Két Dremel újdonság

A Dremel gépekkel többször találkozhattak már olvasóink lapunkban. Ezek a cikkek zömmel a Multi különböző verzióit és az azokhoz kifejlesztett tartozékokat mutatták be. Most viszont két teljesen új és más célú Dremel barkácsgéppel ismerkedhetünk meg, amelyeket elsősorban az asztalos- és egyéb famunkákkal foglalkozó barkácsolók figyelmébe ajánlunk. Kis méretű és teljesítményű eszközökről van szó – ezért említettük a barkácsolókat – más szempontból azonban magas műszaki szintű, strapabíró gépek ezek. Emiatt kifejezetten ajánljuk szakiskoláknak, tanműhelyeknek, sőt akár a bútorasztalosoknak is a finom munkákhoz.

Univerzális csiszoló

Méreteit a képről becsülhetjük meg leginkább, nagyjából két arasz minden irányban. A kis szerszámgép tulajdonképpen egy korongcsiszolót és egy szalagcsiszolót egyesít, közös hajtómotorral. Ennek teljesítménye mindössze 180 W, fordulatszáma 960/perc. Egyik tengelyvégződésére közvetlenül erősítették a csiszolókorongot, a másikra pedig a szalagcsiszoló meghajtó tárcsáját, így bekapcsolás után a két csiszoló egyszerre működik. A mechanika mindezek után végtelenül egyszerű, hiszen csak a csiszolószalag gondos megvezetését jelenti. A kis Dremel ezt maradéktalanul teljesíti, eközben állítási lehetőséget biztosít a szalagfeszességnek, és finoman szabályozhatóvá teszi a szalag futását. Ez utóbbit egy gomb elforgatásával, menet közben tehetjük meg, miközben a legfelső görgőnél figyelhetjük a szalag mozgását.
Néhány szó a külsőségekről. Feltétlenül a kisgép javára írhatjuk, hogy az elektromos kapcsoló házán kívül sehol nem találunk rajta műanyagot. Valamennyi fontos alkatrész alumínium öntvényből készült, és még a borítások is lemezből vannak. Ez nem csak a strapabíróságot biztosítja, hanem a pontosságot is. Ezzel együtt az univerzális csiszolónak pont annyi az önsúlya (6-8 kg-ra saccoltuk), hogy stabilan álljon gumi talpain, így átlagos munkákhoz külön rögzítést nem igényel. Ha valamiért erre mégis szükség lenne, akkor gyorsszorítóval fogathatjuk le az alapra.
A használhatóságot és a pontos munkát a gondosan kialakított munkaasztalok teszik lehetővé: külön asztala van a csiszolótárcsának és a szalagcsiszolónak. A tárcsa előtti asztal a merőlegeshez képest pozitív és negatív irányba egyaránt 45°-ban dönthető, illetve a fokskála szerint beállított pozícióban két csavarral – szerszám nélkül – rögzíthető. Ezen kívül még két „fém tolófát” is kapott ez az oldal, amely az asztal egymásra merőleges hornyaiban csúsztatható, és ugyancsak tetszőleges szögbe állítható. Minden adott tehát a precíz munkához, és ahhoz is, hogy egy tanműhelyben a pontos munkához szoktassák a nebulókat.
A szalagcsiszoló oldal munkaasztala egy irányba 60 fokig dönthető, és az asztal csúszószegmense a döntési szög függvényében a szalagpályához állítható. A sík csiszoláshoz a szalag egy hátsó támasztólemezt kapott (két imbuszcsavar rögzíti), ami ezen kívül a túlzott erőhatásoktól is védi a csiszolóanyagot. Ívelt belső felületek csiszolásához azonban éppen arra lehet szükség, hogy a csiszolószalag felvegye a munkadarab görbületét. Ehhez a támasztólemez egyszerűen lecsavarozható, viszont ilyenkor óvatosabban kell a munkadarabot a szalagra nyomni. Nincs szükség a támasztólemezre akkor sem, ha a csiszolószalag helyére polírozó-szalagot – gyapjúval bevont szalagot – teszünk. Fa és fém tárgyak felfényezésére egyaránt kiváló. Végezetül egy kényelmi és egészségvédelmi szolgáltatás. Az univerzális csiszoló központi porelszívóhoz (porszívógéphez) csatlakoztatható. Az elszívó vezetékek úgy vannak kialakítva, hogy mindkét munkaasztaltól hatékonyan szívható el a fűrészpor.

