Kanyarítanak és egyenesen is vágnak

Szalagfűrészek

2009-01-02 16:44:01 |

Ezt a gépet többnyire a famunkákkal foglalkozó szakemberek, kisvállalkozók, pl. fajáték készítők, műbútorasztalosok vagy olyan ezermesterkedők használják, akik már magas szintre fejlesztették e tevékenységüket, és ez indokolttá teszi ennek a speciálisnak mondható szerszámnak a beszerzését. Ezek ugyanis főként kisszériás, kis íveltségű kontúrokkal határolt munkadarabok gyors és precíz kiszabására alkalmasak.

Emellett természetesen egyenes vágásra is képesek, de specialitásuk mégis a kanyarító vágások végzése szériás tömegmunka esetén, amelyeket már a legjobb lyukfűrészekkel sem lehet gazdaságosan elvégezni. A szalagfűrészek viszont egyesítik a kör és a lyukfűrészek előnyeit, viszont vágásteljesítményük estenként nemcsak eléri, de túl is szárnyalja az előző két gépéét. A vágásrés szélessége kisebb az előbbieknél, és így pontosabban lehet vele dolgozni. Hátránya viszont, hogy a szalagfűrésszel hosszirányban vágható anyagok szélességét a masszív öntvény és a fűrészlap közötti távolság behatárolja. Ellenben kiválóan alkalmas különféle fakötések készítésére, és az íves vágások kialakítására is.

A szalagfűrészek rögzített állványú gépek, és a vágást végző fűrészszalagok végtelenítettek. Hosszuk az adott géphez igazodó, megvezetésük általában gumibetétes tárcsákkal és görgős fűrészvezetővel megoldott, ám ez gyártmánytól függően eltérhet a hagyományosnak mondható kéttárcsás kiviteltől. A lapok fogazata az anyaghoz igazodó, terpesztésük pedig 0,2-0,4 mm a fafaj és a lap szélességéhez igazodva. A szalagok háromszög fogazatúak, általában 90 fokos mellszögűek, a fogközök lekerekítettek, a fogsűrűség és a szalagok vastagsága az anyagok fajtája szerint változó. A keskenyebb szalagok a száraz kemény-, a szélesebbek pedig a lágy lombos anyagokhoz használatosak. A végtelenített fűrészlap mindig lefelé mozog.
Az egyszerűbb, időszakos használatra alkalmas gépeket általában 350 W teljesítményfelvételű villanymotor hajtja, és a meghajtó erőt szíjáttételen keresztül adja át a hajtott szalagtárcsának.

Az igényes kivitelű, precíziós gépeken a vágási sebességet elektronikusan változtatható fordulatszámmal lehet optimalizálni. Ez azonban ritka eset, az egyszerűbb szalagfűrészekre inkább a fix fordulatszám a jellemző. A szalagsebessége ennek függvényében 690-900 m/p között változó.
A gépek mindegyikének masszív fémöntvény állvány a váza, és ugyancsak öntvény a vezető hornyokkal ellátott asztallap, amelyről a hosszvezető sem hiányzik. Ez egyenes vágásoknál nagy segítség. A korszerűbb változatokon az asztallap 45 fokos szögben fokozatmentesen állítható, ám vannak fix asztalú gépek is, amelyek mérete 200-300 mm között változik.
A vezetőgörgős fűrészlap-vezető állítható magasságú, amelyet a vágandó anyag vastagságához kell igazítani. Lényeges még a fűrészlapok hossza, mert minden gépre csak a hozzávaló méretű használható. Az eredetinél hosszabb szalagokat a szalagfeszítővel nem lehet "kompenzálni", mert az erre nem alkalmas.

A gépek talán legfontosabb adottsága, hogy az állvány és a fűrészlap között mekkora a szabad távolság. Ez ugyanis behatárolja a darabok vágható szélességét. Az anyagok maximálisan átvágható vastagsága általában 80 mm körüli, ám a vastagabb anyagok vágásakor - azok fajtájától függően - az előtolás sebességét célszerű jelentősen visszafogni. Az erőltetett előtolásnál ugyanis a forgácsok a fogak közé szorulhatnak, és ezáltal romlik a vágási teljesítmény, sőt, a fűrészlap a fokozott súrlódás miatt ki is lágyulhat, életlenné válhat.
Mivel a szalagfűrészeket többnyire kis vállalkozók használják, kiválasztásuknál nemcsak azt kell felmérniük, hogy milyen munkákhoz szükségesek, hanem, hogy mennyire intenzív munkára lesznek "befogva". A tartós, napi több órás használatra alkalmas gépek - éppen a tartósságuk - miatt többe kerülnek a hobbi jellegű munkákra alkalmasaknál, viszont ezt a hosszú távú megbízhatóságuk ellensúlyozza.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ha szeptember, akkor faipar

Minden év szeptemberében rendezik me a soproni faipari vásárt, ehhez igazodik minden szerszámkereskedő, és ebben a hónapban hirdetik meg a faipari akciójukat. Ácsok, asztalosok nélkülözhetetlen...


Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...