Láncfűrészt a Hitachitól

2009-12-22 01:14:37 |

Minden barkácsolni, kertészkedni vágyó ezermesternek az ősz jelentia nyári pihenés után a kertben végezhető munkák kezdetét. Itt a faápolás és a tűzifa aprításának ideje. Az áruházak, a szerszámboltok és a szakkereskedések polcai megtelnek a különböző márkájú és persze a különböző minőségű láncfűrészekkel. Már-már azt hihetnénk, hogy szinte választani sem lehet a bőséges kínálatból, de megkönnyíti a dolgunkat, ha végiggondoljuk az elvárásainkat.

Szinte biztosra vehetjük, hogy a tűzifa vágásán kívül, a fáink megszépítésén túl, előbbutóbb kisebb fák kivágására is vállalkozni fogunk, tehát a gép hengerűrtartalma haladja meg a 30 cm3-t. Ha évekig szeretnénk használni a gépet, akkor kerüljük a nevenincs márkákat.
Ezek ugyanis nagyon rövid élettartamúak, ráadásul vagy nincs megoldva az alkatrész utánpótlás, vagy többe kerül a javíttatás, mint a gép, nem biztos, hogy az olcsóbb gép valóban olcsóbb. Otthoni munkákhoz 45 000Ft alatt megbízhatót nem lehet kapni.
A láncvezető hossza 30-40 cm-es legyen. Elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos a gép tömege. Az üzletben kézbe vett gép nem ugyanaz, mint amikor órákig használjuk is! Mindenképpen rezgéscsillapítással ellátott gépet válasszunk, és a rezgéscsillapítója lehetőleg gumibak legyen, ne pedig rugós. Praktikus megoldás az oldalsó láncfeszítés, mert nem kell attól tartanunk, hogy kezünkkel az éles és forró lánchoz érünk. Válasszunk olyan gépet, ami el van látva katalizátorral, és a motorjának alacsony a károsanyag kibocsátása.
Mindezeket figyelembe véve, a „bő választék” máris redukálódott 2-3 gépre. Ezek közül is had emeljünk ki egyet, mégpedig a Hitachi CS33EB típusú modelljét, ami a hónap végétől a hazai kereskedőknél is kapható lesz, mindenképpen érdemes megvárni. A majd 100 éves Hitachi több mint 15 éve van jelen Magyarországon a szerszámgépeivel és a minőségre valamit is adó iparosok körében nem véletlenül közkedvelt márka. A professzionális gépeiről híres Hitachi most lehetőséget ad a lelkes amatőröknek is, hogy minőségi géppel bővíthessék a szerszámtárukat.

A CS33EB a kategóriájának a legkönynyebb gépe a maga 3,8 kg-os tömegével. Az álló helyzetű, 32 cm3-es tökéletes égésű (New Pure Fire) motoros láncfűrészt nagyméretű üzemanyag-, és olajtartállyal szerelték, így hosszabb munkafolyamatok is végezhetők egy feltöltéssel. A kétoldalt rögzített láncfék, az oldalsó láncfeszítési lehetőség és az erőteljes lengéscsillapítás mind a munkabiztonságot és a komfortérzetet erősíti.

Bár az utolsó csavarig a munkára tervezték, (semmi felesleges szolgáltatás), a megjelenésre nagyon figyeltek az ázsiai mérnökök, így egy tetszetős, kézre álló gépet sikerült alkotni. A kapcsoló és a fojtószelep a hátsó markolat bal-, illetve jobb oldalán helyezkedik el, így is megkönnyítve a használatot. 30, 35 és 40 cm-es vezetőlemez is szerelhető a gépre, aminek a kétharmad fordulatszámon mért teljesítménye 1,2 kW. A Hitachi-nál általános, hogy a benzinmotoros gépeinek a teljesítményét 2/3-os fordulatszámon adja meg, amit azzal indokolnak, hogy általános használat során átlagosan ezen a fordulatszámon üzemel a gép, így félrevezető lenne, ha a maximális fordulatszámon mért értékekkel ékeskednének.

Összegezve a tapasztalatainkat: a Hitachi CS33EB láncfűrésze mellett döntenénk. A nagy múltú cég országosan kiépített szakkereskedő-, és márkaszervíz hálózattal rendelkezik, ahol képzett és hozzáértő szakemberek segítik tanácsaikkal a vásárolni szándékozókat.
Érdemes ellátogatni a www.hitachi.hu weblapra is, ahonnan még a cég webáruházába is eljuthatunk. Itt aztán megismerhetjük az összes gépet, valamint az akciós termékeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi multifunkcionális fűkasza

A professzionális elektromos kéziszerszámaival a magyar piacon 1999 óta jelenlévő Hitachi Power Tools Hungary Kft, a tavalyi évben ismét egy nagyot dobott. A japán anyacég és a kétütemű...


A tűzifa vágás művészete

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy a kellemesen meleg nyári napokból egyik pillanatról a másikra átléptünk a hűvösebb őszi évszakba. A hűvös időjárásról hamar eszünkbe jut a tűzifa...