Kreatív belsőépítészeti anyag

Perforált lemezek

2009-07-02 20:46:50 |

Ez az anyag nem mondható újdonságnak, egyre többen fedezik fel a perforációs mintázat változatosságában rejlő lehetőségeket. Eleinte a szükséges felületkezelés miatt inkább a kisiparosok, bútorkészítők alkalmazták, azonban a fejlesztéseknek köszönhetően már laminált felületű táblák is beszerezhetők, sőt ezeket akár vékony fémbevonat is boríthatja.

A perforált lemezek hordozó anyaga 2,5-3 mm vastag HDF lemez, amelyre eleinte 0,5-0,7 mm vastag, különböző fajtájú fafurnér borítás került. Az újabb változatok azonban már különféle mintázatú laminált felülettel fedettek, sőt gyártanak két oldalán fautánzatú laminált lemezeket is. Különlegességnek számít a két oldalról matt alumíniummal borított perforált lemez.
A táblaméretek 3050x1240 és 2630x1025, a vastagságuk 3 és 4 mm között típustól függően változik. A perforációk 90 változata közül a különféle modulméretű és átmérőjű szabályos kör- és négyzetes alakzatok mellett számos egyéb fantázia formáció és 9 anyagtípusú perforált tábla közül lehet választani.

Valódi fához furnérral borított perforált lemezből kiszabott betéteket célszerű választaniBár a táblák elég méretesek, a kisebb méretű darabokat megfelelő kiosztással minimális hulladékképződés mellett lehet kiszabni. A viszonylag nagy táblaméretek viszont lehetővé teszik, hogy nagy felületeknél - pl. falburkolatok, nagyobb ajtó felületek kialakításakor - toldások nélkül lehessen egybefüggő burkolatként felhasználni. A két oldalán laminált táblák előnye, hogy felületkezelés nélkül beépíthetők és e mellett még könnyen tisztán is tarthatók.
Felhasználásuk tekintetében igen változatosak a lehetőségek. Akár ajtólapok felújításához vagy tolóajtók áttört betétlapjaiként is igen dekoratív hatásúak a perforált lemezek. Otthoni és irodai bútorok egyedi kialakításához is kiválóan használhatók, de áttört felületük miatt térelválasztókként is igen kellemes hatást biztosítanak.

A konyhaszekrény ajtaja érdekessé válik a perforált lemezes betétek használatávalE viszonylag vékony anyagokat megfelelő szilárdságú és a kikészítésükhöz jól illő szilárd keretbe vagy esetleg vakkeretre kell felerősíteni. Ha festést igénylő felület kialakítása a cél, akkor célszerűbb a natúr kemény faforgácslapot választani. A fafurnérral borítottakat pedig főkényt még kezeletlen és hasonló bevonatú káva- illetve keretanyagok esetén célszerű használni az együttes felületkezelés érdekében.

Forrás: www.locatelli.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Finombeton

A finombeton egy új anyag, melynek összetevőire a szemcsék jóval kisebb mérete jellemző. Szilárdsága akár a hagyományos beton tízszerese is lehet. A finombeton több alkotóelemből készül, mint...


Funkciók elkülönítése térosztással

Akár otthonunk érdekessé tétele, akár a berendezési tárgyak elkülönítése a cél, sokféle térhatároló eszköz közül választhatunk. Ezeket a belső arányok megváltoztatására is alkalmas lehetőségeket...