Gyepesítés gyorsan

2015-07-02 09:39:51 | Módosítva: 2015-07-02 09:43:36

Gyepszőnyeges füvesítés vagy hidrovetés Aki nem szeretné feláldozni a kertben töltött időt azzal, hogy magról egybefüggő, zöld gyepszőnyeget neveljen, gyorsan megvalósíthatja ezt gyepszőnyeg telepítésével. A gyepszőnyeg leterítése csupán gyomirtást követő rövid talaj előkészítést igényel, ami saját kezűleg is elvégezhető.


A felhelyezésre kerülő gyepszőnyeg előzőleg 14 hónapig szakemberek által nevelt, és ápolt gyep, amit – szakszerű felszedését követően – az előkészített alapfelületre terítenek. A gyepszőnyeg telepítése után elegendő mindössze 1-2 hétig ügyelni arra, hogy a lerakott gyepet kíméljük, például kutyát a frissen gyepesített rész helyett egy közeli parkban célszerű futtatni, és a tulajdonosok is kerüljék az új gyepen való gyakori járkálást.


A gyepszőnyeg telepítése, és a fenntartása is egyszerű, kiváltképpen a hagyományos, fűmaggal történő füvesítéssel összevetve. Gyakorlatilag két egyszerű szabályt kell figyelembe venni. A telepítést követő első két hétben – amíg a leterített gyepszőnyeg nem gyökeresedik – folyamatos nedvesítést igényel. Másfelől, ebben az időszakban ügyelni kell arra is, hogy a frissen telepített gyepszőnyeget ne érje gyakori erőteljes használat, tehát a felületét ne terhelje gyakori járkálás, vagy egyéb túlzó igénybevétel. A gyökeresedés gyorsan bekövetkezik, és ezt követően már a füvesített rész a hagyományos gyephez hasonlóan vehető igénybe. A gyepszőnyegezés nemcsak szakember segítségével, hanem akár saját kezűleg is elvégezhető, ám ehhez ajánlatos a forgalmazó kereskedésben tanácsokat kérni. A gyepszőnyeg költsége felülettől függően 1300 Ft/m2 körüli, de a szállításért, lefektetéséért is külön kell fizetni. A gyeptekercsek általában 3 cm vastagságúak, 0,5x2 m-es darabok, amelyeknek a súlya 20-30 kg közötti. Az biztos, hogy ez gyors megoldás a gyep telepítésére, és kellő gondozás mellett a kertben tartós gyepszőnyeget eredményez.Gyepesítés hidrovetéssel

A viszonylag gyors gyepesítésnek van másik módja is, ez a hidrovetéses gyepesítés. A hidrovetés viszonylag gyors, kényelmes és rendkívül hatékony füvesítési technika, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki, és ott az évek során gyorsan elterjedt módszerré vált. A lényege, hogy a füvesítéshez szükséges összetevőket összekeverve, egy speciális hidrovető gép segítségével, speciális koncentrátumként juttatják a földbe. E korszerű technológia lehetővé teszi, hogy a kertben akár egy-két hét alatt egybefüggő, foltoktól és ritkás területektől mentes füves terület nőjön ki.


A speciális keverék ún. hidromulchból, azaz a szokásos mulcsból és az ebbe kevert egyéb összetevőkből áll, amely a talajra egyenletes rétegben kiszórva összefüggő réteget alkot, és a bekevert fűmagokat megvédi a környezeti hatásoktól. A bekevert fűmag fajtáit igény szerint állítják össze, és a keverékbe még növekedést serkentő foszfortartalmú műtrágyát, mészalapú adalékot is kevernek, ami a talaj Ph értékét javítja. A keverék végezetül vizet is tartalmaz, ami a legfontosabb anyag ahhoz, hogy fűmagok csírázása megkezdődhessen. A kiszórt mulcskoncentrátum járdára, házfalra jutva utólag lemosható, és nem okoz kárt a környezetben. A hidrovetés legnagyobb előnye, hogy gazdaságosabb, a gyepszőnyeg-telepítésnél, a fűszőnyeg pedig – viszonylag csekély idő elteltével – az előnevelt fűszőnyeghez hasonló tömöttségű lesz, és a vetést követően viszonylag rövid idő elteltével strapabíróvá válik. A fűszálak növekedése természetesen számos tényezőtől is függ – pl. a magkeverék összetételétől, az évszaktól, és a rendszeres locsolástól –, ám nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy az eredmény látható legyen. Már 5-7 napon belül egészen látványos fűfelület kezd kialakulni a kezelt területen. A hidrovetés nagy előnye, hogy minél többször nyírják a bevetett területet, annál hamarabb fognak besűrűsödni az előbújó fűszálak. Nem ritka eset, hogy jól öntözött területen – még nagy melegben is – akár egy hét alatt 3 cm-t nőnek a fűszálak.


A hidrovetés előnye az is, hogy fűmagok a mulcsnak köszönhetően védve van az eróziótól, kimosódástól, míg a hagyományosan vetett fűmagokat az időjárás hatásai egyenetlenül szétszórhatják, és így a füves rész nem lesz egyenletes fedésű. A mulcsréteg még meredekebb lejtőkön is megakadályozza a foltosodást, és a gyomok fejlődését is visszafogja.

A hidrovetésnél használt fűmagkeverék összetétele mindig az egyedi igényeknek megfelelő. A kiválasztásnál mindig figyelembe kell venni a talaj minőségét, az árnyékos és napos helyek arányát és nem utolsó sorban a leendő gyep igénybevételét. Ehhez természetesen ezen adatokat előre közölni kell a keveréket készítő vállalkozóval, hogy az ennek megfelelően állíthassa össze a speciális vetőkeveréket.

A hidrovetés költsége kb. a kézi vetésnek a duplája, 200-500 Ft/m2 közötti árért rendelhető meg. A kiszórást a vállalkozó végzi el, és attól függően ad garanciát a hidrovetéses gyep fejlődésére, hogy van-e automata öntöző rendszer, vagy nincs. Az előző esetben a garancia 100%, viszont az öntözőrendszer nélküli területekre csak részleges garanciát adnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

andrei avatarja

andrei        

Huh, ez aztán profi munka.
De én inkább maradok a saját két kezemnél, művelgetem a kertet ahogy az elmúlt 20 évben. Legfeljebb jobb felszereléssel, most néztem, hogy a MOL kutakon Gardena eszközök vannak akár fél áron: http://bit.do/gardena

Kerti utak

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...


Gyepszőnyeg telepítés

A gyepszőnyeggel és gyeptéglával készült pázsit előnye, hogy lerakás után azonnal díszít és hamarosan lépésállóvá is válik. A hátránya, hogy négyzetméterenkénti ára és lerakási munkadíja a...