Kreatív belsőépítészeti anyag

Perforált lemezek

2009-07-02 20:46:50 |

Ez az anyag nem mondható újdonságnak, egyre többen fedezik fel a perforációs mintázat változatosságában rejlő lehetőségeket. Eleinte a szükséges felületkezelés miatt inkább a kisiparosok, bútorkészítők alkalmazták, azonban a fejlesztéseknek köszönhetően már laminált felületű táblák is beszerezhetők, sőt ezeket akár vékony fémbevonat is boríthatja.

A perforált lemezek hordozó anyaga 2,5-3 mm vastag HDF lemez, amelyre eleinte 0,5-0,7 mm vastag, különböző fajtájú fafurnér borítás került. Az újabb változatok azonban már különféle mintázatú laminált felülettel fedettek, sőt gyártanak két oldalán fautánzatú laminált lemezeket is. Különlegességnek számít a két oldalról matt alumíniummal borított perforált lemez.
A táblaméretek 3050x1240 és 2630x1025, a vastagságuk 3 és 4 mm között típustól függően változik. A perforációk 90 változata közül a különféle modulméretű és átmérőjű szabályos kör- és négyzetes alakzatok mellett számos egyéb fantázia formáció és 9 anyagtípusú perforált tábla közül lehet választani.

Valódi fához furnérral borított perforált lemezből kiszabott betéteket célszerű választaniBár a táblák elég méretesek, a kisebb méretű darabokat megfelelő kiosztással minimális hulladékképződés mellett lehet kiszabni. A viszonylag nagy táblaméretek viszont lehetővé teszik, hogy nagy felületeknél - pl. falburkolatok, nagyobb ajtó felületek kialakításakor - toldások nélkül lehessen egybefüggő burkolatként felhasználni. A két oldalán laminált táblák előnye, hogy felületkezelés nélkül beépíthetők és e mellett még könnyen tisztán is tarthatók.
Felhasználásuk tekintetében igen változatosak a lehetőségek. Akár ajtólapok felújításához vagy tolóajtók áttört betétlapjaiként is igen dekoratív hatásúak a perforált lemezek. Otthoni és irodai bútorok egyedi kialakításához is kiválóan használhatók, de áttört felületük miatt térelválasztókként is igen kellemes hatást biztosítanak.

A konyhaszekrény ajtaja érdekessé válik a perforált lemezes betétek használatávalE viszonylag vékony anyagokat megfelelő szilárdságú és a kikészítésükhöz jól illő szilárd keretbe vagy esetleg vakkeretre kell felerősíteni. Ha festést igénylő felület kialakítása a cél, akkor célszerűbb a natúr kemény faforgácslapot választani. A fafurnérral borítottakat pedig főkényt még kezeletlen és hasonló bevonatú káva- illetve keretanyagok esetén célszerű használni az együttes felületkezelés érdekében.

Forrás: www.locatelli.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Apácarácsok

A különféle méretű falécekből kialakított és eltérő szemnagyságú rácsokat számos célra lehet felhasználni. Igaz, hogy elég anyagigényesek, ám megjelenésük mindig dekoratív hatású. Előnyük, hogy...


Régi és az új egymás mellett

Napjaink lakberendezésében teljesen elfogadott a nem tiszta stílusok megjelenése, melynek egyik jellemzője a régi és az új bátor keveredése. A francia lakberendezésben ez már nagyon régóta jelen...