Rönkhasítók

2010-12-14 23:37:03 | Módosítva: 2010-12-20 00:22:43

Kis méretű, kerti kivitelek is léteznek, villanymotoros meghajtássalFekvő vagy álló, hidraulikus vagy csavarorsós, alkalmi vagy tartós használatra tervezett, a rönkhasítók számos típusa elérető, de meglehetősen kevés információ található róluk a gyártók oldalain. A főbb működési elveket és tulajdonságokat foglaltuk össze.

A rönkhasító nem más, mint egy gépiesített fejsze, ami a nehéz fizikai munkát veszi le a vállunkról. Hasonló célra találták ki őket, mint a láncfűrészeket, azonban fontos különbség köztük, hogy a láncfűrésszel nagyobb rönköket szokás vágni, szálirányra merőlegesen, míg egy rönkhasítóval egészen kis méretű hasábok is készíthetőek, melyek azonnal mehetnek a kandallóba vagy kályhába.
Működési elvük egyszerű: egy hidraulikus munkahenger egy kést (vagy éppen a munkapadot) mozgat, több tonnányi nyomóerővel hasítva szét a fatuskót. A hidraulikus szivattyút általában egy villanymotor hajtja, utóbbi lehet egy- vagy háromfázisú, illetve üzemelhet 230 vagy 400 voltról is. Kaphatóak olyan kombinált típusok, amelyek alkalmasak ún. traktorhajtásra, azaz az olajnyomást előállító szivattyút nem villanymotor, hanem egy mezőgazdasági gép Bizonyos esetekben célszerű a traktor kardántengelyére kapcsolható típust választanikardántengelye hajtja. Kisebb gazdaságokban, tanyán lehet előnyös ez a megoldás. Szintén létezik robbanómotoros változat, olyan helyekre, ahol az elektromos áram nem érhető el. Végül, de nem utolsósorban a kés mozgatása történhet csavarorsó mozgatása útján, itt teljesen elmarad a hidraulikus rész.
Vásárlásnál el kell döntenünk azt is, hogy álló vagy fekvő kivitelt választunk. Bár általában mindkét típus kerekeken mozgatható, mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A fekvő rönkhasító munkapadra fektethető, azaz olyan magasságba, pozícióba helyezhető, ahol a legkényelmesebb számunkra. Az álló kivitel pedig kevesebb helyet foglal, mint fekvő társa, így akár egy sarokba is beállítható.

Rönkhasító vásárlásakor érdemes előzőleg végiggondolni, hogy milyen méretű, vastagságú fákat szeretnénk hasábokba vágni. A hasítók egyik legfontosabb paramétere a hasítóerő, amit tonnában adnak meg. Kisebb, háztartási méretű gépeknél ez 5-6 t, míg komolyabb berendezések akár 16-20 t erőt is ki tudnak fejteni! Szintén fontos adat a maximálisan befogható rönk átmérője és hossza, utóbbira a maximális hengeremelés értéke ad támpontot. Kisebb rönkök esetében korlátozhatjuk az emelés mértékét. A korábban említett villanymotoros változatok közül a hálózatnak megfelelőt célszerű választani.
A rönkhasítóhoz utólag további kiegészítők vásárolhatóak, így például különböző szögű hasítóélek, amelyek akár egy mozdulattal négy hasábra is vághatják a tuskót.
Kardántengely forgatja a hasító hidraulikaszivattyúját Munkavédelem szempontjából, mint minden szerszámgépnél, itt is körültekintéssel járjunk el! Ne viseljünk bő ruhát, ékszereket, karórát. A rönkhasító közelében lehetőleg csak egy ember tartózkodjon, védőfelszerelésben, bakancsban, védőszemüvegben. A hasítás során gyakran fadarabok pattannak le a rönkről, amik sérülést okozhatnak. A rönköket csak szálirányban szabad vágni! Végül ne feledkezzünk meg a gép karbantartásáról. Az esetleges műszaki hibákról (pl. fáziskimaradás, erőtlenség) általában korábban értesülhetünk, minthogy azok valódi kárt okoznának!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: rönk, favágás, kerti gép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélkül szabadon a kertben

Csendes működés, szabad mozgás, alacsony karbantartási költség – csak három előny, ami azakkumulátoros kerti szerszámokat jellemzi. Ugyanazt az áramforrást használhatjuk különböző eszközökhöz is.


Rönkhasító otthoni használatra, ha kevés a fejsze

Az idei téli tüzelőt mindenkinek nehezebb volt beszerezni, és ha sikerült is hozzájutni a szükséges mennyiségű tűzifához, azt jó eséllyel nem hasábfa formában, hanem nagyobb rönkök, illetve...