges. A téli fajtáknak a növekedése a tél beköszöntésekor sem áll le, csak természetesen nagyon lelassul. Leszedni csak a kellő nagyságot elért bimbót lehet. Mindig csak annyi kerüljön leszedésre, amennyit éppen elfogyasztunk. A csicsóka jobban átvészeli a telet a talajban, mint egy pincében vagy tároló helyen. Ezért szintén csak annyit szedjünk le, amennyire éppen szükségünk van.
Az eltárolt zöldségfélék folyamatos ellenőrzést igényelnek. Ilyenkor a káposztafejekhez, a karalábé gumóhoz és a karfiolrózsákhoz hasonlóan a gyökérzöldségek (pl. sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek, és zeller) is gondos átválogatást igényelnek. Tárolási helyük hőmérséklete pedig lehetőleg 0-2 °C között legyen. Az eltárolt burgonyát is gondosan át kell válogatni, tárolási hőmérséklete pedig 4-5 °C között legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: december, zöldség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Különleges zöldségnövények

Hazánk éghajlata nagyon sokféle zöldségnövény termesztésére alkalmas, bár e lehetőséget kevéssé használjuk ki. Gondoljunk csak a trópusi eredetű paprikára vagy paradicsomra, melyek tavasztól őszig...


Egy gazdaság életképességi mutatói

Az alább bemutatott két fogalom azoknak ismerős lehet, akik rendszeresen pályáznak mezőgazdasági támogatásokra. Nem haszontalan ezzel megismerkedni másoknak is, hiszen ezek a mutatók egyértelműen...