Két Dremel újdonság

A Dremel gépekkel többször találkozhattak már olvasóink lapunkban. Ezek a cikkek zömmel a Multi különböző verzióit és az azokhoz kifejlesztett tartozékokat mutatták be. Most viszont két teljesen új és más célú Dremel barkácsgéppel ismerkedhetünk meg, amelyeket elsősorban az asztalos- és egyéb famunkákkal foglalkozó barkácsolók figyelmébe ajánlunk. Kis méretű és teljesítményű eszközökről van szó – ezért említettük a barkácsolókat – más szempontból azonban magas műszaki szintű, strapabíró gépek ezek. Emiatt kifejezetten ajánljuk szakiskoláknak, tanműhelyeknek, sőt akár a bútorasztalosoknak is a finom munkákhoz.

Univerzális csiszoló

Méreteit a képről becsülhetjük meg leginkább, nagyjából két arasz minden irányban. A kis szerszámgép tulajdonképpen egy korongcsiszolót és egy szalagcsiszolót egyesít, közös hajtómotorral. Ennek teljesítménye mindössze 180 W, fordulatszáma 960/perc. Egyik tengelyvégződésére közvetlenül erősítették a csiszolókorongot, a másikra pedig a szalagcsiszoló meghajtó tárcsáját, így bekapcsolás után a két csiszoló egyszerre működik. A mechanika mindezek után végtelenül egyszerű, hiszen csak a csiszolószalag gondos megvezetését jelenti. A kis Dremel ezt maradéktalanul teljesíti, eközben állítási lehetőséget biztosít a szalagfeszességnek, és finoman szabályozhatóvá teszi a szalag futását. Ez utóbbit egy gomb elforgatásával, menet közben tehetjük meg, miközben a legfelső görgőnél figyelhetjük a szalag mozgását.
Néhány szó a külsőségekről. Feltétlenül a kisgép javára írhatjuk, hogy az elektromos kapcsoló házán kívül sehol nem találunk rajta műanyagot. Valamennyi fontos alkatrész alumínium öntvényből készült, és még a borítások is lemezből vannak. Ez nem csak a strapabíróságot biztosítja, hanem a pontosságot is. Ezzel együtt az univerzális csiszolónak pont annyi az önsúlya (6-8 kg-ra saccoltuk), hogy stabilan álljon gumi talpain, így átlagos munkákhoz külön rögzítést nem igényel. Ha valamiért erre mégis szükség lenne, akkor gyorsszorítóval fogathatjuk le az alapra.
A használhatóságot és a pontos munkát a gondosan kialakított munkaasztalok teszik lehetővé: külön asztala van a csiszolótárcsának és a szalagcsiszolónak. A tárcsa előtti asztal a merőlegeshez képest pozitív és negatív irányba egyaránt 45°-ban dönthető, illetve a fokskála szerint beállított pozícióban két csavarral – szerszám nélkül – rögzíthető. Ezen kívül még két „fém tolófát” is kapott ez az oldal, amely az asztal egymásra merőleges hornyaiban csúsztatható, és ugyancsak tetszőleges szögbe állítható. Minden adott tehát a precíz munkához, és ahhoz is, hogy egy tanműhelyben a pontos munkához szoktassák a nebulókat.
A szalagcsiszoló oldal munkaasztala egy irányba 60 fokig dönthető, és az asztal csúszószegmense a döntési szög függvényében a szalagpályához állítható. A sík csiszoláshoz a szalag egy hátsó támasztólemezt kapott (két imbuszcsavar rögzíti), ami ezen kívül a túlzott erőhatásoktól is védi a csiszolóanyagot. Ívelt belső felületek csiszolásához azonban éppen arra lehet szükség, hogy a csiszolószalag felvegye a munkadarab görbületét. Ehhez a támasztólemez egyszerűen lecsavarozható, viszont ilyenkor óvatosabban kell a munkadarabot a szalagra nyomni. Nincs szükség a támasztólemezre akkor sem, ha a csiszolószalag helyére polírozó-szalagot – gyapjúval bevont szalagot – teszünk. Fa és fém tárgyak felfényezésére egyaránt kiváló. Végezetül egy kényelmi és egészségvédelmi szolgáltatás. Az univerzális csiszoló központi porelszívóhoz (porszívógéphez) csatlakoztatható. Az elszívó vezetékek úgy vannak kialakítva, hogy mindkét munkaasztaltól hatékonyan szívható el a fűrészpor.

