Gyeptelepítési módszerek

Amikor a talajhőmérséklet eléri a 8 °C-ot, akkor elkezdhető a fűmagvetés. Ez alatti hőmérsékleten viszont gátolt, vontatott a magok csírázása. Az április elejétől közepéig tartó időszak különösen alkalmas a gyeptelepítésre, hiszen az optimális hőmérséklet mellett ilyenkor még természetes csapadékra is számíthatunk. A füvesítés számos módja közül választhatunk kényelmi igényeink, és pénztárcánk vastagsága alapján.

Magvetés

A gyeptelepítés hagyományos módszere. Előtte a talajt jól elő kell készíteni, laza, aprómorzsás szerkezetűvé alakítani. A vetést megelőzően tömörítsük a talajt, hogy ne a későbbiekben – akár lépéseink nyomán – váljon a most még egyenletesnek tűnő felület hepehupássá.
Egy négyzetméternyi területre (megfelelő csíraképességű fűmag esetén) 35 ezer szem szükséges, aminek a tömege 30-40 gramm. Fűmagkeverékek esetén – ahol több fűfaj fogja alkotni gyepünket – gyakran ennek a mennyiségnek a fele is elegendő. Vetés után a fűmagokat gereblyével egyenletesen dolgozzuk be a talajba. A kelésig nem száradhat ki a föld, mert az a csírák pusztulásához vezet.
Az első fűnyírást csak akkor végezzük el, ha a növények már elérték a 6-7 centiméteres magasságot. Ennél kisebb fű vágása esetén megtörténhet, hogy a kasza nem elvágja, hanem tövestől kiemeli a talajból a még fejletlen gyökerekkel rendelkező növényeket.
A magvetéses fűtelepítés elsősorban sík területen jó megoldás, hiszen lejtőn, vagy bármilyen szintkülönbséggel rendelkező területen (pl. egy sírhant füvesítésekor) az öntözés lehordja, lemossa a fűmagokat. Ezért az ilyen esetek többségében a dombon ritka, az alján pedig sűrű lesz a kelés. Ez ellen egyik megoldás, ha a magot beáztatjuk, majd kézzel a kívánt helyre, a már benedvesített talajra kenjük. Végül tőzeget és homokot szitálunk rá, és jutazsákkal betakarjuk az egész felületet. A takarást folyamatosan tartsuk nedvesen és a kelést követő harmadik napon távolítsuk el.
Az előbbi módszer egyik változata, hogy nem a beáztatott fűmagot kenjük fel a beöntözött területre, hanem a fűmagot földdel és vízzel keverve habarcsot készítünk, és ezt a pépet hordjuk fel lentről felfelé indulva. Erre is rostáljunk végül tőzeget, és alkalmazzuk a jutazsákos takarást. Nagyobb kiterjedésű lejtős területek füvesítésére alkalmas a gyepszőnyeg-fektetés is.

Gyepszőnyeg, gyeptégla

A gyepszőnyeges fűtelepítés egy kényelmes módszer, hiszen azonnal szép pázsitot eredményez, ellentétben a magvetéssel szaporított pázsittal, amelynél hónapok is eltelhetnek, amíg végül a megfelelően tömött pázsit látványát élvezhetjük. Igaz ennek ára van, ami a magvetéses telepítésének minimum a tízszerese.
A jó gyepszőnyeg tömött, gyökerekkel átszőtt, gyommentes, 2-3 cm vastagságú, és rövidre nyírt, kb. 2 centiméteres tarlómagasságú. A gyepszőnyeg tekercseket úgy nyomjuk a talajra, hogy ne maradjon hézag közöttük, csakúgy, mint az egymás melletti téglák között sem. Az öntözés itt is nagyon fontos, valamint a nitrogéntartalmú műtrágyával való tápanyag-utánpótlás is.
A gyepszőnyegterítés akkor mondható sikeresnek, ha kézzel már nem lehet felemelni, mert a gyökerek belenőttek a termőtalajba. Ez körülbelül egy hónap alatt következik be.

Vetés vízágyúval – fluid vetés

Ez is egy nagyon jó hatásfokú gyeptelepítési módszer, azonban gépesítést igényel. Ára 150-250 forint között van négyzetméterenként. Lényege, hogy a fűmagot egy vizes szuszpenzióval együtt locsolják ki a talajra. Ez tartalmazhat tőzeget, szalmaszecskát, műtrágyát, stabilizátort és ragasztóanyagot.
A kijuttatott szuszpenzió összefüggő bevonatot képez a talajon, nem engedi a magok elmozdulását öntözéskor, óvja a veteményt a kiszáradástól, és tápanyagokat is biztosít a már kikelt fűmagok számára. A szuszpenzióból képzett „szőnyeg” körülbelül 2 cm vastag, és pontos összetétele általában üzleti titok: a fluid-vetést végző cégenként változó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A smaragdzöld gyephez kerttulajdonosként ismernünk kell

A világon kétféle ember létezik: az egyik szerint a„fűzöld és nő”, a másik pedig sosem kesereg azon, hogy kerti pázsitja kisárgult, foltosodik, egyenetlenül növekszik. A smaragdzöld pázsit...


Gépek a tavaszi kertben

A tavaszi kerti munkákat általában örömmel végzik a kerttulajdonosok. A téli bezártság után jól esik élvezni az erősödő meleget, és persze a kertben is halmozódnak a tennivalók. A munkához pedig...