A jövő nemzedékének – generációk óta

80 éves az AL-KO

2011-05-08 21:32:55 | Módosítva: 2011-05-18 18:43:33

1931-ben a 23 éves Alois Kober a bajorországi Kötzben megalapította vállalkozását, egy lakatos üzemet. A fiatalember javításokkal foglalkozott és elkezdte előállítani a lovaskocsik fékszerkezeteit. A cég az elmúlt 80 év alatt világcéggé nőtte ki magát. Ma már megtalálható Európa majd minden országában, az Egyesült Államokban, Dél Afrikában, Ausztráliában és Kínában is. A napokban megalapították a Dél Amerikai kirendeltség is.

Az AL-KO cégnek három alapvető üzletága van: A járműtechnikában a nyugat-európai piacokon abszolút piacvezető. A legtöbb utánfutó, lakókocsi és lakóautó a járműgyártóktól AL-KO alvázzal, tengelyekkel és fékekkel, kapcsoló fejekkel, stabilizátorokkal, fejlett elektronikai menetbiztonsági felszerelésekkel gördül ki.
Repülőterek, sportcsarnokok, városi könyvtárak, luxus óceánjáró hajók, kórházak és bevásárló központok, uszodák, ipari létesítmények, kommunális középületek látogatói észre sem veszik, hogy a kellemes klímát AL-KO légtechnikai berendezések biztosítják.

A Kert és Hobby ágazat termékeivel találkozik leggyakrabban a vásárló és a kertbarát. A gyepápolás területén fűnyíró gépek, talajlazító- és gyepszellőztetők, fűnyíró traktorok és szegélynyírók használatával szépíthetjük környezetünket.
A komposztaprítók és komposztsilók, rotációs kapák, sövénynyírók, motoros kaszák, avar- és lombszívók képezik a kertápolás azon részét, amely nem a gyephez kapcsolódik. Nagyon erős az AL-KO a víztechnikában is. A merülő szivattyúk közül a tiszta- és szennyvíz szivattyúk, a közvetlen öntözésre alkalmas nagynyomású merülő szivattyúk, a vizet akár 60 méteres mélységből is felszínre szállítani képes mélykút szivattyúk képezik a választékát. Öntözési célra a felszíni szivattyúk szolgálnak, a családi házakat vagy nyaralókat a házi vízellátók táplálhatják vízzel.
Kiváló szolgálatot tesznek az egyre terjedő kandallós tüzelésnél az AL-KO elektromos- és benzinmotoros láncfűrészek, valamint a rönkhasító gépek.
Az AL-KO-nál a fejlesztési munka a gazdasági válság éveiben sem állt le. Ebben az évben új láncfűrészekkel, szegélynyíró-sövénynyíró kombinációval, láncfűrésszel és alaposan korszerűsített, funkcióikban kiegészített fűnyíró gépekkel jelentkeztek. Új termékek vannak előkészületben elsősorban az akkumulátoros erőforrások fejlődése által adott lehetőségek kihasználásával. Az új, Lítium-ion akkumulátorok képesek immár fűnyíró gépeket, sövénynyírókat és szegélynyírókat is meghajtani. A megnövekedett mobilitás adta a lehetőséget egy új termékkategória, az Aquatrolley kifejlesztésére is felhasználták.

A robotok egyre több feladatot vesznek át az emberektől. Működőképes prototípus darabok tartós tesztje folyik a robot fűnyíróknál. Ezek egyszeri betanítást, programozást követően önállóan karban tartják a családi ház vagy nyaraló gyepét. Intelligens vezérlésük révén nem dolgoznak esőben, a tolató radarokhoz hasonló érzékelőik és programjuk alapján előre érzékelik és megelőzik az ütközéseket. Azonnal leállnak, ha felemelik őket és távolból is irányíthatók. Erejük fogytán visszatérnek töltőállomásukra, felcsatlakoznak, majd feltöltik akkumulátoraikat.
A 80-ik jubileumot az AL-KO az erre az alkalomra kifejlesztett termékekkel ünnepli. A már alapkivitelben is négyfunkciós fűnyíró gépek (rendre lerakás, oldalkidobás, gyűjtés és mulcsozás) üzemmódjait további szerszám használata nélkül lehet átállítani, amivel a felhasználók egy funkcióiban teljes, eddig csak a legfelső kategóriában létező terméket kaphatnak, már az alapkivitel árában.

A kereskedelmi tevékenység is fejlesztésre kerül. Megkezdődik az AL-KO Powerline névre keresztelt, kizárólag a szakkereskedésekben kapható, piros alapszínükről felismerhető prémium minőségű termékek bevezetése. Ehhez exkluzív, szerződött szakkereskedői hálózat kerül kiépítésre. A Powerline termékek mindig jobb kivitelűek, bővebb szolgáltatást, nagyobb teljesítményt nyújtanak, hosszabb élettartamúak, mint a kereskedelemben kapható átlagos közép- és felső kategóriás termékek.

Az AL-KO szerződött szervizhálózata 140 tagot számlál, a képviselőknek épp a napokban zajlott le az éves továbbképzése. Továbbra is fenntartják azt a rendszert, hogy fűnyíró gépeikre, merev hajtású motoros kaszáikra és szivattyúikra a törvényesen előírt egy év helyett három év garanciát adnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kutak engedéllyel és engedély nélkül

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra hívta fel a...


A balkon növényeit táplálni kell

A muskátlik gyorsan elhasználják a földben lévő tápanyagokat,csak rendszeres pótlás, egyenletes N-P-K ellátottság mellett virágzanak dúsan és növekednek erőteljesen.