A gyermekszobáé a főszerep

Bizton állíthatjuk, hogy igen nehéz feladat előtt állunk akkor, amikor a gyermekszobát kell berendeznünk otthonunkban. Ez a feladat sokrétű és összetett, hiszen a gyermek sokféle tevékenységére kell itt jó megoldást találnunk. A helyiségnek egyszerre kell játszótérként, nappaliként, hálóként, öltözőként, tárolóként és "dolgozóként" is működnie. Esetleg többféle életkorú és nemű gyermek számára kényelmesnek lennie, és kiszolgálnia lakóját a csecsemőkortól egészen az érettségiig. Ráadásul mindezt anélkül, hogy gyakran cserélgetnénk a bútorokat. A legfontosabb szempont természetesen a biztonság, majd az ingergazdag, kreativitásra serkentő környezet kialakítása. Az alábbiakban mindezeket szeretnénk bővebben kifejteni, megvalósításához pedig hasznos lakberendezési tanácsokkal szolgálunk mindenki számára.

A babaszoba bútorai

Az élet egyik legörömtelibb eseménye, amikor kisbaba érkezik a családba. Nem elég azonban csak izgatottan várnunk erre a nagy eseményre, készülnünk is kell rá! Egy kisbabának nem hiányozhat a kiságy, a pelenkázó és az anya számára egy kényelmes, karfás fotel a szoptatáshoz.
A legelső, amit be kell szereznünk: a kiságy. Az édesanya szempontjából az olyan ágy a praktikus, amelynek az egyik oldala leereszthető. Ez a megoldás a már tipegő gyermek számára is megkönnyíti a ki-be közlekedést, emellett az önállóság örömét is megadja számára. A másik ágytípus az, ahol a fekvőmagasság állítható. Ennél a megoldásnál - amikor a baba már tud ülni, de mielőtt felállna -, a fekvőfelület leengedhető. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy az ágyrácsok közötti távolság elég szűk legyen, nehogy a baba feje beszoruljon közéjük! Az ágyrácsok legföljebb 12 cm-re legyenek egymástól.
A kiságy felszerelésénél ne csak a kényelmet vegyük figyelembe, hanem azt is, hogy ébrenlétekor a babának legyen elég megfigyelnivalója. Kedvesek az ágy fölé akasztható mozgó, hintázó, zenélő figurák, egy színes szalagra erősített puha játék, kiscsengő. Mindez jól leköti a baba figyelmét.
Szépek és hasznosak a rácsra szerelhető fejvédő szivacsbetétek, amelyek a forgolódásból adódó állandó fej beveréstől óvják meg a kicsit. A betétek huzata megegyezhet a függöny, az ágynemű, esetleg a baldachin anyagával is.
Szerencsés helyzet, ha a baba számára saját szoba áll rendelkezésre, de kis lakás esetén megfelelő egy kis kuckó, ami csak az övé. A csecsemő rövid ideig elhelyezhető a szülői hálóban is, gipszkartonnal, nádrolóval vagy függönnyel elhatárolva a szüleitől.
A kicsi nem igényel bonyolult díszítéseket, sőt az első egy-két évben különösebben nagy teret sem. A baba fejlődésének ebben a szakaszában a nyugalom a legfontosabb. Fontos, hogy a kiságya védett legyen a huzattól, és az éles fénytől. Az ágy ne kerüljön az ablak elé, vagy a bejárat közelébe és olyan helyre sem, ahol állandó az átmenő forgalom.
A mindennapos pelenkázásnál és tisztálkodásnál nagyon fontos, hogy minden kéznél legyen, de a baba számára a tisztálkodó szerek ne legyenek elérhetők. Célszerű a közelben elhelyezni egy pelenkás-vödröt, mert a beledobott szeméttel ráérünk akkor foglalkozni, ha a babát már ágyba tettük. Mindegy, hogy komplett fiókos, polcos, minden szükségessel ellátott pelenkázó szekrényünk van, vagy olyan, kisszekrényre szerelt, méretre vágatott bútorlap, amire szivacsos, mosható betét kerül; a lényeg az, hogy a pelenkázó stabil legyen! Ha pelenkázóval ellátott komódunk van, a gyermek óvodás korában a betétet egyszerűen levehetjük, és a "maradék" máris szekrényként funkcionálhat tovább. Nem feltétlenül szükséges tartozéka a szobának a járóka. Ezt csak akkor érdemes beszerezni, ha a háztartási munka közben feltétlenül szeretnénk a kicsit szemmel tartani; a járókát oda vihetjük, ahol éppen tartózkodunk.

Babaszoba világítása

Ebbe a szobába ne túl erős fényű, megnyugtató hatású általános világítást válasszunk. Jó szolgálatot tehet egy kis hangulatlámpa, amely a fekvési időben nyújt barátságos fényt. A tapasztalatok szerint a legtöbb gyermek fél a sötétben. Megkönnyíthetjük mind az ő, mind a szülők dolgát egy éjszakai jelzőlámpa beszerzésével. Ez a kis lámpa segítségünkre lehet még a kicsi éjszakai etetésénél, pelenkázásánál is, hiszen gyenge fénye csupán finoman sejteti a tárgyak körvonalait. Ez a derengő fény "partner" abban is, hogy a kicsik hamarabb megtanulják a nappal és az éjszaka közötti különbséget.

