Faesztergálás - Csak az Ezermester online-ban!

A faesztergálás alapjai

2009-01-11 19:56:56 | Módosítva: 2009-01-11 20:29:11

faesztergálásCikksorozatunk bevezetést nyújt a faesztergálás alapjaiba, a gépek leírásától az alapfogásokon át a különböző trükkökig. Az amatőr és profi faesztergályosok által összeállított leírások a legalapvetőbb eljárásoktól a bonyolultabb tárgyak elkészítéséig végigkísérik a szakma iránt érdeklődőket, de tapasztalt faesztergályosok számára is nyújthatnak újdonságot.

Fő a biztonság

Első, és legfontosabb szabály, mielőtt bármihez is hozzákezdenénk: legyünk tisztában a balesetvédelmi előírásokkal.

 1. Forgó géppel dolgozni fokozottan veszélyes, ezért a munkát csak megfelelő öltözetben végezzük. Esztergálás közben lehetőleg ne viseljünk gyűrűt, karórát, nyakláncot, karláncot, laza, lógó ruházatot, mert ezek esetleges beakadása a tokmányba vagy egyéb alkatrészbe súlyos sérüléseket okozhatnak!
 2. Elektromos gépekkel történő munka során tartsuk be az érintésvédelmi szabályokat, ha szükséges, szakemberrel ellenőriztessük az elektromos rendszer megfelelő bekötését, a villamos hálózat földeltségét!
 3. Tekintettel arra, hogy faesztergálás közben gyúlékony anyagokkal dolgozunk (fa, lakkok, viaszok, olajak) ezért tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat, ügyeljünk a megfelelő takarításra, valamint a műhelyben rendelkezzünk egy poroltó készülékkel!
 4. A forgácsolás közben a leválasztott anyag kirepülése sérüléseket okozhat, ezért használjunk megfelelő védőfelszerelést! (védőszemüveg, pormaszk) 
 5. Szükség esetén használjunk porelszívó berendezést, mivel a különböző fa porok belélegzése ártalmas lehet egészségünkre!
 6. Fontos a gép elhelyezése, stabil rögzítése. Hagyjunk magunknak a munkához elég teret. Legyünk tekintettel a környezetünkre: a gép által generált zaj másokat zavarhatnak!

Egy kis történelem

A különböző tárgyak forgás közben történő megmunkálását, esztergálását már a történelmi időkben, az időszámításunk előtti ókorban élő ember is géppel végezte. Kezdetben testi erővel hajtott gépekkel dolgoztak, nyírettyűs, lábpedálos-ingás szerkezetek segítségével, ezek azonban csak szakaszos esztergálást tettek lehetővé, mivel a hasznos forgásirány csak minden második fázisban volt lehetséges.

Később Leonardo Da Vinci találmányainak köszönhetően lehetővé vált a tárgyak folyamatosan egy irányban történő forgatása. E forradalmi találmánynak köszönhetően a faeszterga gép fejlődése, finomítása rohamléptekkel indult meg, mígnem elnyerte mai formáját. A történelmi időktől napjainkig a gép alapvető részei – a meghajtási módtól eltekintve – alig változtak.

A faeszterga gép

A faeszterga gépet az alábbi részegységekre oszthatjuk fel általánosan:

