Kötelező "zöld kártya" a házakra

2009-04-23 22:59:52 |

2009 január 1-től bevezetésre került hazánkban is az Épületek Energetikai Tanúsítványa, amelyet minden új épület engedélyezésekor és megépítésekor kötelező elkészíteni. 2011-től csak Energetikai Tanúsítvánnyal ("Zöld kártyával") rendelkező épületet lehet eladni. De bárki elkészítetheti házáról az értékelést, így tájékozódhat annak energia fogyasztásáról.

A legenergiatakarékosabb épületek A+ , A, B (melyek az előírtnál energiatakarékosabbak), a C minősítés az éppen megfelelő (zöld színű), a gyengébbek D, E, F, G. H, I jelölést kapnak.
Mivel a legtöbb hő a tetőfelületen távozik, ezért a szigetelést ajánlott a tetőszerkezetnél kezdeni. Napjainkig szinte csak a szarufák közé tömködtük be a szigetelést, ahol a párazáró és páraáteresztő fólia rétegek beépítése mindig hibalehetőségek sorát adta.
Az Energetikai Tanúsítás szerint az ajánlott szigetelési értéket a tetőn (U=0,25 W/m2K) 22-30 cm vastag szálas szigetelő vagy 10 cm vastag lépésálló PUR/PIR táblák biztosítják. Ha nem akarjuk a faanyag költségeit megduplázni, célszerű a jobb szigetelő képességű anyagok, a PUR/PIR táblák használata.

A PUR/PIR táblák ellenállnak a nedvességnek, a gombásodásnak, penészesedésnek, rágcsálóknak, vegyszereknek. Időtállóak. Tömegük csak 2-3 kg/m2. Lépésállóak. Egészségre nem ártalmasak, nem okoznak allergiás panaszokat. A környezetre nem károsak.

Régi épületeknél, ahol a tetőtér nem lakott, egyszerűen a PUR/PIR táblákat hordjuk fel a padlásra, és terítsük szét a födémszerkezeten. Azonnal szigetel, járhatunk, pakolhatunk rá, beépítése nem igényel nagy szaktudást.
Új épületeknél célszerű a szarufák felett beépíteni a táblákat, mert így hatékonyabb, hőhídmentes lesz a tetőszerkezetünk, vagy a szokásos módon vágjuk be a táblákat a szarufák közé. Különleges organikus tereket is kialakíthatunk vele.
Ha beruházásaink során többszörös árat fizetünk esztétikai okok miatt a járólapokra, padlóra, tetőcserépre, szaniterekre, csillárra, függönyre, akkor a költségek kisebb hányadát kitevő, igaz nem látható szigetelő anyagokra is érdemes és szükséges odafigyelni.

A jól szigetelt épület energiatakarékos, fenntartása kisebb költséggel jár, egyúttal az épület értékét is növeli.
A "Zöld kártyával" rendelkező épületek kedvezőbb áron adhatók el!

Mindenben segít Önöknek az Archi Metal kft.
Telefon: (06-30)-500-49-83
e-mail: archimet@t-online.hu
www.archimetal.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

putiszak avatarja

putiszak         Energiatanúsítvány

Egy oldal, ahol sok hasznos információt találtam az épület zöldkártyáról:

www.szak-therm.hu

Vastagon megéri!

Aki nézte már hitetlenkedve a januári gázszámláját, az tudja, hogy házának hőszigetelése nem kielégítő. Sokan vagyunk így. Az energiatakarékosságot megkövetelő hazai szabályozás ma még nem támaszt...


Minden házon van tető

Az sosem merül fel kérdésként, hogy rakunk-e a házra tetőt. Azzal kapcsolatban viszont eltérnek a vélemények, miért és hogyan kell azt a tetőt szigetelni. A lényeg azon van, hogy otthonunkat...