Kötelező "zöld kártya" a házakra

2009-04-23 22:59:52 |

2009 január 1-től bevezetésre került hazánkban is az Épületek Energetikai Tanúsítványa, amelyet minden új épület engedélyezésekor és megépítésekor kötelező elkészíteni. 2011-től csak Energetikai Tanúsítvánnyal ("Zöld kártyával") rendelkező épületet lehet eladni. De bárki elkészítetheti házáról az értékelést, így tájékozódhat annak energia fogyasztásáról.

A legenergiatakarékosabb épületek A+ , A, B (melyek az előírtnál energiatakarékosabbak), a C minősítés az éppen megfelelő (zöld színű), a gyengébbek D, E, F, G. H, I jelölést kapnak.
Mivel a legtöbb hő a tetőfelületen távozik, ezért a szigetelést ajánlott a tetőszerkezetnél kezdeni. Napjainkig szinte csak a szarufák közé tömködtük be a szigetelést, ahol a párazáró és páraáteresztő fólia rétegek beépítése mindig hibalehetőségek sorát adta.
Az Energetikai Tanúsítás szerint az ajánlott szigetelési értéket a tetőn (U=0,25 W/m2K) 22-30 cm vastag szálas szigetelő vagy 10 cm vastag lépésálló PUR/PIR táblák biztosítják. Ha nem akarjuk a faanyag költségeit megduplázni, célszerű a jobb szigetelő képességű anyagok, a PUR/PIR táblák használata.

A PUR/PIR táblák ellenállnak a nedvességnek, a gombásodásnak, penészesedésnek, rágcsálóknak, vegyszereknek. Időtállóak. Tömegük csak 2-3 kg/m2. Lépésállóak. Egészségre nem ártalmasak, nem okoznak allergiás panaszokat. A környezetre nem károsak.

Régi épületeknél, ahol a tetőtér nem lakott, egyszerűen a PUR/PIR táblákat hordjuk fel a padlásra, és terítsük szét a födémszerkezeten. Azonnal szigetel, járhatunk, pakolhatunk rá, beépítése nem igényel nagy szaktudást.
Új épületeknél célszerű a szarufák felett beépíteni a táblákat, mert így hatékonyabb, hőhídmentes lesz a tetőszerkezetünk, vagy a szokásos módon vágjuk be a táblákat a szarufák közé. Különleges organikus tereket is kialakíthatunk vele.
Ha beruházásaink során többszörös árat fizetünk esztétikai okok miatt a járólapokra, padlóra, tetőcserépre, szaniterekre, csillárra, függönyre, akkor a költségek kisebb hányadát kitevő, igaz nem látható szigetelő anyagokra is érdemes és szükséges odafigyelni.

A jól szigetelt épület energiatakarékos, fenntartása kisebb költséggel jár, egyúttal az épület értékét is növeli.
A "Zöld kártyával" rendelkező épületek kedvezőbb áron adhatók el!

Mindenben segít Önöknek az Archi Metal kft.
Telefon: (06-30)-500-49-83
e-mail: archimet@t-online.hu
www.archimetal.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

putiszak avatarja

putiszak         Energiatanúsítvány

Egy oldal, ahol sok hasznos információt találtam az épület zöldkártyáról:

www.szak-therm.hu

Igénytelen kivitelezés

A tavaszi és nyári időszakban gyakran trópusi jellegű esőzéseket tapasztalunk. Felújításkor a készülő homlokzat kőzetgyapot szigetelése gyakran több alkalommal is bőrig ázik az alatt a néhány...


Kenhető vízszigetelések

Az épületszerkezeteket meg kell óvni a különböző formában fellépő vízterhelésektől. A vízszigetelési feladatok sokszínűsége, azalkalmazott anyagok és eljárások nagy száma mutatja, hogy milyen...