A gyermekszoba biztonsága és használhatósága

A kisgyermek első életévének zömét a számára kialakított szobában tölti, de kalandozásaihoz rendszerint birtokba veszi az egész házat. Figyel és megszerzi első élményeit, információit a világról. Megismerkedik az anyagokkal, a formákkal, a tárgyakkal, egész környezetével. Ha lehetőségünk van külön gyermekszoba kialakítására, akkor legideálisabb déli, délkeleti vagy délnyugati tájolásút választanunk. Legyen napos, világos és jól szellőztethető. A helyiséget időtálló, lemosható, ellenálló textilekkel és kiegészítőkkel szereljük fel, hogy hosszú évekig jól szolgálhassa kis lakóját. Lényeges az ingergazdag, inspiráló környezet, amely ne legyen színekkel és tárgyakkal túlzsúfolt, mert az könnyen zavaróvá, nyugtalanítóvá válhat a gyermek számára.
Függönyözéskor tanácsos olyan anyagot választani, amely hatékonyan kizárja a fényt, ezzel elkerülhető a korai ébredés és a nyári napokon a késői naplemente miatti alvászavar. Segítségével a délutáni alváshoz is elsötétíthető a szoba. Kerüljük azonban a borongós hangulatot keltő sötét függönyöket, rolókat, helyette inkább speciális fényszűrő rolót vagy bélelt függönyöket alkalmazzunk.
A pici gyermek szobájába kis méretű bútorokat helyezzünk el, mert ők még nyomasztónak érzik a felnőtt méretű, "rájuk nehezedő" berendezési tárgyakat, a túlméretezett polcokat, a vaskos gerendákat, a hatalmas szekrényeket.
Ahhoz, hogy a gyermeke számára megfelelő környezetet sikerüljön teremteni, meg kell próbálnunk beleélnünk magunkat a kicsi helyzetébe, lelkivilágába, és szemmagasságába. Ne szégyelljünk négykézláb végigmászni a lakáson azért, hogy érzékeljük, milyen jelentősége van például egy szobasaroknak, küszöbnek, vagy milyen ijesztően hatalmas alulról egy asztal lába, milyen izgalmas a parketta felszíne, vagy a tapéta mintázata. Ha tehát az egész lakást úgy rendezzük be, hogy gondoltunk a gyermek szempontjaira is, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jól fogja érezni magát benne.
A legfontosabb szempont, a gyermekszoba biztonsága, mind a kicsi testi épségének megóvása, mind saját nyugalmunk érdekében. A gyermekszoba bútorainak ne legyen éle vagy sarka. Részesítsük előnyben a legömbölyített formájú tárgyakat, válasszunk lekerekített sarkú asztalt, polcot. A már meglévő, de nem ilyen szempontú bútorok veszélyes szögleteinél használjunk él- és sarokvédőket. Ezekkel megakadályozhatjuk a komolyabb sérüléseket. A polcokat stabilan rögzítsük a falhoz, a konnektorokat lássuk el biztonsági dugóval, amelyet az apróságok nem tudnak kipiszkálni.
Amíg tart a csúszó-mászó korszak, a padlóra kerüljön melegburkolat: ez lehet szőnyegpadló, parafa vagy puha linóleum is. Ha kisebb szőnyeget szeretnénk a padlóra helyezni, feltétlenül tegyünk alá csúszásgátlót. A fűtőtestre kerüljön védőburkolat, az égési sérülések elkerülése végett. Az ablakokat és a fiókokat lássuk el nyitásgátló biztosítókkal, reteszekkel. Az ablak alá ne tegyünk bútort, mert a kicsi arra felmászva hamar eléri a párkányt és a mélységet. Az ajtón legyen ütköző, hogy a gyermek ne csukhassa oda a kezét.
A lámpákat, amelyek keze ügyébe kerülhetnek, lássuk el védőráccsal, hogy ne tudjon a forró körtéhez hozzáérni. Lényeges, hogy a szobában ne tekeregjenek elektromos vezetékek. Vezessük azokat végig a fal mentén, kábelcsatornába rejtve, vagy rögzítsük a falhoz. Amíg a gyermek kicsi, ne tegyünk lámpát az asztalra, vagy a polcra, mert azt könnyen leverheti. Égő gyertyával, mécsessel egyetlen pillanatra se hagyjuk magára gyermekünket! Se a falon, se a polcokon ne használjunk mérgező festéket, hiszen a szoba kis lakói előszeretettel kóstolnak bele szobájuk "színeibe".
Legyünk elővigyázatosak a növényekkel is. Egyes szobanövények mérgezők, a kisgyermekek pedig szívesen megrágcsálják a leveleket, és tömnek földet a szájukba. Tegyük tehát a növényeket a kis kezek számára elérhetetlen magasságba. (Szobanövény "lexikonunkban" mindig jelezzük a veszélyes növényeket.). Mindezek mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kicsik birodalma derűs, játékos és praktikus is legyen.

