Mint kés a vajban

Egylépcsős fúrás vasbetonba

2008-11-08 16:04:42 |

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar meggyőzte a szakembereket, hogy kifizetődő a japán technika választása.

Persze a sikerhez hozzátartozik, hogy a gépekhez kiváló minőségű kiegészítőket is gyárt a Hitachi, így a szakkereskedésekben kaphatók a vállalat nevével fémjelzett csiszolóanyagok, fűrészlapok, behajtófejek, Sankyo gyémánttárcsák (lásd a B3 hirdetést!) fúrószárak stb. Ez utóbbiról érdemes egy kicsit többet is megtudni, hiszen a különböző befogású, átmérőjű, hosszúságú fúrószárak mellett, már a vágóélek száma szerint is megkülönböztethetjük őket.
Aki fúrt már vasbetonfalat, az minden bizonnyal megtapasztalta, hogy milyen, amikor a fúrószár megakad egy vasdarabban. Ilyenkor szinte mindegy, hogy a gépünk ütvefúró, vagy kalapácsfúró, csak két megoldás lehetséges: vagy pár centivel arrébb új furatot kezdünk, vagy HSS fúrószárra cserélünk, és azzal próbáljuk átfúrni a vasat. A gyártók régóta kísérleteznek a csigafúrók ideális profilkialakításán, és e folyamat egyik eredménye a négyélű fúrószárak előállítása, ám a Hitachi egy lépéssel ezen a téren is előbbre jár.
A műszaki megoldás lényege az egy darab karbidvégből kialakított teljesen szimmetrikus, 4x90°-ban álló vágóél, melyek végét lesimított élek védik, így nem károsodik, ha akadályba ütközik. A fejszimmetria, amellett, hogy lényegesen könnyebb vágást eredményez, megoldást jelent a szerszámcsere nélküli vasbetonba való fúrásra, függetlenül a betonban rejlő nagyobb kavicsok illetve acélszálak helyzetétől. Minden egyes vágóélt oldaltámasz biztosít a 34CrNiMo6 minőségű négyspirálos acélszárban.
A precíziós csavarthornyos kialakítás segít a forgács tökéletesebb eltávolításában, egyenletes kopást biztosít a fúró teljes élettartama alatt, és nagyságrenddel kisebb vibrációt eredményez. Az 50%-kal hosszabb élettartamot pedig a karbidvágófej biztosítja, ami a fentebb említett kialakítása miatt 10-15%-kal alacsonyabb fordulatszámon is eredményesebb, mint a hagyományosnak mondható fúrószárak. Mivel a darabszámot tekintve az SDS Plusz befogású fúrógépek kereslete a legnagyobb, így ezeket a fúrószárakat is ezzel a befogással gyártják, mégpedig 6-14 mm-es átmérőkkel és 110-450 mm-es teljes hosszban. Alkalmazási területüket tekintve a minőségi előnyük leginkább a természetes kő, a beton és a vasbeton fúrásánál érzékelhető.
A fontosabb márkakereskedők elérhetőségei továbbá a Hitachi által forgalmazott professzionális elektromos szerszámgépek, benzinmotoros kertigépek, tartozékok és kiegészítők leírásai mind megtalálhatók a www.hitachi.hu weboldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonszerkezeti hézagok tömítése

Betonszerkezetek esetén több fajta hézag együttes tömítése szükséges ahhoz, hogy az épület hosszú ideig vízzáró legyen. Bemutatjuk az ehhez szükséges tömítőanyagok fajtáit, illetve alkalmazási...


Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...