Lítium helyett vas és mangán

2024-05-21 11:19:50 | Módosítva: 2024-05-21 11:20:05

Egy elektromos jármű jelenleg sokkal többe kerül, mint egy azonos kategóriájú belsőégésű motoros. Nagyrészt a lítiumion-akkumulátorok miatt: ezek teszik ki az elektromos autók árának 35-40 százalékát. Bár a lítiumion-akkumulátorok ára sokat esett 2010 óta, kilowattra lebontva még mindig közel másfélszer drágább, mint a belső égésű motorok költsége. A magas költségekért nem a gyártási technológia, hanem főként a felhasznált nyersanyagok okolhatók: a nikkel, a kobalt és a lítium kifejezetten drága fém, ráadásul főként olyan országokban bányásszák ezeket, amelyek konfliktuszónának számítanak.


Detroitban alapított Our Next Energy olyan akkumulátorokat fejleszt, amiben a kobaltot és a nikkelt a jóval olcsóbb vas és a mangán helyettesíti. A vas és a mangán sokkal nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre a Földön, így fenntarthatóság és a zavartalan ellátási lánc szempontjából is jobb alapanyagnak számítanak, amelyek a világ minden részén rendelkezésre állnak.

A ONE ígérete szerint

A lítium-vasfoszfátra (LSP) alapuló akkumulátorai a jelenlegi technológiához képest akár kétszer akkora hatótávolságra képesek, ráadásul nem tűz- és robbanásveszélyesek. Az LSP-akkumulátorok ugyan már jó ideje velünk vannak, de a ONE olyan technológiát dolgozott ki, amivel növelni tudták a tárolható energia mennyiségét, és vetekszik a legjobb kobaltalapú akkumulátorokéval.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kézi porszívók

A morzsaporszívók mellett ma már sokféle mobilis, kisméretű és egyszerűen tárolható porszívót és szőnyegseprűt lehet találni az áruházakban. Ezek a kisgépek, nem pótolják a nagyteljesítményű...


Nyári metszés

A metszésről elsősorban a késő őszi, vagy kora tavaszi munkák jutnak eszünkbe, amikor anövények többsége lombtalan, azazpihenőidejüket töltik. Denyáron is szükség lehet metszésre, nem is ritkán…