Papírhulladékot elektromossággá alakító bio-akkumulátor

2011-12-26 13:21:32 | Módosítva: 2011-12-26 13:40:09

A Sony bemutatatta a papírhulladékot hasznosító akkumulátora prototípusát. 

A technológia a papírhulladék cukorrá alakításával – melyet később üzemanyagként hasznosít – hoz létre elektromos energiát.

Ha sikerül piacra vinni, a találmányt lehetővé teheti, hogy a felhasználók papírhulladék hasznosításával töltsék fel mobil eszközeiket.

A project mögött álló csapat állítása szerint az ilyen bio-akkumulátor környezetbarát, mert nem tartalmaz semmilyen káros kémiai anyagot vagy fémeket.


A japán elektronikai óriás a tokyo-i környezetbarát termékeket bemutató kiállításon leplezte le találmányát.

A cég munkatársai gyerekeket kértek meg, hogy dobáljanak papír fecniket és kartonpapírt egy folyadéktartályba, mely vizet és enzimeket tartalmazott, majd rázzák meg az egyveleget. A szerkezet egy kis ventillátorhoz volt kapcsolva, mely kis idő elteltével pörögni kezdett.

Tanulva a természettől

A folyamat a cellulóz nevű enzimet használja, mely lebontja a papírt glükózzá (cukor). További enzimek és oxigén az anyag elektronokká és hidrogén ionokká választják szét.

Az elektronok feltöltötték az akkumulátort elektromossággal. A folyamat melléktermékeként víz és gluconolactone sav keletkezet, mely utóbbit gyakran használják kozmetikumokban.

A kutatók ahhoz a – természetben is előforduló – mechanizmushoz hasonlították a folyamatot, ahogyan a fehér hangyák és a termeszek megemésztik a fát és energiává alakítják.


A munkájuk egy korábbi projektre épül, melyben gyümölcsléből kivont energiával hajtottak meg egy Walkman zenelejátszót.

„Akár karácsonyi üdvözlőlapokat is egyszerűen használhatunk ’üzemanyagként’, melyből több milliót küldenek az emberek egymásnak karácsonyra” – mondta Yuichi Tokita, a Sony's Advanced Material Research Lab kutatója.

„Természetesen a kutatásnak még csak egy korai fázisában vagyunk, de nagyon izgalmas elképzelni a számos lehetőséget, melyet ez az új technológia megnyit előttünk”.

Környezetbarát

Noha az akkumulátor máris elég erős ahhoz, hogy meghajtson egy egyszerű zenelejátszót, messze elmarad még a kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátoroktól, elemektől.

A Greenpeace környezetvédő csoport is üdvözölte az innovációt: „Örök probléma az akkumulátorokkal és elemekkel, hogy előállításukhoz mérgező kémiai anyagok szükségesek és újrahasznosításuk (semlegesítésük) is problémás”.

„Bármely új út, mely egy zöldebb technológiához vezet, csodafegyvernek bizonyulhat. Tehát ebből a szempontból a dolog nagy érdekeses. Fantasztikus dolog, véleményem szerint, hogy olyan cégek, mint a Sony keresik az energia előállításának környezetbarátabb módját.”

A Sony mérnökei mellett mások is kutatják a papír alapú akkumulátorokat.

2009-ben a Stanford Egyetem kutatói igen furcsa akkumulátort hoztak létre: papírt vontak be különleges festékkel, mely szén „nano-csövekből” és ezüst „nano-vezetékekből” állt. Reményeik szerint a kutatás végül olyan eszközt eredményezhet, mely 40.000 töltési ciklust képes kibírni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Endre Jakab avatarja

Endre Jakab         Kiigazítás

Tisztelt Szerkesztők!
Azt hiszem egy kis hiba csúszott be a cikkbe.
A cellulóz egy poliszacharid, egy összetett szénhidrát, amely a növények vázanyagának nagyrészét képezi.
A cellulázok viszont olyan baktériumok, gombák vagy protozoák által termelt enzimek, amelyek képesek lebontani a cellulóz molekulát. A japán cég szakemberei valószínüleg celluláz enzimet használtak a kísérletek során.

Üdvözlettel,
dr. Jakab Endre, biológus, a kolozsvári BBTE adjunktusa

Akkutöltés tíz perc alatt

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói. Az új akkumulátor típussal a gépkocsi 400 km megtételére...


Mitől mennek tönkre a lítiumion akkumulátorok?

A mobil eszközök robbanásszerű terjedésével egyre nagyobb kapacitású akkumulátorok szükségesek, melyek akár napokig is használhatóvá teszik okostelefonunkat vagy táblagépünket. Egy-két év után...