Hónapról, hónapra a kertben - szeptember

2009-11-01 22:40:24 |

A szeptemberi időjárás általában még nyárias, de az ősz jelei is megfigyelhetők alkalmanként, főleg az éjszakai lehűlésekkor. Az őszi munkacsúcs ilyenkor még nem kezdődik el, de néhány dolog már utal a nyár elmúlására.

A pázsit növekedése szeptemberben már lassúbb, így a fűnyírások száma is csökkenthető. Ha öntözött volt eddig a füvesített területünk, akkor az öntözések számát elkezdhetjük csökkenteni, egyúttal a vágásmagasságot kicsit növeljük. A nyári intenzív öntözés sok tápanyagot kimoshatott a talajból, így szeptemberben még utoljára kijuttathatunk kondicionáló gyeptrágyát a pázsitunkra.
Az egynyári növényeknek az ideje lassan lejár. Bár ezek az első fagyokig életben maradnak, már augusztus végétől egyre több kórokozó és kártevő támadja őket. Hogy díszítő szezonukat kissé megnyújtsuk, érdemes ilyenkor lisztharmat ellen permetezni az egynyáriakat, főleg a petúniákat. Ha át szeretnénk teleltetni az egynyári növényeinkből (muskátli, begónia, kóleusz), érdemes szeptemberben 10-15 centiméteres dugványokat vágni róluk, azokat meggyökereztetni és átteleltetni. A nagy tövek teleltetése a nagy helyigény miatt is nehézkesebb, és a frissen gyökereztetett növények könnyebben vészelik át a téli viszontagságokat, mint a már elöregedett gyökerű, esetenként kórokozókkal terhelt idősebb tövek.
A hamarosan lekerülő egynyári növények helyett a hónap végén már gondoskodhatunk ősszel virágzó, vagy díszítő fajok kiültetéséről. Ilyenek a díszkáposzták, a krizantémok vagy az árvácskák.

Eljött az ideje a kardvirágok felszedésének is. E növények, miután nyáron elvirágoztak, leveleik még megmaradnak, ám gyökereik lassan visszafejlődtek. Szeptemberben szedjük fel őket, de leveleiket csak akkor vágjuk majd le, ha már teljesen elszáradtak, így a bennük levő tápanyagoknak hagyunk időt, hogy a hagymagumóba vándoroljanak. Addig levelestől tároljuk őket száraz, hűvös helyen.
Érdemes egy utolsó nyár végi-ősz eleji gyommentesítést tartani, mert a következő hónapokban - a fagyok beálltáig - még ha lesz is gyomosodás a területen, annak kicsi az esélye, hogy idén még magot érleljenek e nemkívánatos növények. Ezzel a jövő évi gyommentesítési munkáinkat könnyíthetjük meg.
A szabadban tartott szobanövényeink többségét mindaddig kinn tarthatjuk, amíg az időjárás azt megengedi. A beköltöztetés ideje általában akkor jön el, amikor tartósan, napokig 10 °C alá süllyed a hőmérséklet.
A gyümölcsfáink az éjszakai lehűlések hatására elkezdenek felkészülni a téli pihenőidőszakra. Mind a gyümölcs, mind a díszfákra vonatkozik, hogy szeptemberi növekményeik általában már nem tudnak annyira megfásodni, hogy fagykár nélkül teleljenek. Amennyire tudjuk, ilyenkor segítsük e fás szárú növényeinket abban, hogy szeptemberben már ne növekedjenek. Ilyenkor ne adjunk nekik már tápanyag utánpótlást, és az öntözést is mérsékeljük. A természet persze maga is gondoskodik az optimális folyamatokról, hiszen a lehűlés általában önmagában is elegendő szokott lenni ahhoz, hogy a növekedést nyár végén megszüntesse.

Szeptember egyben az őszi érésű termések betakarításának a kezdete is. Ez alkalmat ad arra, hogy gyümölcsszedés közben közelebbről is megvizsgálhassuk fáink állapotát. A nyári kezeletlen viharkárokat, ágtöréseket ilyenkor kiigazíthatjuk, lényeg, hogy a vágási felület minél kisebb, minél simább, lehetőleg vízlepergető és gombaölő, faseb-kezelő pasztával fedett legyen.
Ilyenkor észrevehetjük a pajzstetveket is a fák fiatalabb ágainak kérgén. Ezek ellen szeptemberben még jó eséllyel védekezhetünk. A pajzstetvek kártétele nem olyan egyértelműen felismerhető, mint más rovarkártevőké, hiszen ezek nem a levelet vagy a termést támadják, hanem a vékony kérgen keresztül szívják a fa nedveit, ezzel gyengítve a növényt, rontva annak általános állapotát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szobanövények jelzései

A különféle szobanövényeknek egészséges fejlődésükhöz megfelelő feltételekre van szükségük. Ha viszont a körülményeik a számukra ideális állapotoktól eltérőek, akkor erre többnyire alevélzetük...


Növények balkonládákban

A balkonládák kedvelt díszítőeszközei az ablakoknak. Előnyük, hogy szép kilátást nyújtanak, díszítik az ablakot, a nyitott ablakból könnyen gondozhatók. Hátrányuk, hogy némileg vonzzák a...