Skil Grindcat kétkezes egykezes

4Egy rövid hír formájában korábban már beszámoltunk a Skil új sarokcsiszolójáról, a "Grindcat"-ről, mostanra viszont túl vagyunk az első próbaüzemen, és tapasztalatainkat rögvest meg is osztjuk olvasóinkkal. Mielőtt még a szótárban lázasan keresni kezdenék a fenti angol szót, gyorsan jelezzük, hogy nincs ilyen, legfeljebb ha összeerőltetjük a grind=csiszoló, csiszolás és a cat=macska szavakat. A megújult formavilágú sarokcsiszolóban valóban van valami macskás; nem annyira elhízott házi kedvenc, hanem inkább egy karcsú, vékony, erőteljes ragadozó. Bele illik a Skil új hullámába, mindenképpen figyelemfelkeltő, és kifejezetten szép gépről van szó.

A Grindcat egykezes sarokcsiszoló. 750 W-os teljesítménye és még inkább 125 mm átmérőjű csiszoló-vágó tárcsája egyértelműen ebbe a kategóriába sorolja. Kialakítása viszont inkább a kétkezes, nagy 5gépekére emlékeztet. Talán ha csak fotón látják, annak is nézik, hiszen méretét nincs mihez viszonyítani. Egy hagyományos egykezes gépnél egyik kezünk a pótmarkolaton, a másik a motortesten van, de persze a könnyű súly miatt egy kézzel is meg tudjuk tartani. A Grincat viszont megkapta a kétkezes gépekre jellemző fogantyút a motortest mögött, így maximális biztonsággal, két fogantyúval megfogva, tudunk dolgozni vele. A kapcsológombot is levitték a hátsó markolathoz. Megmaradt viszont az egykezes használat lehetősége is, mert a motortest kialakítása továbbra is olyan, hogy jól megfogható legyen. Az egykezes használat kedvéért a kapcsológombot itt is megismételték; az hüvelykujjunkkal könnyen működtethető.
A Grindcat fordulatszám-szabályozót nem kapott, így üresjárati fordulatszáma 11000 percenként. Ezt kicsit sajnáljuk, mert a 750 W-os teljesítményből éppen elég nyomaték maradna még leszabályozva is, ami megsokszorozza a sarkcsiszoló felhasználási lehetőségeit. Nem kell azért teljesen lemondanunk a ma már nagy választékban kapható egyéb tartozékokról sem, csak óvatosabban kell bánnunk a géppel. 6Olvasóink figyelmébe ajánljuk a különböző csiszoló feltéteket, fazék- és korongkeféket, amelyeket kifejezetten az egykezes sarokcsiszolókhoz fejlesztettek ki, és viszonylag olcsón kaphatók. A sarokcsiszoló M14-es kimenő tengelyére egyszerűen felcsavarozható, és hihetetlenül termelékenyen lehet velük dolgozni, akár festékeltávolításról, rozsdaeltávolításról vagy fafelületek megmunkálásáról van szó.
A Grindcat egyéb különleges meglepetéseket nem tartogat. Az orsóreteszelés és a tárcsacsere klasszikusnak mondható. Tetszett az "auto clic" rendszerű tárcsavédő, amely mindenféle szerszám és segédeszköz nélkül 90 fokban állítható, kb. 10 fokonként arretál.
A próbára kapott készülék egy sorozat legnagyobb teljesítményű darabja. A 9245 típusjelű 750 W-os mellett létezik még egy 720, egy 650 és egy 620 W-os változat is, nagyjából azonos kialakítással, apróbb eltérésekkel. A kisebbekhez 115 mm-es vágótárcsa tartozik.
7A Slil reklámjaiban olvasóink találkozhatnak egy rejtélyes UFO-val, melyet ajándékba kaphatnak a Skil gépek vásárlói. Kíváncsiságból közelebbről is megnéztünk egy ilyen szerkezetet, és kifejezetten "jópofának" találtuk. Egy falra akasztható hoszszabbító kábelorsóról van szó, rajta négyméteres kábel. A sejtelmes formájú szerkezetre egy lámpát is szereltek, amely a műhelyben, garázsban stecklámpaként szolgálhat, és hogy munka közbe szórakoztatni is tudjuk magunkat, még egy rádiót is rejtettek az UFO-ba. Nem éppen hifi, de tökéletesen alkalmas arra, hogy hallgassuk a híreket, vagy lágy zenével egészíthessük ki a munka örömét. Ajánlott fogyasztói ár: 14 990 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

x2611 avatarja

x2611         Grindcat

Tegnap vásároltam egy Skil Grindcat-et a BrikoStore-ban. De sajnos az UFO lámpa nem volt tartozék :(

A gép viszont nagyon tuti. Jó választás volt.

Csiszoló anyagok

Bármit készítünk, a munkadarabok felületének simasága többnyire alapvetően fontos. Az alapanyagok megmunkálásakor a szerszámok nyomokat hagynak maguk után, és a használt alapanyagok felülete is...


Csiszolótárcsák sarok köszörűkhöz

A sarokcsiszolókkal természetesen nemcsak daraboló munkákat lehet végezni, megfelelő tárcsák felületcsiszolásra is alkalmazhatók. A durva egyenetlenségek lecsiszolásához többnyire speciálisan...