Rönkhasító otthoni használatra, ha kevés a fejsze

2023-03-13 10:57:50 | Módosítva: 2023-03-13 11:17:31

Az idei téli tüzelőt mindenkinek nehezebb volt beszerezni, és ha sikerült is hozzájutni a szükséges mennyiségű tűzifához, azt jó eséllyel nem hasábfa formában, hanem nagyobb rönkök, illetve szálfa formában kaptuk meg. Így otthon, saját munkával kell előállítani a kandallóba szükséges hasábfát.


Ehhez azért nem árt a gépi segítség

A fejszés rönkhasítás a mai napig sokaknak okoz örömet. A rönkhasító viszont számos előnnyel jár. Könnyen kezelhető, nem megterhelő a vele végzett munka, képes a nagy rönkök felaprítására is, amit kézzel csak bonyolult ékezéssel lehet, és a rönkhasítóval végzett munka sokkal biztonságosabb.

Napjainkban sokféle hajtású rönkhasító kapható. A professzionális nagyméretű rönkhasítókat a traktor hidraulikája hajtja. A kiskertjeinkben, háztartásunkban leggyakrabban elektromos vagy benzinmotoros rönkhasítókkal találkozhatunk. Ezek olcsóbb változatai a vízszintes, a nagyobb teljesítményű, profibb változatai pedig a függőleges rönkhasítók.A horizontális rönkhasító a rönköt az ékkel szemben tolja, ami azután felhasítja. Előnye, hogy a hasított fát nem kell magasba emelni, ugyanakkor a földre hajolva működtethető, ami a hosszabb munkánál megterhelő lehet. Bizonyos horizontális rönkhasítók ezért magasabb lábakkal és kerekekkel vannak felszerelve, hogy kényelmesebben kezelhetők legyenek. A kényelmes kezelésért cserébe a rönkért a földre kell lehajolni, és onnan felemelve a munkaasztalra tenni. A rönkhasítók ezen típusai akkor megfelelő, ha elsősorban kandallóban vagy a kályhában szeretnénk tüzelni.

A függőleges rönkhasítók feloszthatók a szerkezetük és a teljesítményük szerint. Az ék felülről lefelé halad egy asztallal vagy alapzattal szemben. Ez a fajta alkalmas a kandallóba és a kályhába hasított fának is. Előnyük, hogy gyakran állítható ütközővel vannak felszerelve. Ez teszi lehetővé a magasság beállítását, ahová az éknek a rönk felhasítása után vissza kell térnie. Ha kisebb rönkök hasítását tervezzük, nem kell megvárnia, amíg az ék leérkezik a legmagasabb pozícióból, és a munka után visszatér oda. Az ütközővel beállítható az ék mozgása a kívánt rönkhosszra, és a munka sokkal gyorsabb. A függőleges rönkhasító elbánik a vastagabb és a max. 105 cm hosszú rönkökkel is. Ez a kandallókba és kályhákba való tűzifa előkészítéséhez jó.

A rönkhasító kiválasztásakor figyelembe kell venni a kifejtett erőt is. A 25 cm átmérőjű és 40 cm hosszú puha fenyő rönkökhöz elég a 4 tonnás nyomású rönkhasító. Ha keményebb fájú rönkök hasítása a cél, például bükkfa, akkor 7 és annál több tonnás nyomású rönkhasító szükséges. A nagyobb hasító-nyomással már használható az úgynevezett kereszték, ami a rönköt négy hasábra hasítja.Fontos a biztonság

A munka előtt olvassuk el a használati utasítást, különösen a gép biztonságos használatának feltételeit. A rönkhasítót helyezzük szilárd és egyenes alapra, hogy ne fordulhasson el, nem billenhessen fel. Bár a rönkhasítók kétkezes indításúak, vagyis mindkét kézzel két különálló nyomógombot kell benyomni ahhoz, hogy a munkafázis elinduljon, mégis be kell tartania a gyártó egyéb utasításait is. A rönkhasítóval végzett munka során nem tartózkodhat a közelben olyan személy, különösen gyerekek, akik sérülhetnének. Rönkhasításkor forgácsok repülhetnek szét, ezért szükséges a minőségi munkaruha, munkacipő, de legalábbis a védőszemüveg. A nagy gépeknél jobb, ha védőpajzsos sisakot használunk. A védőkesztyű pedig természetes dolog.

A munka során folyamatosan figyeljük a gépet és a különösen a hasítandó rönköt. Ha a rönk bárhogyan meghajlik, azonnal szakítsuk meg a munkát, és módosítsunk a helyzetén, egyébként rugalmassá válik, és kirepülhet a gépből, amivel sérülést okozhat.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rönkhasítók

Fekvő vagy álló, hidraulikus vagy csavarorsós, alkalmi vagy tartós használatra tervezett, a rönkhasítók számos típusa elérető, de meglehetősen kevés információ található róluk a gyártók oldalain. A...


Láncfűrész választása

A rönkhasítókról szól cikkünkben említettük már, hogy az általános tűzifahiány miatt idén gyakran csak vékony szálfa formában lehet tűzifát vásárolni. Ezt is sok esetben saját járművel kell...