Professzionális hangzás otthon is...

2009-01-09 18:17:43 |

Megjelenés és funkcióA Magyar Formatervezési Díj pályázatát minden évben kiírják, hogy a magyar tervezőket ösztönözzék az alkotás szépségére. A négy kategóriában (terv, forgalomban lévő, diák és vizuális kommunikáció) meghirdetett pályázatra bármit be lehet küldeni, ami megfelel a funkciónak, és ugyanakkor "dizájnos" is. Gondolhatunk itt a beton kiskanáltól kezdve a hybrid autón át mindenre, ami szemszájnak ingere. Idén október 8.-án nyitotta meg kapuit a kiállítás a nagyérdemű előtt, és egészen október 26.-áig látogathattuk a kiállított alkotásokat az Iparművészeti Múzeumban.

A Frequentor szóró (balra) és elnyelő (jobbra) felületeA Formatervezési kiállításon mutatták be azt az érdekes akusztikai elemet, amelynek megalkotója Borsi Gergely. A maga nemében különleges akusztikus panel a Frequentor (DAP) fantázianevet kapta. Frequentor, mert a visszaverő felülete mintegy "reflektor"-ként működik, egyenletesen szórja szét a hangot a teremben. A DAP mozaikszó a panel tulajdonságaira utal, "D", azaz diffuser (szóró), "A", azaz absorber (elnyelő) és "P", azaz panel. A szóró felületet bükkfából, az elnyelőt pedig egy textil felületű szálas anyagból alakították ki.
Az akusztikai panelt olyan felhasználóknak ajánlják, akik nem kifejezetten zenei vagy hangfelvételi célú termekben kívánnak akusztikai igényű műveket készíteni vagy hallgatni - legyen szó hangversenyről vagy prózai felolvasásról. A Frequentor DAP rendszerrel bármilyen teremből felvételi-, zenei célú helyiséget varázsolhatunk akár otthon is!

A Frequentor szóró (balra) és elnyelő (jobbra) felülete Előnye, hogy a többfunkciós terek kialakításánál nem kell az egész falat szerelt akusztikai burkolattal ellátni, elég egy kis százalékát változtathatóvá tenni. Így játszhatunk a térrel is és az akusztikával is.
A két felület sajátosságait ötvözve egy olyan kész panelt kapunk, amit bármilyen teremben felhasználhatunk. A rendszer természetesen nem egy, hanem több Frequentorból áll, kombinációjuk nyomán esztétikus megjelenésű, kiváló hangzású teret képezhetünk. Így talán nemcsak magunknak, hanem a családtagjainknak is kedvében járhatunk, hiszen a jó megjelenés ma már a funkcióval együtt járhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akusztika és esztétika

Írásunkban egy még a tavalyi évben elindult, de csak 2020-ban elkészült és átadott projektet kívánunk bemutatni. A Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Kar új pécsi campusának építésénél...


Optimális teremakusztika a Gödörben

Budapesten, a Central Passage-ban található új helyén már évek óta működik a kedvelt zenés szórakozóhely a Gödör Klub. Az üzemeltető a koncertteremben a zenei produkciók alatt saját elmondása...