Gyerekbiztos kert

2011-12-04 13:44:40 | Módosítva: 2011-12-08 09:29:52

Egyik korábbi számunkban már esett szó arról, hogy a gyerekek számára kialakított játszórésznek milyen követelményeknek kell megfelelnie a kerten belül. Ám idővel a gyerek az egész kertet "belakja" így az egész területnek gyerekbarátnak, biztonságosnak, „gyerek-kompatibilisnek” kell lennie.

A kertben számos veszélyforrás leselkedhet a gyermekekre, bár amennyiben folyamatosan felügyelet alatt vannak, ez a probléma jórészt megoldódik. Ám elérkezik az az idő, amikor már nem lehet minden lépésüket figyelemmel követni.
A kert gyerekbiztonsági felülvizsgálatakor érdemes egy általános biztonsági felülvizsgálattal kezdeni a dolgot, ami gyerek nélkül is elvárható lenne. Az elektromos csatlakozók mind kültéri használatra valók-e, illetve van-e rajtuk fedél? Az öntözéssel kapcsolatos eszközök, és az elektromos szerelvények kölcsönhatásait kerülni kell. Fokozottan figyeljünk arra, hogy a szórófejek vízsugara ne érje az elektromos csatlakozókat, még akkor se, ha ezek kültérre tervezett eszközök, emiatt sokkal szigorúbb érintésvédelmi módszerekkel és komolyabb szigeteléssel rendelkeznek. A kerítéseket, kerti tárgyakat nézzük át, van e kiálló drót rajtuk, hegyes, éles sarok az asztaloknál stb. Ezek főleg fejmagasságban veszélyesek.

A kerti burkolatként - ha most alakítjuk ki - lehetőleg kevésbé csúszós felületű termékeket válasszunk. A rajtuk való biztonságos közlekedés fontosabb a díszítőértéknél. Vásárláskor próbáljuk ki vizesen is a felületet, a csúszóssága miatt. Amennyiben régebben alakítottuk ki a kertet, a járófelületeken moha, alga, zuzmó telepedhet meg, melyek ettől csúszósakká válnak. Ezeket csak részben tudjuk a felületről magas nyomású mosóval eltávolítani, így a biztonság kedvért érdemes minden tárgyat az úttól kicsit távolabbra tenni. Ennek annyi értelme van, hogy ha valaki elcsúszik, akkor ne essen rá semmire.

A kerti tó is számos veszély forrása lehet. Egyrészt azért, mert a széle csúszós, másrészt mert általában mélyebb, mint ami biztonságos lenne. Egy kisgyerek számára a biztonságos vízmélység azt jelenti, hogy ha a hátán fekszik a gyerek a tó alján, az orra akkor is kint van belőle. Ez egy kerti tónál megoldhatatlan, túl sekély lenne, így érdemes vagy körbekeríteni, valamilyen esztétikus megjelenésű apácaráccsal, vagy amennyiben megoldható, kis vízfelület esetén takarjuk le mobilan ráhúzható és levehető ráccsal.

A mérgező növények problematikája is főleg olyan kertben kerül előtérbe, amit gyerek is használ. Egyik lehetőség, hogy nem ültetünk mérgező fajokat, illetve ami már ott van, azt kicseréljük „gyerek-kompatibilis” növényre. Részmegoldást jelenthet az is, ha e növényeket magas törzsűnek tartjuk. Az alsóbb ágakat, hajtásokat leszedjük, így a lombozat magasabbra kerül, kevésbé veszi észre a gyerek, kevésbé csábítja kóstolásra.

Mind a mérgező, mind a tüskés, tövises fajok esetében biztonságosabbá tehetjük a kertet, ha az ágyásba más sorrendbe ültetjük be ezeket. Azaz a gyerek szempontjából problémás növény az ágyás közepébe kerül, és körbeültetjük veszélytelen fajokkal. Így a gyerek nem jut el a veszélyesig.

A szoktatás is jó lehet, hiszen a gyereket kis türelemmel hamar meg lehet tanítani, hogy a gyepen közlekedjen, az ágyásokba ne járjon be. Ezzel növényeinket is óvjuk, de a gyereket is a veszélyes növényektől.

A fáramászás is a veszélyforrások egyike. A mászható fákat ellenőrizzük le alkalmanként teherbírás szempontjából, és alájuk terítsünk ütést csillapító lapokat, vagy kéreg aprítékot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyha a szabadban

Nincs is hangulatosabb dolog, mint egy kerti grillezés kellemes baráti társasággal, vagy a családdal. Szerencsések a kerttulajdonosok, akiknek van elegendő helyük erre, sőt esetleg arra is, hogy...


Biztonság a tetőtérben

A tetőtéri ablakok a tető síkjában való elhelyezkedésük révén fokozottan ki vannak téve az időjárás hatásainak, így a megfelelő típus kiválasztásánál bizonyos tulajdonságokat tekintve nem érdemes...