Favágó szerszámok

2013-01-21 11:16:36 | Módosítva: 2014-02-11 11:21:46

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, ami ugyan olcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő, mert a hasábok mérete a rönk átmérőjétől is függ. Ebből következik, hogy aki fával fűt, szinte biztos, hogy kénytelen a favágást is felvállalni.

Sokan még a gyújtósfát is maguk szokták felaprítani az igényük szerinti vastagságúra. E munkákhoz megfelelő szerszámok szükségesek. A kisebb darabok aprításához elégséges akár egy jól élezett fél-, pontosabban egykezes balta is, ám a nagyobb hasábok kisebbre „szabásához” már nagyobb erőkifejtés szükséges, amit csak a két kezes hasítófejszék valamelyikével, vagy fahasító géppel lehet elérni.

Az egykezes balták nyele rövid, általában 38-45 cm, a fejük pedig 500-1000 gr súly között változó. Ez egy jól megmarkolható, nem túl súlyos, és egy kézzel könnyen kezelhető szerszám, ami a jól hasadó fák aprításához és gyújtós készítéshez is kiválóan használható.

A balták feje többnyire formában kovácsolt minőségi szénacél, a hasítóél kialakítása gyártmánytól függően egyenes, vagy enyhén ívelt. Vannak gyártmánytípusok, amelyek a fokuk felé ékszerűen kiszélesedő, az oldalsíkokból kiemelkedő rész kialakításával könnyítik meg a hasítás műveletét, ám a legtöbb balta fejgeometriája hosszirányban enyhén ívelt alakú. A nyél kemény és szívós kőrisfából, az igényesebbeknél hikorifából készül, és ékkel megerősítve biztosítja a fejet kilazulás vagy esetleges leesés ellen. A korszerű gyártmányokon a nyél már nem fából, hanem üvegszállal megerősített műgyantából készül, egyes gyártóknál a fejet is körülfogja a nyél, a végén pedig lágy rezgés- és energiaelnyelő burkolattal is el van látva. A nyelek különféle ergonomikus formai kialakítása jelentősen megkönnyíti a szerszám biztonságos kezelését, szélesedő vége gátolja, hogy kicsússzon a kézből, jól fogásuk pedig elősegíti az ütések jó iránytartását.

A nagyobb átmérőjű tűzifa rönkök kisebb hasábokra vágásához nagyobb erőkifejtésre képes, kétkezes fejszék szükségesek. A nyelük magától értetődően hosszabb a baltákénál, és a fejük is súlyosabb. Fejszék nyélhossza 600-900 mm, alakjuk gyártmánytól függően változó, és ezeknél sem ritka már az üvegszállal erősített, lágy betéttel bevont műanyag, ám ezek mellett a keményfa nyél is elég gyakori. A fejsze fejek anyaga is hasonló a baltákéhoz, kovácsolással kialakított igen szívós szénacél, edzett éllel. A fejek geometriája fajtától függően eltérő, súlyuk 1,2-3 kg között változó. A hasító fejszék használhatók leginkább a kuglifák vagy méretesebb fahasábok darabolására, amelyeknek feje a fokuk felé erőteljesen kiszélesedik, ami a jelentősen megnöveli a fej csapás utáni feszítő hatását, és ezzel kíméli a szerszám élét. A kézi hasogatás egyik legújabb módja a kézi fahasító (www.fahasíto.hu).

A nagy mennyiségű, saját igény szerinti tűzifa hasábok méretre szabása, hasító fejszével történő aprítása azonban nehéz és elég hosszú időt igénylő fizikai munka. Ezt könnyítik meg a különféle hasító gépek, amelyek nemcsak hatékonyak, de könnyen kezelhetők is. Számos gyártmányú hasító gép közül lehet választani, amelyek álló vagy fekvő elrendezésűek, csavarorsós vagy hidraulikus működtetésűek. Saját igényre a hobby kategóriájú hasító gépek is megfelelnek egy családi ház tűzifa készletének a felaprításához. A nagyobb teljesítményű, ipari gépeket csak vállalkozók tudják kedvezően kihasználni. Lényeges a hasító erejük, ami többnyire 6 tonna körüli. A hasítóékük stabil, a fatömböt pedig mozgó támaszték nyomja nagy erővel a hasítóékre. Kétkezes működésűek. Az áruk megfizethető, aki nagy mennyiségű kuglifát kíván rendszeresen felhasogatni, annak megéri egy hasító gép beszerzése.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi-téli ajánlatok az Einhell-től

Az őszi téli időszak a kertben a rendrakás, takarítás és a növényzet téli előkészítésének ideje, ugyanakkor most ideális a felkészülés a fűtési idényre is, különösen azoknak, akik fő vagy...


Erő, csend és környezetvédelem

Az ipari fejlődés irányvonalát és ütemét jelzi, hogy alig pár hónapja jelent meg lapunkban a Hitachi akkumulátoros fűkaszájának bemutatása, és íme itt a legújabb, hosszú működési idejű...