URSA hő- és hangszigetelés beépítésének menete

2010-01-28 18:34:32 | Módosítva: 2010-01-31 17:58:34

Ajánlatos legalább 2 réteg hőszigetelés alkalmazása, összesen minimum 25 cm vastagságban!

1. lépés
A szarufa köz lemérése
Szarufa köz szigetelése, alulról felfelé haladva történik. Az alsó mérést kb. 1 méter távolságra ismételjük

2. lépés
Az üveggyapot méretre vágása
A tekercs a kicsomagolás után visszanyeri a névleges méretét. A két szélre felmérjük az előzőleg lemért értékeket, + 20 mm-t. Ezzel biztosítjuk a szarufa közben a tökéletes illeszkedést. Egy léc mellett éles késsel keresztben levágjuk az előzőleg lemért hőszigetelő táblát.

3. lépés
Az üveggyapot szarufák közé helyezése
Alulról felfele haladva behelyezzük a szarufák közé az előzőleg kapott URSA hőszigetelő táblákat, melyeknek mérete: szarufaköz + 20 mm x 1200 mm
Ez a beépítési technológia hulladékmentes beépítést tesz lehetővé.

4. lépés
Az URSA üveggyapot "Z" alakban történő rögzítése
Az SF38 (Therwoo-Roll) nevű termék (csíkozott) öntartó, külön mechanikai rögzítést nem igényel. A többi tetőteres terméket korrózióálló huzallal szükséges rögzíteni a szarufákhoz. A szarufák közé kerülő hőszigetelésnél csak páraáteresztő kasírozás alkalmazható, amelynek a külső oldalra kell kerülnie.

5. lépés
A szarufák alatti segédváz kialakítása:
A segédváz fa, vagy fémszerkezetű lehet. A kialakításánál figyelembe kell venni a közé elhelyezendő szigetelés vastagságát. A segédváz alsó síkja, a szarufa alsó síkjától mért távolsága meg kell egyezzen, a szarufa alá kerülő URSA hő- és hangszigetelés vastagságával.

6. lépés
A szarufák alatti hőszigetelés beépítése:
A segédváz bordatávolsága illeszkedhet a tekercsek méretéhez, ezáltal az alsó, második hőszigetelő réteg beépítése is gazdaságosan kivitelezhető.

7. lépés
Párazáró réteg kialakítása:
A tetőtér szigetelésünk hosszú élettartamának elérése érdekében, valamint a tökéletes működéséhez, elengedhetetlen feltétel a párazáró réteg tökéletes kivitelezése!


Alapvetően fontos a megfelelő párazáró réteg alkalmazása. Pára- és légzáró szigetelés (sd > 1,8 m) polietilén, PVC vagy alufólia anyagból készülhet. Anyagát, gyártmányát az épületszerkezeti tervezés során kell meghatározni épületfizikai számítások vagy megfontolások alapján.
Ugyancsak nagyon fontos a párazáró réteg felület-folytonos kialakítása, amit ragasztott átlapolásokkal, ragasztott + beszorított szegélylezárásokkal érünk el. A párazárást a csatlakozó épületszerkezeteknél is tökéletesen alakítsuk ki!
A tetőterek esetében is érvényes, hogy az adott szerkezetbe az alkalmazható legvastagabb és legkisebb ?d értékű URSA(r) hőszigetelő anyag beépítésével érhető el a legjobb hőszigetelő képesség. Tetőtéri rendszerekhez az igényeknek és követelményeknek megfelelően különböző minőségű és vastagságú URSA(r) termékek szerezhetők be. A beépítetlen tetőterek padlásfödém-szigetelésével is jelentős energia-megtakarítás érhető el.

URSA Salgótarján Zrt.
3104 Salgótarján, Budapesti út 31.
Telefon: (06-32) 522-116
www.ursa.hu
E-mail: ursa.hu@uralita.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az ablaküveg hőszigetelése

A falak és üvegszerkezetek kapcsán mi, laikusok is gyakran találkozunk a W/m2K mértékegységgel, mint a szerkezet hőszigetelésével összefüggő adattal. A mértékegység előtti szám ablaküveg...


Energy Saving System

A hőszigetelés az év minden szakában megtérül. Míg a hideg évszakokban melegen tartja a falakat, addig nyáron a hőszigetelés tulajdonképpen úgy működik, mint egy légkondicionáló. A Murexin...