A kisgyermek szobája

A babából tipegő, majd egykettőre szinte észrevétlenül óvodás-, iskolás gyerek válik. Máris újabb gond nehezedik ránk: hogyan is legyen tovább, mi a megfelelő berendezés a következő életszakaszban?
A gyerekek körében igen népszerű az emeletes ágy. Nagyon praktikusak a később két önálló ággyá szétszedhető típusok. Az "emeleten" elhelyezett ágy alatt kialakított kuckóból játszósarkot, tanulóhelyet alakíthatunk ki. Több helyen kapható csúszdával, mászókával, kötéllel ötletesen felszerelt emeletes ágy is. Amíg megszokja új fekhelyét a rácsos ágyból épphogy kikerült gyermek, legurulásának, leesésének elkerülése érdekében szereljünk az ágy oldalára védőlemezt, vagy tegyünk elé puha takarót, szivacsot.
Az életkorral egyenes arányban nő a játékok száma is, ezért játéktároló polcot, papír vagy színes műanyag dobozt, fiókos kisszekrényt, ládát vagy kosarat kell beszereznünk. Ezek nemcsak praktikusak, de egyúttal komoly szerepet is játszanak a gyermek rendhez való szoktatásában. Használatukkal megtanulja minek hol a helye, hogyan teremthet rendet környezetében. Az álló és játékokkal megrakott polcot stabilan rögzítsük a falhoz, nehogy az egész előredőljön. Ahogy növekszik gyermekünk, úgy kerülhet szobájába az ügyességét fejlesztő hintaló, bordásfal, tornaszivacs stb. Kézügyessége fejlesztéséhez, a rajzoláshoz, festéshez, gyurmázáshoz egy kis asztalra és egy, ahhoz méretben illeszkedő székre lesz szüksége.
A szobai dekorációt ne vigyük túlzásba; játékok sokasága, a tárgyak sokfélesége és a kiegészítők már önmagukban is díszítenek. Hangulatossá tehető a gyermek birodalma egy-egy kedves képpel, vagy egy sajátkezű alkotással a falon. A gyerekekre jó hatással vannak a harsány színek, de lépjük át "a kislánynak rózsaszín, kisfiúnak kék szín" kereteit, és válasszunk uniszex színeket, mint például sárgát, zöldet, pirosat vagy narancsot.
Amikor kistestvér születik nem kell feltétlenül lakáscserére vagy teljes átrendezésre gondolni. Viszonylag kis korkülönbség esetén az első években jól megférnek egymással. Két gyermek esetében is jó megoldás az emeletes ágy. A mennyezet és a fölső ágy, valamint az alsó és fölső ágy között a távolság legalább 65 cm legyen, és az emeleti helyen az idősebb testvér aludjon. Időnként ellenőrizzük az építmény stabilitását. A védőkorlát közvetlenül, rés nélkül csatlakozzon a fölső ágy fenéklapjához; így megelőzhető, hogy a gyermek a rácsok közé szoruljon. A korlát magassága legalább 30 cm legyen, hosszánál elfogadható, ha csak az ágy felét takarja. A gyerekek előszeretettel használják tornaszerként is az ágyukat, ezért fontos, hogy az oldalfalhoz vagy a mennyezethez is odarögzítsük az építményt.
Ha egy szobán kell osztozniuk a testvéreknek, ügyelnünk kell a terület felosztására. Legyen meg mindegyiknek a maga felségterülete, de nem kell feltétlenül a szoba teljes leválasztására gondolnunk, elég valamilyen jelzésszerű megoldás a térelválasztásra. Lehet az egy kis polc vagy egy merőlegesen elhelyezett ágy is. A bútorokat úgy rendezzük el, hogy lehetőleg minél nagyobb közös játékterük lehessen, de bármikor ki-ki elvonulhasson a saját kuckójába, ha éppen magányra vágyik.
A gyermek megnövekedett rajzigényének kielégítésére - a teljes fal összefirkálásának elkerülése érdekében - jelöljünk ki számára egy falszakaszt, amelyre "rajzolási magasságban" helyezzünk el cserélhető papírt. Legyen hely a saját alkotásoknak, amelyeket parafatáblára tűzhetünk, ráragaszthatjuk az ajtóra, vagy fémsínre mágnes segítségével rögzíthetjük.
Az ágy alatt helyezzünk el csúszósínes vagy görgős fiókot az ágyneműnek. Üldögélő hely lehet egy felfújható fotel, színes ülőpárnák vagy egy hatalmas babzsák.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika

Címkék: gyermekszoba, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságos játékok és ruhaneműk

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) rendszeresen vizsgálja a 3 év alatti gyerekeknek szánt játékok és ruhaneműk biztonságát. Abiztonsági követelmények ebben a termékkörben a legszigorúbbak,...


Lakószoba több gyerek számára

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a...