Gépi lombfűrész

A Dremel lombfűrészgépét azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik a legfinomabb famunkák iránt vonzódnak, intarziakészítéssel, fafaragással stb. – akár főállásban – foglalkoznak. A szerszámgép jól érezhető rokonságban van a fenti csiszolóval; ugyanaz az öntött alumínium szerkezet, stabil munkaasztal és erős állványzat jellemzi. Mérete – a funkció miatt – egy kicsivel nagyobb, és súlya is lehet vagy 10 kg. Ennek köszönhetően szilárdan áll a lábain, egyéb rögzítést nem igényel, de szükség esetén csavarokkal is lefogatható a kialakított csavarfuratokon keresztül. Működés közben azonban nincs semmiféle felesleges mozgása, rezonanciája. Bekapcsolás után annyi zümmögést hallunk, mint egy hűtőszekrény kompresszorától, akár az éjszaka közepén, a konyhaasztalon is használhatnánk. A fűrészelés zaja már valamivel erősebb, de még mindig igen csendesnek mondható, semmiképpen nem zavaró.
110 W-os elektromos motorját a tartós üzemhez hűtőventilátorral és alumínium hűtőbordákkal látták el, hosszú órákon át dolgozhatunk vele a fűrészszál rezgésszáma állandó 1350/perc.
A penge egyszerűen cserélhető, elsősorban a saját pengekészletével, ill. olyannal amelynek végein gyárilag kialakították a rögzítő-szemeket, így azokat csak be kell akasztani. Gondoltak azért azokra is, akik sima lombfűrészszállal kívánnak dolgozni. A készülékhez mellékelt adapterbe bármelyik típus rögzíthető egy csavaros szorítóval, majd az adapter már könnyen a helyére tehető.
A kör alakú munkaasztal természetesen szintén aluöntvény, átmérője 254 mm. A karmechanizmus a könyökrésztől a pengéig 330 mm-re nyúlik ki, gyakorlatilag ekkora távolságra lehet eltávolodni a munkadarab szélétől. Ez legalább másfélszerese egy kézi lombfűrész hasonló méretének. Érdekesen oldották meg a munkadarab enyhe leszorítását. Erre egy beakasztható rugalmas plexi kar szolgál, ami egyben pengevédő is. Megakadályozza, hogy kezünkkel a fűrészszál működő tartományának közelébe kerüljünk, ugyanakkor teljesen átlátszó, így a vágási pontra mindenkor jól rálátunk.
A lombfűrészgép elegendően erős ahhoz, hogy durvább fogazatú, vastagabb vágószállal (gyárilag is adnak ilyet hozzá) akár vastagabb deszkaanyagokat, viszonylag nagy vágóteljesítménnyel vághassunk vele. Nem kell azért „abrikternek” tekinteni, de a készülék bizonyára kellemes meglepetésekkel szolgál majd leendő tulajdonosának. Faanyagokon kívül – a megfelelő pengével – mindenféle műanyagot, alumínium lemezt és más puhább fémeket is jól vághatunk vele. Természetesen ennél a gépnél is megoldották porszívó-csatlakozás lehetőségét; ezt nem csak egészségvédelmi okból érdemes használni, hanem a pontos munka érdekében is, hiszen így jobban látni a vágási vonalat.A Dremel univerzális csiszoló és a lombfűrészgép ajánlott fogyasztói ára fillérre azonos; 54 890 Ft. Ajánljuk őket még egyszer az igényes barkácsolóknak, a finom munkákat végző iparosoknak és a pedagógusoknak az iskolai tanműhelyekbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Minőségi fűrészek a Stanleytől

Bármennyire is tért hódit napjainkban a gépesítés, vannak szerszámok amelyek nem válthatóak le teljesen az egyes munkafeladatok elvégzéséhez, igényes, precíz munkákhoz. Ezek közé tartoznak a...