Multifunkcionális szerszámgépek

2013-02-27 13:35:40 | Módosítva: 2013-03-09 21:09:24

A különféle igényesebb és főként pontosabb munkákhoz a neves gyártók több funkció elvégzésére alkalmas szerszámgépeket fejlesztettek ki. Ezek közül az egyik legügyesebb az oszcilláló mozgást végző multifunkcionális szerszámgép, amely speciálisan kialakított tartozékai segítségével olyan feladatok elvégzését könnyíti meg, amit eddig körülményesen lehetett csak elvégezni.

Ezek a gépek a befogott szerszámokat nem forgatják, hanem magas rezgésszámmal oszcillálva mozgatják. Hasonlóan a már jól ismert rezgőcsiszolóhoz, a meghajtómotorra merőleges a befogótengelyük, amelyre különleges kialakítása miatt a különféle célra készült szerszámok, változó szögbe fordítva rögzíthetők fel. A multifunkcionális gépek pótolják a delta rezgőcsiszolókat, hiszen delta talp is felerősíthető a tengelyükre. A kis méretű szerszámmal pontos beszabások, horonyvágások, felületi hántolások és szűk területen történő csiszolás is kényelmesen végezhető el. Ezt a különféle célra kialakított szerszámok esetenkénti szintemelésével teszik lehetővé, pl. akár a munkafelület síkjában is képesek vágni. A szerszámok különféle anyagok megmunkálására kialakítottak, ám az egyes típusokhoz való feltétek más gépeken nem feltétlenül használhatók. A szerszámok tengelyre erősítése típusonként változik, viszont a tengelyen történő szögelfordításuk minden gyártmánytípusra jellemző tulajdonság.

Gépek és gyártók

Ilyen gépeket egyre több gyártó hoz forgalomba, ám az éllovasok a Bosch, a Dremel, az Einhell, a Fein, a Ferm, a Skil és mellettük természetesen megjelentek a hasonló, alig ismert márkajelzésű gépek is, amelyekkel azonban nem árt óvatosnak lenni vásárláskor. A másik véglet pl. a főként ipari igényeket kielégítő AEG speciális, cserélhető fejadapteres gépe, amelynek erényei a valóban folyamatosan végzett és különféle funkciójú ipari munkáknál mutatkoznak meg leginkább.

A gépek többsége azonban időlegesen használt alapszerszámnak tekinthető, és lényegében csak a kivitelükben adnak – esetenként nem is lebecsülendő – előnyöket. Ilyen pl. az anyagféleségekhez igazítható szabályozható fordulat-, illetve rezgésszám, a szögbe állítható szerszámfelfogási megoldás, a célszerszámok bő választéka – bár ez gyártmányonként változó –, a rezgést csökkentő lágy markolati burkolat, a porelszívó tartozék. A szabályozható rezgésszám azonban nagyon is lényeges előny az állandó fordulattal működő szerszámgépekkel szemben.

A jellegzetességek

Ezek ún. egykezes gépek, amelyek némelyike azonban nem nélkülözi az oldalra felszerelhető pótfogantyút sem. Teljesítményük általában 180-200 W, a meghajtómotorok üresjárati fordulatszáma 2000-21 000 fordulat között változik. A korszerűbb gépeken természetesen változtatható a fordulatszám, de ezek között is vannak „tól-íg” különbségek a márkatípusok között. A Skil gép alapjárata150-21 000 ford/perc között szabályozható, míg a Bosch 15 000-21 000 ford/perc, illetve a Li-Ionos változata 5000-20 000 ford/perc között változatható.

Az oszcilláló tengely mozgási szögértéke is lényegesnek mondható, bár ebben szinte elenyésző a különbség, mivel a gyártmányok kitérési szöge csupán 2,8 és 3 fok között változik. Ám ez alacsony fordulaton jobban rezgésbe hozza magát a szerszámot. Ezért fontosak a rezgéselnyelő, csillapító hatású markolati burkolatok. Ez az igényesebb gépek jellemzője, van, amelyiken csak csúszásgátló gumibetét van más gépeken pedig még ez sincs. Mivel a szerszámgépeken mechanikus szerkezeti egység hozza létre az oszcilláló mozgást, a gépeknek elég magas a zajszintjük, ami elérheti a 70-85 dB értéket is. A súlyuk általában 1 kg-nál nehezebb. A könnyebb és biztonságosabb munkavégzést segíti az oldalra szerelhető pótmarkolat, ami adott esetben hasznos tartozéknak mondható. A multifunkcionális szerszámgépek általában 230 V-os hálózati árammal működnek, ám korszerű Li-Ion akkumulátoros változataik is vannak. A teljesítmény felvételük 180-200 W közötti, az akkus változatok 194 W-osak, az akku1,3 A/h-s, és 1 óra alatt feltölthető a hozzávaló tartozék töltőegységgel.

Szerszámtartozékok

A gépre felerősíthető tartozék szerszámokra érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A felfogásuk helyező csapokkal és csavarral leszorítható alátéttel megoldott. A csapok száma meghatározza a szerszám elfordíthatóságának a szögét. A szerszámok gyártmányonként eltérőek, azaz nem biztosan használhatók más gyártmányú gépeken. Általában az alaptartozékok valóban csak az alapvető feladatokra alkalmasak, így tépőzáras delta csiszolótalp a hozzávaló néhány csiszolólappal, szegmens fűrészlap vagy esetleg merülő fűrészlap és a felfogásukhoz való csavar, lefogó alátét és imbuszkulcs tartozik a géphez. Viszont a márkásabb gépekhez (pl. Bosch) az alapkészletnél bővebb gyári szerszámkínálatból lehet válogatni. (Az Einhell géphez pl. külön vásárolható 6 db-os kiegészítő készlet.) Nem mindegy tehát, hogy milyen gépet választunk, tekintettel az adottságaira és a szerszámkészletére, illetve annak bővítési lehetőségeire.

Ferm OTM1001

A több célra használható 230 V-os gépek közül a Ferm gyártmányát gyakorlatban is kipróbáltuk. A teljesítménye a választékból a legnagyobb, 250 W. Terhelés nélküli fordulata 11000-18000 f/p, amit 7 fokozatban lehet elektronikusan szabályozni. Masszív gépburkolat, alumínium öntvény meghajtófej és csúszásgátló gumiburkolat jellemzi az 1,3 kg súlyú gépet. Működés közben viszonylag csendes (89 dB), munka közben hangja nem tűnt zavarónak. A készlethez két fűrészlap, egy hántoló penge, továbbá deltacsiszoló talp és 3x12 darab csiszolólap tartozik. Az egész szett egy praktikus vászon táskát is kapott.
A gép jó fogású, fordulatszabályozása korrekt, tartozékai több helyzetben rögzíthetők, és a csiszolótalp tapadása kiváló. Jól irányítható gép, amely hatékony munkát biztosít célfeladatok elvégzésekor.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszám, fúró, tartozék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...


Gépkocsi izzók

A biztonságos gépkocsi közlekedésben a jó látási viszonyok megteremtése az esti időszakban is alapfeltétel. Minden jármű tartozéka az izzókészlet (bár néhány éve már nem kötelező, de azért...