Skil Grindcat kétkezes egykezes

4Egy rövid hír formájában korábban már beszámoltunk a Skil új sarokcsiszolójáról, a "Grindcat"-ről, mostanra viszont túl vagyunk az első próbaüzemen, és tapasztalatainkat rögvest meg is osztjuk olvasóinkkal. Mielőtt még a szótárban lázasan keresni kezdenék a fenti angol szót, gyorsan jelezzük, hogy nincs ilyen, legfeljebb ha összeerőltetjük a grind=csiszoló, csiszolás és a cat=macska szavakat. A megújult formavilágú sarokcsiszolóban valóban van valami macskás; nem annyira elhízott házi kedvenc, hanem inkább egy karcsú, vékony, erőteljes ragadozó. Bele illik a Skil új hullámába, mindenképpen figyelemfelkeltő, és kifejezetten szép gépről van szó.

A Grindcat egykezes sarokcsiszoló. 750 W-os teljesítménye és még inkább 125 mm átmérőjű csiszoló-vágó tárcsája egyértelműen ebbe a kategóriába sorolja. Kialakítása viszont inkább a kétkezes, nagy 5gépekére emlékeztet. Talán ha csak fotón látják, annak is nézik, hiszen méretét nincs mihez viszonyítani. Egy hagyományos egykezes gépnél egyik kezünk a pótmarkolaton, a másik a motortesten van, de persze a könnyű súly miatt egy kézzel is meg tudjuk tartani. A Grincat viszont megkapta a kétkezes gépekre jellemző fogantyút a motortest mögött, így maximális biztonsággal, két fogantyúval megfogva, tudunk dolgozni vele. A kapcsológombot is levitték a hátsó markolathoz. Megmaradt viszont az egykezes használat lehetősége is, mert a motortest kialakítása továbbra is olyan, hogy jól megfogható legyen. Az egykezes használat kedvéért a kapcsológombot itt is megismételték; az hüvelykujjunkkal könnyen működtethető.
A Grindcat fordulatszám-szabályozót nem kapott, így üresjárati fordulatszáma 11000 percenként. Ezt kicsit sajnáljuk, mert a 750 W-os teljesítményből éppen elég nyomaték maradna még leszabályozva is, ami megsokszorozza a sarkcsiszoló felhasználási lehetőségeit. Nem kell azért teljesen lemondanunk a ma már nagy választékban kapható egyéb tartozékokról sem, csak óvatosabban kell bánnunk a géppel. 6Olvasóink figyelmébe ajánljuk a különböző csiszoló feltéteket, fazék- és korongkeféket, amelyeket kifejezetten az egykezes sarokcsiszolókhoz fejlesztettek ki, és viszonylag olcsón kaphatók. A sarokcsiszoló M14-es kimenő tengelyére egyszerűen felcsavarozható, és hihetetlenül termelékenyen lehet velük dolgozni, akár festékeltávolításról, rozsdaeltávolításról vagy fafelületek megmunkálásáról van szó.
A Grindcat egyéb különleges meglepetéseket nem tartogat. Az orsóreteszelés és a tárcsacsere klasszikusnak mondható. Tetszett az "auto clic" rendszerű tárcsavédő, amely mindenféle szerszám és segédeszköz nélkül 90 fokban állítható, kb. 10 fokonként arretál.
A próbára kapott készülék egy sorozat legnagyobb teljesítményű darabja. A 9245 típusjelű 750 W-os mellett létezik még egy 720, egy 650 és egy 620 W-os változat is, nagyjából azonos kialakítással, apróbb eltérésekkel. A kisebbekhez 115 mm-es vágótárcsa tartozik.
7A Slil reklámjaiban olvasóink találkozhatnak egy rejtélyes UFO-val, melyet ajándékba kaphatnak a Skil gépek vásárlói. Kíváncsiságból közelebbről is megnéztünk egy ilyen szerkezetet, és kifejezetten "jópofának" találtuk. Egy falra akasztható hoszszabbító kábelorsóról van szó, rajta négyméteres kábel. A sejtelmes formájú szerkezetre egy lámpát is szereltek, amely a műhelyben, garázsban stecklámpaként szolgálhat, és hogy munka közbe szórakoztatni is tudjuk magunkat, még egy rádiót is rejtettek az UFO-ba. Nem éppen hifi, de tökéletesen alkalmas arra, hogy hallgassuk a híreket, vagy lágy zenével egészíthessük ki a munka örömét. Ajánlott fogyasztói ár: 14 990 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

x2611 avatarja

x2611         Grindcat

Tegnap vásároltam egy Skil Grindcat-et a BrikoStore-ban. De sajnos az UFO lámpa nem volt tartozék :(

A gép viszont nagyon tuti. Jó választás volt.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...