Skil ütvefúró porelszívóval

Hasonló elven működő készülékkel nemrég találkoztunk a Bosch szerszámgép palettáján. Az ötletet úgy látszik elirigyelte a Skil is, és 650 W-os új ütvefúróját beépített porelszívóval szerelte fel. Az elv nagyon ötletes. Némileg meg kell növelni a motor hűtőventilátorának légszállítási kapacitását, és a szívótorkot egy jól elkülönített nyílásként kell kialakítani; a Skil esetén a fúrógép has részénél.

Amikor a gépet normál fúróként használjuk, akkor ezt a szívótorkot egy ablak fedi, és egy belső szelep a hűtőnyílások felé teszi szabaddá a levegő útját. Az ablak "kinyitása" után a hűtőlevegőt teljes egészében ezen keresztül szívja be a ventilátor, és ide lehet csatlakoztatni az elszívó szerkezet szívócsonkját. A cső másik vége pedig értelemszerűen a fúrószár körül, a mindenkori furat torkolatánál végződik. Most már csak azt kell megoldani, hogy a furatból elszívott port leválasszuk a hűtőlevegőről, hiszen az nem kerülhet a motorra. Erre szolgál az elszívócsonk elülső végére szerelt szűrő.
Említettük, hogy a Skil gép teljesen azonos elven működik, mint a korábban bemutatott Bosch PSB 1000 RCA. A műszaki megoldások azonban eltérnek a két típusnál. Először is a Skil porleválasztója - a másik papírszűrőjétől eltérően - egy sűrű szövésű porzsák, hasonló a hagyományos porszívókéhoz, csak itt nem a zsákba szívjuk a port, hanem a zsák körüli tokba. A szűrő belül tiszta, kívül piszkos. Az ürítése is hasonló; egyszerűen kiszórható a porleválasztó tokból a téglapor, vagy ha precízebbek akarunk eljárni, akkor egy normál porszívóval kiszippantjuk a tartalmát. A porzsák tokja egyetlen mozdulattal leemelhető, így a porzsák hozzáférhetővé válik.
A Skil gépnél a porelszívás egy flexibilis csövön keresztül történik, amelynek egyik vége a fúrószárat körülvevő szívótorokhoz, a másik pedig a fúrógép hasrészéhez csatlakozik, az ablakocska kinyitása után. Talán ez a cső kisebb légellenállást jelent, mert a Skil gép szívóhatása erőteljesebbnek tűnik a Bosch-énál. Maga az elszívó feltét a pótmarkolaton keresztül kapcsolható az alapgépre. Ennek a megoldásnak köszönhetően a szerkezet a balkezesek számára szimmetrikusan átszerelhető, az érintettek nagy örömére. Az elszívó feltét ennél a gépnél is segíti a pontosan merőleges fúrást, amihez csak a fal síkjára kell fektetni az elszívó talpát.
Néhány téglafúrási próba után leszereltük az elszívó feltétet, és megnéztük az alapgépet is közelebbről. Teljesen klaszszikus felépítésű, precízen kivitelezett gép. A markolat hátsó éle finoman gumírozott, a fekete vázból szinte világítanak a piros színű kezelőszervek. Fordulatszáma 0-tól 2800-ig szabályozható, finom csöndes járása valószínűleg a műanyag fogaskerekeknek is köszönhető. A fordulatszám-szabályozó nyomógombján megtalálhatjuk a fordulat-határoló kerekét, a gomb mellett pedig a reteszelő gombot és az irányváltót. E háromból a barkácsolók már tudják, hogy a Skil géppel egy kiváló alapgéphez jutnak, amelyet állványban rögzítve különböző tartozékok meghajtására is használhatunk. Az már természetes, hogy mindehhez a 43 mm átmérőjű, euronormás nyakrész is rendelkezésre áll. Mechanikus váltó viszont nincs; csavarozáskor, csiszoláskor tudnunk kell, hol a határ.
Ügyes megoldás az újabban elterjedőben lévő egykezes gyorstokmány. A tengelyreteszelést a Skil egy külön - természetesen piros - reteszelő gombbal oldotta meg. Bár magától bekattanni nem tud, működés (forgás) közben azért ezt ne nyomkodjuk. (Szerszámcserénél amúgy is illik kihúzni a gépet a konnektorból.) A tokmány egyébként 13 mm-ig nyílik, ennek azért sokszor hasznát vesszük. Ütvefúrója körmöstárcsás rendszerű; ha nem muszáj, betonban ne kínozzuk, mert lerövidíthetjük - az amúgy strapabírónak látszó - gép élettartamát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autók belső takarítása

A gépkocsikat sokszor csak kívülről ápoljuk többé-kevésbé rendszeresen, a belsejére már sokkal kevesebb figyelmet fordítunk. Ám hiába ragyog kívülről az autónk, ha a belseje elhanyagolt. A por...


Fúrás

Egy-egy lyuk kifúrása minden háztartásban szükségessé válhat, így egy alap fúrógépre mindenkinek szüksége van. A fúrógépek folyamatosan fejlődnek, és ezen a téren is hódít az akkumulátoros...