Skil ütvefúró porelszívóval

Hasonló elven működő készülékkel nemrég találkoztunk a Bosch szerszámgép palettáján. Az ötletet úgy látszik elirigyelte a Skil is, és 650 W-os új ütvefúróját beépített porelszívóval szerelte fel. Az elv nagyon ötletes. Némileg meg kell növelni a motor hűtőventilátorának légszállítási kapacitását, és a szívótorkot egy jól elkülönített nyílásként kell kialakítani; a Skil esetén a fúrógép has részénél.

Amikor a gépet normál fúróként használjuk, akkor ezt a szívótorkot egy ablak fedi, és egy belső szelep a hűtőnyílások felé teszi szabaddá a levegő útját. Az ablak "kinyitása" után a hűtőlevegőt teljes egészében ezen keresztül szívja be a ventilátor, és ide lehet csatlakoztatni az elszívó szerkezet szívócsonkját. A cső másik vége pedig értelemszerűen a fúrószár körül, a mindenkori furat torkolatánál végződik. Most már csak azt kell megoldani, hogy a furatból elszívott port leválasszuk a hűtőlevegőről, hiszen az nem kerülhet a motorra. Erre szolgál az elszívócsonk elülső végére szerelt szűrő.
Említettük, hogy a Skil gép teljesen azonos elven működik, mint a korábban bemutatott Bosch PSB 1000 RCA. A műszaki megoldások azonban eltérnek a két típusnál. Először is a Skil porleválasztója - a másik papírszűrőjétől eltérően - egy sűrű szövésű porzsák, hasonló a hagyományos porszívókéhoz, csak itt nem a zsákba szívjuk a port, hanem a zsák körüli tokba. A szűrő belül tiszta, kívül piszkos. Az ürítése is hasonló; egyszerűen kiszórható a porleválasztó tokból a téglapor, vagy ha precízebbek akarunk eljárni, akkor egy normál porszívóval kiszippantjuk a tartalmát. A porzsák tokja egyetlen mozdulattal leemelhető, így a porzsák hozzáférhetővé válik.
A Skil gépnél a porelszívás egy flexibilis csövön keresztül történik, amelynek egyik vége a fúrószárat körülvevő szívótorokhoz, a másik pedig a fúrógép hasrészéhez csatlakozik, az ablakocska kinyitása után. Talán ez a cső kisebb légellenállást jelent, mert a Skil gép szívóhatása erőteljesebbnek tűnik a Bosch-énál. Maga az elszívó feltét a pótmarkolaton keresztül kapcsolható az alapgépre. Ennek a megoldásnak köszönhetően a szerkezet a balkezesek számára szimmetrikusan átszerelhető, az érintettek nagy örömére. Az elszívó feltét ennél a gépnél is segíti a pontosan merőleges fúrást, amihez csak a fal síkjára kell fektetni az elszívó talpát.
Néhány téglafúrási próba után leszereltük az elszívó feltétet, és megnéztük az alapgépet is közelebbről. Teljesen klaszszikus felépítésű, precízen kivitelezett gép. A markolat hátsó éle finoman gumírozott, a fekete vázból szinte világítanak a piros színű kezelőszervek. Fordulatszáma 0-tól 2800-ig szabályozható, finom csöndes járása valószínűleg a műanyag fogaskerekeknek is köszönhető. A fordulatszám-szabályozó nyomógombján megtalálhatjuk a fordulat-határoló kerekét, a gomb mellett pedig a reteszelő gombot és az irányváltót. E háromból a barkácsolók már tudják, hogy a Skil géppel egy kiváló alapgéphez jutnak, amelyet állványban rögzítve különböző tartozékok meghajtására is használhatunk. Az már természetes, hogy mindehhez a 43 mm átmérőjű, euronormás nyakrész is rendelkezésre áll. Mechanikus váltó viszont nincs; csavarozáskor, csiszoláskor tudnunk kell, hol a határ.
Ügyes megoldás az újabban elterjedőben lévő egykezes gyorstokmány. A tengelyreteszelést a Skil egy külön - természetesen piros - reteszelő gombbal oldotta meg. Bár magától bekattanni nem tud, működés (forgás) közben azért ezt ne nyomkodjuk. (Szerszámcserénél amúgy is illik kihúzni a gépet a konnektorból.) A tokmány egyébként 13 mm-ig nyílik, ennek azért sokszor hasznát vesszük. Ütvefúrója körmöstárcsás rendszerű; ha nem muszáj, betonban ne kínozzuk, mert lerövidíthetjük - az amúgy strapabírónak látszó - gép élettartamát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens kéziszerszámok jönnek

Okostelefonon és számítógépen keresztül szabályozhatóak az ütvefúrók és csavarbehajtók, ésa felhőbe mentik az elhasználódásukra vonatkozó szervizadatokat. A Milwaukee® új technológiája megnöveli...


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...