Kress ikrek

A nyár folyamán két akkumulátoros fúrócsavarozót volt módunk tesztelni a Kress szerszámgép választékából. Az ABS 132 és az ABS 156 valóban ikreknek nevezhető, hiszen - ha az akkumulátort levesszük róluk - kívülről, a feliraton kívül semmi sem különbözteti meg őket. A különbség az akkumulátor feszültségében van, aminek persze teljesítménykülönbség a végeredménye. Mivel az Ah kapacitás a 13,2 V-os és a 15,6 V-os akkuknál azonos, így a tárolt energia a feszültség arányában eltér. A nagyobb teljesítményű gépnél kevéssel megnő a maximális nyomaték is (53-ról 55 Nm-re).

Ezek után már a két Kress fúrócsavarozót egyként kezelhettük, hiszen ha a talpába tűzött akkumulátort kivettük, nem is lehet megkülönböztetni őket. Természetesen arra azért a tervezők vigyáztak, hogy a két különböző teljesítményű akkut ne lehessen felcserélni a gépekben. Erre a megfelelő helyekre öntött kis műanyagütközők szolgálnak. A töltőknél erre már nincs szükség. Az intelligens töltőkészülék meg tudja különböztetni a kétféle akkufeszültséget; nyilván a töltőáramot figyeli és szabályozza. A két gép töltője így azonos.
A fúrócsavarozók felépítése a klasszikus irányelveket követi. Fogása kellemes, amit külön felerősít a markolat finom, puha gumi borítása. A csavarozási nyomatékot a szokásos helyen, a nyakrészen elhelyezett, 20-as skálával ellátott tárcsán lehet szabályozni. Az 1-es pont 1 Nm-t, a 20-as 7 Nm-t jelent. A gyakorlatban 1 Nm viszonylag kis nyomatékot jelent, kézzel könnyen lefogható, így a finom csavarbehajtási munkákhoz, kis csavarátmérőkhöz, műanyagba, puhafába hajtott csavarokhoz ajánlott. A 7 Nm-nél már nem ajánljuk a tokmány lefogását, mert bőrünk könnyen rajta marad. Ez már nagyobb csavarátmérőnél, keményfánál is elegendő. A szokásos módon természetesen a nyomatékhatároló ki is kapcsolható, amikor is a gép a maximális nyomatékot képes leadni; A csavarozási fokozatban ez - a fent már említett - 53, ill. 55 Nm-t jelenti, a fúró fokozatban pedig 22, illetve 24 Nm-t.
A számokból már kikövetkeztethető, hogy a két Kress gépnek kétfokozatú mechanikus váltója is van. A gyorsabb fordulatot jelöli fúró jelképpel, a lassúbb, erősebbet csavarral. A gyakorlatban persze ezt nem így választjuk külön, hiszen pl. acélt lassú fordulatszámon szoktunk fúrni, fát a leggyorsabban. Nevezhetnénk ezt inkább 1-es és 2-es fokozatnak. Kapcsolásuk a gép tetején történik. Egy csavarozóról nem hiányozhat a finom fordulatszám-szabályozási lehetőség és a fordulatirány-váltó sem. Elhelyezésük a szokásos. Az elektronikus szabályozó működése nagyon finom, a fordulatirány-váltónak pedig középső, reteszelő fokozata is van. Ez jó a véletlen megnyomás ellen, de egy-egy makacsabb csavar oldásához is érdemesebb a "mechanikus üzemmódra" átállni; az orsót reteszelni, és a gép elfordításával fejteni ki a csavaró-nyomatékot.
A gyorsbefogó tokmány szintén általánosnak mondható ebben a kategóriában. Egy másik gépcsalád kapcsán nemrég azt írtuk, hogy SDS fúrószár befogásával ne is tessék próbálkozni, úgy sem sikerül centrikusan megfogni a hornyolt fúrószárat. Nos, a Kress gépekre ez nem áll. A tokmány három szegmense viszonylag hamar megtalálja helyét a hornyok között, és így könnyen befoghatjuk az SDS szárakat. Ettől ugyan ütvefúróvá nem válik a gép, de tégla, vagy puhább kövek fúrásánál hasznos lehet, ha SDS szárainkat is tudjuk használni.

Az alapfeladat persze a csavarozás. A szükséges csavarbehajtó bitek tárolására ravasz helyet találtak a Kress konstruktőrei; az akkumulátor belső oldalánál, a talprészben alakítottak ki bittartókat. Ha a különböző márkájú fúrócsavarozó gépeket együtt nézzük, azt kell megállapítanunk, hogy külső jegyeik alapján nehéz különbséget tenni köztük. Felépítésük hasonló, majdnem ugyanazt tudják. A minőségi különbségek belül rejlenek, a felhasznált anyagokban, a megmunkálás finomságában és precizitásában. A Kress gépek ebből a szempontból mindenképpen a legjobbak közé tartoznak. A kék színű - "szakmai-iparos" programhoz tartozó - gépeket az igényes barkácsolóknak és az iparosoknak ajánljuk, rendszeres munkavégzéshez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Asztali fúrógépek

Ha pontos furatokat kell készíteni, akkor a szerszám korrekt megvezetése szükséges. Így ugyanis tized milliméter pontossággal lehet dolgozni, erre pedig a kézben tartott fúrógépek nem képesek, még...


Egyszerű tippek fúráshoz

A fúrás egyszerű feladatnak tűnik, ám csak a gyakorlott barkácsolóknak. Akinek azonban nincs kellő gyakorlata, az számos hibát követhet el, de megkönnyíthető ez a munka.