Mint kés a vajban

Egylépcsős fúrás vasbetonba

2008-11-08 16:04:42 |

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar meggyőzte a szakembereket, hogy kifizetődő a japán technika választása.

Persze a sikerhez hozzátartozik, hogy a gépekhez kiváló minőségű kiegészítőket is gyárt a Hitachi, így a szakkereskedésekben kaphatók a vállalat nevével fémjelzett csiszolóanyagok, fűrészlapok, behajtófejek, Sankyo gyémánttárcsák (lásd a B3 hirdetést!) fúrószárak stb. Ez utóbbiról érdemes egy kicsit többet is megtudni, hiszen a különböző befogású, átmérőjű, hosszúságú fúrószárak mellett, már a vágóélek száma szerint is megkülönböztethetjük őket.
Aki fúrt már vasbetonfalat, az minden bizonnyal megtapasztalta, hogy milyen, amikor a fúrószár megakad egy vasdarabban. Ilyenkor szinte mindegy, hogy a gépünk ütvefúró, vagy kalapácsfúró, csak két megoldás lehetséges: vagy pár centivel arrébb új furatot kezdünk, vagy HSS fúrószárra cserélünk, és azzal próbáljuk átfúrni a vasat. A gyártók régóta kísérleteznek a csigafúrók ideális profilkialakításán, és e folyamat egyik eredménye a négyélű fúrószárak előállítása, ám a Hitachi egy lépéssel ezen a téren is előbbre jár.
A műszaki megoldás lényege az egy darab karbidvégből kialakított teljesen szimmetrikus, 4x90°-ban álló vágóél, melyek végét lesimított élek védik, így nem károsodik, ha akadályba ütközik. A fejszimmetria, amellett, hogy lényegesen könnyebb vágást eredményez, megoldást jelent a szerszámcsere nélküli vasbetonba való fúrásra, függetlenül a betonban rejlő nagyobb kavicsok illetve acélszálak helyzetétől. Minden egyes vágóélt oldaltámasz biztosít a 34CrNiMo6 minőségű négyspirálos acélszárban.
A precíziós csavarthornyos kialakítás segít a forgács tökéletesebb eltávolításában, egyenletes kopást biztosít a fúró teljes élettartama alatt, és nagyságrenddel kisebb vibrációt eredményez. Az 50%-kal hosszabb élettartamot pedig a karbidvágófej biztosítja, ami a fentebb említett kialakítása miatt 10-15%-kal alacsonyabb fordulatszámon is eredményesebb, mint a hagyományosnak mondható fúrószárak. Mivel a darabszámot tekintve az SDS Plusz befogású fúrógépek kereslete a legnagyobb, így ezeket a fúrószárakat is ezzel a befogással gyártják, mégpedig 6-14 mm-es átmérőkkel és 110-450 mm-es teljes hosszban. Alkalmazási területüket tekintve a minőségi előnyük leginkább a természetes kő, a beton és a vasbeton fúrásánál érzékelhető.
A fontosabb márkakereskedők elérhetőségei továbbá a Hitachi által forgalmazott professzionális elektromos szerszámgépek, benzinmotoros kertigépek, tartozékok és kiegészítők leírásai mind megtalálhatók a www.hitachi.hu weboldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Válaszfal gyorsan, egyszerűen

Aki térleválasztó vagy válaszfal kialakításán gondolkodik, annak rendszerint a gipszkartonozás jut eszébe elsőre. Érthető, mivel ez a szárazépítési technika jár a legkevesebb kosszal, akár...


Betonozás a nyári forróságban

Ha nem is a legnagyobb öröm a nyári hőségben betonozni, ha a munkák ütemezésében ez a nehéz feladat éppen a legmelegebb nyári időszakra esik, akkor nincs sok választása az építőnek. A korszerű...