 1. A gép váza a sínrendszerrel – ez a különböző alkatrészek rögzítésére szolgáló keret. A sínrendszeren mozog és különböző pozíciókban rögzíthető a késtartó, valamint a szegnyereg, és az egyéb kiegészítők. Fontos, hogy a gép váza stabil legyen, mert az üzem közben fellépő rezonanciák a gép egészére kihatnak, az anyag vibrációja pedig balesetveszélyes. Célszerű a vázat lerögzíteni, lecsavarozni, vagy nagyobb nehezékekkel lesúlyozni.
 2. Meghajtás az áttételekkel – ez különböző elektromotorokkal (2 fázisú és háromfázisú) és ékszíjtárcsákból, bordás tárcsákból alkotott szerkezet, amely a főorsó meghajtását szolgálja. Háromfázisú motorok fordulatszám-szabályozásához gyakran frekvenciaváltót használnak, amelyről egy későbbi cikkben fogunk részletesen tárgyalni.
 3. Főorsó – a forgó mozgást adja át a megmunkálandó alapanyagnak, szinte mindig csapágyazott tengely, melynek az orsóházból kiálló része menetes, vagy morse kúpos rögzítésre ad lehetőséget a különböző tokmányok, tárcsák és tüskék részére
 4. Késtartó, késtámasz – az esztergakések biztonságos, stabil feltámasztását szolgálja, különböző méretűek, alakúak, és általában több irányban, pozícióban lehet őket rögzíteni
 5. Szegnyereg a nyeregszeggel – a megmunkálandó anyag tengelyirányú megtámasztására szolgáló nyeregszeg „háza”. A nyeregszeg vagy álló, vagy csapágyazott forgó kivitelben készülhet.

Fenti fő alkotóelemeken kívül gyakran bővítik a gépeket különböző kiegészítőkkel; lünettával, másolóval, golyóvágóval, menetmaróval és egyéb szerkezetekkel.

Egy kis elmélet – forgácsolás

Fa esztergályozásakor a faeszterga késekkel a fán hántolási munkát végzünk, amely leginkább a gyaluláshoz hasonlítható. A fa keménységétől függően különböző késekre van szükségünk, puhább fához laposabb, keményfákhoz meredek élszögűre.

A megmunkálandó felület átmérőjével arányosan nő a felület kerületi sebessége, így az átmérőtől függően kell beállítani a megmunkálási fordulatszámot is.

Mire lehet még szükségünk?

Faesztergálás során különböző szerszámokat, anyagokat használunk: faeszterga késeket, csiszoló anyagokat, olajakat, viaszokat.

Faeszterga késeket szakboltokban lehet vásárolni általában készletben, vagy egyes speciális munkához magunk is elkészíthetjük a megfelelő anyagból. A különböző olajfajtákat a fa „beeresztésére”, konzerválására használjuk. Az olajbeeresztést általában lenolajjal, narancsolajjal, ritkább esetben napraforgó-, olíva, vagy egyéb növényi olajakkal végezzük.

Felületkezeléshez lakkot, méhviaszt, paraffint, Carnauba viaszt használhatunk.

Ezen kívül szükségünk lehet még fúrólünettára, fa fúróra, különböző rongyokra (olajozáshoz, viaszoláshoz, polírozáshoz), és egyéb kisebb szerszámokra.

Következő részben a faanyagokról, azok előkészítéséről, előmunkálásáról fogunk írni.

Faesztergálás Portál
http://faesztergalas-portal.gyoriek.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

itsipo avatarja

itsipo         Szelgeneratorok

En szeretnek epiteni hazilag egy kiseb selgeneratort, amelykel fel lehetne tolteni egy 180 Ah akut amivel potvilagitast szretnek mukottetni a hevegi hazban ahol eleg gyenge a zarmszolgaltatas persze be serlhene egy 12/220 atvalto szerkezetet. sertnem mektudni hogy csinalt e mar valaki ije generator amelynek fugolege a tengelyforgasa. Udvozletem mindenkinek aki akarmiben bir segiteni. Adatait vagy akarmilyen jo tanacsot el bir kuldeni a itsipo@gmail.com cimre. Megetszer udvozletem mindekinek.

Faesztergálás: használati tárgyak esztergálása

A Magyar Amatőr Faesztergályosok Klubja a Faesztergálás Portálon második alkalommal írta ki pályázatát „Aranyforgács” néven. A 2009/1. pályázat feladata egy üvegbetétes pálinkásüveg és kiegészítő...


Dísztárgyak színes ceruzákból

A faesztergálás különleges hobbi, amihez nem csak gépre, de megfelelő faanyagokra is szükség van. Ám a beszerzésük nem könnyű feladat. Ritkán lehet jól esztergálható és különleges erezetű...