Egy szerszám sok feladatra

A rókafark fűrész (nem rókafarkú!) elnevezése a német Fuchswanz – asztalos szaknyelvre magyarítva, fonetikusan „fukszsvanc” – egyenes fordításából ered. A megnevezés a rókafarok széles, hátrafelé elkeskenyedő formájára utal. Ez a fajta kézifűrész a legsokoldalúbb asztalos vágószerszám: az egyenlő oldalú háromszögekből
álló, un. „AV” fogforma hossz- és keresztirányú vágásokhoz egyaránt alkalmazható; nagyobb méretű táblák, lemezek darabolásához, a nem elektromos kézifűrész kategóriában pedig nélkülözhetetlen. Nem hiányozhat egy asztalos szakmunkástanuló alap szerszámkészletéből sem, de egy barkácsoló ezermesternek is egyik alapszerszáma a nem túl durva fogazatú rókafark fűrész. A fogsűrűség általában arányos a fűrész hosszával, vagyis a hosszabb fűrészeket durvább, a rövidebbeket finomabb fogazattal gyártják. A legtöbb gyártónál, így a PILANA cégnél is ma már általános az edzett fogú kivitel, valamint a ferde, un. gyaluló fogazat. Ennek előnye a fokozott éltartósság, és az, hogy egyéb, nem fémes anyagok (pl. lágyabb műanyagok) vágására is alkalmas lehet. Hátránya, hogy az élezés házilagosan nem, vagy csak komoly szakértelemmel oldható meg. Szakműhelyben való éleztetése viszonylagosan drága, az utánélezés költsége sokszor elérheti, sőt meg is haladhatja a szerszám vételárát. Egyes gyártók, így pl. a PILANA cég bizonyos méretekben gyárt és forgalmaz is hagyományos, reszelhető fogú, nem edzett fűrészeket. Ezek élezése szakoktatás keretében – mint szerszámélezési feladat – is hasznos lehet, de egy átlagos kézügyességű ezermester számára sem jelenthet megoldhatatlan problémát. A PILANA cég által forgalmazott rókafark fűrészek széles méretválasztékban (500, 400, 300mm; a nyitott fogantyús kivitelnél 315, 250mm hosszúságban, és az ezekhez tartozó fogsűrűséggel- fogfinomsággal kaphatók. A cég forgalmaz olyan, un. három cserelapos fűrészt is, amelyre egyetlen fogantyúval – a rókafark alakon túl – másik két funkciós lap (illesztő és lyukfűrész lap) felfogása is lehetséges. Kellemes tapintású műanyag fogantyúik ergonómiailag tervezettek, ár/érték arányuk is rendkívül kedvező.

Pilana Tools Szerszámgyártó és Kereskedelmi Kft.
1131 Budapest, Reitter Ferenc utca 132.
Tel.: 320-3050, 239-0288, 239-0289
Fax.: 329-7234
www.pilana.com
pilana@chello.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bőczén Antal


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minőségi fűrészek a Stanleytől

Bármennyire is tért hódit napjainkban a gépesítés, vannak szerszámok amelyek nem válthatóak le teljesen az egyes munkafeladatok elvégzéséhez, igényes, precíz munkákhoz. Ezek közé tartoznak a...


Univerzális kombinált fűrész

Bútorkészítésben és bútor-összeillesztésben 100 százalékos precizitást biztosít a Bosch GTM 12 Professional, az egybeépített asztali- és gérvágó fűrész.