Papírhulladékot elektromossággá alakító bio-akkumulátor

2011-12-26 13:21:32 | Módosítva: 2011-12-26 13:40:09

A Sony bemutatatta a papírhulladékot hasznosító akkumulátora prototípusát. 

A technológia a papírhulladék cukorrá alakításával – melyet később üzemanyagként hasznosít – hoz létre elektromos energiát.

Ha sikerül piacra vinni, a találmányt lehetővé teheti, hogy a felhasználók papírhulladék hasznosításával töltsék fel mobil eszközeiket.

A project mögött álló csapat állítása szerint az ilyen bio-akkumulátor környezetbarát, mert nem tartalmaz semmilyen káros kémiai anyagot vagy fémeket.


A japán elektronikai óriás a tokyo-i környezetbarát termékeket bemutató kiállításon leplezte le találmányát.

A cég munkatársai gyerekeket kértek meg, hogy dobáljanak papír fecniket és kartonpapírt egy folyadéktartályba, mely vizet és enzimeket tartalmazott, majd rázzák meg az egyveleget. A szerkezet egy kis ventillátorhoz volt kapcsolva, mely kis idő elteltével pörögni kezdett.

Tanulva a természettől

A folyamat a cellulóz nevű enzimet használja, mely lebontja a papírt glükózzá (cukor). További enzimek és oxigén az anyag elektronokká és hidrogén ionokká választják szét.

Az elektronok feltöltötték az akkumulátort elektromossággal. A folyamat melléktermékeként víz és gluconolactone sav keletkezet, mely utóbbit gyakran használják kozmetikumokban.

A kutatók ahhoz a – természetben is előforduló – mechanizmushoz hasonlították a folyamatot, ahogyan a fehér hangyák és a termeszek megemésztik a fát és energiává alakítják.


A munkájuk egy korábbi projektre épül, melyben gyümölcsléből kivont energiával hajtottak meg egy Walkman zenelejátszót.

„Akár karácsonyi üdvözlőlapokat is egyszerűen használhatunk ’üzemanyagként’, melyből több milliót küldenek az emberek egymásnak karácsonyra” – mondta Yuichi Tokita, a Sony's Advanced Material Research Lab kutatója.

„Természetesen a kutatásnak még csak egy korai fázisában vagyunk, de nagyon izgalmas elképzelni a számos lehetőséget, melyet ez az új technológia megnyit előttünk”.

Környezetbarát

Noha az akkumulátor máris elég erős ahhoz, hogy meghajtson egy egyszerű zenelejátszót, messze elmarad még a kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátoroktól, elemektől.

A Greenpeace környezetvédő csoport is üdvözölte az innovációt: „Örök probléma az akkumulátorokkal és elemekkel, hogy előállításukhoz mérgező kémiai anyagok szükségesek és újrahasznosításuk (semlegesítésük) is problémás”.

„Bármely új út, mely egy zöldebb technológiához vezet, csodafegyvernek bizonyulhat. Tehát ebből a szempontból a dolog nagy érdekeses. Fantasztikus dolog, véleményem szerint, hogy olyan cégek, mint a Sony keresik az energia előállításának környezetbarátabb módját.”

A Sony mérnökei mellett mások is kutatják a papír alapú akkumulátorokat.

2009-ben a Stanford Egyetem kutatói igen furcsa akkumulátort hoztak létre: papírt vontak be különleges festékkel, mely szén „nano-csövekből” és ezüst „nano-vezetékekből” állt. Reményeik szerint a kutatás végül olyan eszközt eredményezhet, mely 40.000 töltési ciklust képes kibírni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Endre Jakab avatarja

Endre Jakab         Kiigazítás

Tisztelt Szerkesztők!
Azt hiszem egy kis hiba csúszott be a cikkbe.
A cellulóz egy poliszacharid, egy összetett szénhidrát, amely a növények vázanyagának nagyrészét képezi.
A cellulázok viszont olyan baktériumok, gombák vagy protozoák által termelt enzimek, amelyek képesek lebontani a cellulóz molekulát. A japán cég szakemberei valószínüleg celluláz enzimet használtak a kísérletek során.

Üdvözlettel,
dr. Jakab Endre, biológus, a kolozsvári BBTE adjunktusa

Befújható szigetelőanyagok

A falak szigetelése a legjobb dolog, amit kiadásaink csökkentése érdekében tehetünk. A dupla fallal készült szerkezeteknél nehéz a táblákban vagy tekercsekben árult szigetelőanyagok használata, itt...


Vezeték nélküli, határtalan szabadság az öntözésben is

Megérkezett az AQUINNA, az Einhell akkumulátoros kerti szivattyúja.Az idei kerti szezon egyik új sztárja vitathatatlanul az AQUINNA, a világ első akkumulátoros kerti szivattyúja. A készülék az...