Gépi lombfűrész

A Dremel lombfűrészgépét azoknak a figyelmébe ajánljuk, akik a legfinomabb famunkák iránt vonzódnak, intarziakészítéssel, fafaragással stb. – akár főállásban – foglalkoznak. A szerszámgép jól érezhető rokonságban van a fenti csiszolóval; ugyanaz az öntött alumínium szerkezet, stabil munkaasztal és erős állványzat jellemzi. Mérete – a funkció miatt – egy kicsivel nagyobb, és súlya is lehet vagy 10 kg. Ennek köszönhetően szilárdan áll a lábain, egyéb rögzítést nem igényel, de szükség esetén csavarokkal is lefogatható a kialakított csavarfuratokon keresztül. Működés közben azonban nincs semmiféle felesleges mozgása, rezonanciája. Bekapcsolás után annyi zümmögést hallunk, mint egy hűtőszekrény kompresszorától, akár az éjszaka közepén, a konyhaasztalon is használhatnánk. A fűrészelés zaja már valamivel erősebb, de még mindig igen csendesnek mondható, semmiképpen nem zavaró.
110 W-os elektromos motorját a tartós üzemhez hűtőventilátorral és alumínium hűtőbordákkal látták el, hosszú órákon át dolgozhatunk vele a fűrészszál rezgésszáma állandó 1350/perc.
A penge egyszerűen cserélhető, elsősorban a saját pengekészletével, ill. olyannal amelynek végein gyárilag kialakították a rögzítő-szemeket, így azokat csak be kell akasztani. Gondoltak azért azokra is, akik sima lombfűrészszállal kívánnak dolgozni. A készülékhez mellékelt adapterbe bármelyik típus rögzíthető egy csavaros szorítóval, majd az adapter már könnyen a helyére tehető.
A kör alakú munkaasztal természetesen szintén aluöntvény, átmérője 254 mm. A karmechanizmus a könyökrésztől a pengéig 330 mm-re nyúlik ki, gyakorlatilag ekkora távolságra lehet eltávolodni a munkadarab szélétől. Ez legalább másfélszerese egy kézi lombfűrész hasonló méretének. Érdekesen oldották meg a munkadarab enyhe leszorítását. Erre egy beakasztható rugalmas plexi kar szolgál, ami egyben pengevédő is. Megakadályozza, hogy kezünkkel a fűrészszál működő tartományának közelébe kerüljünk, ugyanakkor teljesen átlátszó, így a vágási pontra mindenkor jól rálátunk.
A lombfűrészgép elegendően erős ahhoz, hogy durvább fogazatú, vastagabb vágószállal (gyárilag is adnak ilyet hozzá) akár vastagabb deszkaanyagokat, viszonylag nagy vágóteljesítménnyel vághassunk vele. Nem kell azért „abrikternek” tekinteni, de a készülék bizonyára kellemes meglepetésekkel szolgál majd leendő tulajdonosának. Faanyagokon kívül – a megfelelő pengével – mindenféle műanyagot, alumínium lemezt és más puhább fémeket is jól vághatunk vele. Természetesen ennél a gépnél is megoldották porszívó-csatlakozás lehetőségét; ezt nem csak egészségvédelmi okból érdemes használni, hanem a pontos munka érdekében is, hiszen így jobban látni a vágási vonalat.A Dremel univerzális csiszoló és a lombfűrészgép ajánlott fogyasztói ára fillérre azonos; 54 890 Ft. Ajánljuk őket még egyszer az igényes barkácsolóknak, a finom munkákat végző iparosoknak és a pedagógusoknak az iskolai tanműhelyekbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Szalagfűrészek

Ezt a gépet többnyire a famunkákkal foglalkozó szakemberek, kisvállalkozók, pl. fajáték készítők, műbútorasztalosok vagy olyan ezermesterkedők használják, akik már magas szintre fejlesztették e...