Fémkerítések festése

2017-07-30 20:56:23 | Módosítva: 2017-07-30 21:00:22

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt festékbevonat felválása miatt kialakult rozsdásodás teszi szükségessé az újabb és hatásos védőmázolás elvégzését. A kisebb korrodált gócok még esetleg helyi javításokkal kezelhetők, ám utána a megkopott, elöregedett festékrétegeket mindenképpen érdemes teljes egészében felújítani.


Tisztítással kezdjünk

A munkát a kerítés környezetének a megtisztításával kell kezdeni. A kerítésre felfutott, ránőtt növények, valamint a szennyezőanyagok eltávolítása alapvetően fontos. Ezek ugyanis gátolják az új bevonó festékek tapadását és tartósságát. Az alaptisztításhoz durva és erősszálú huzalkorongot érdemes használni, amelyek hatékonyan távolítják el a kerítés felületére tapadt szennyeződéseket, és még a felváló festék és rozsda rétegeget is gyorsan letisztítják. Ezt követően nem árt még egy 120-as szemcsenagyságú csiszolóvásznas teljes felületi átcsiszolás, ami a fennmaradó festékrétegen jobb tapadást biztosít az új festéknek. Az elrozsdásodott részeket mindenképen érdemes passziváló szerrel (Ferropasszit, Antikor, Kor-fel stb.) is kezelni, amelyet egy alapos és teljes zsírtalanító mosással – pl. Kor-fel zsírtalanítós lemosással – lehet semlegesíteni, egyes esetekben az ultrás vízzel történő nagynyomású lemosás is elégséges. A felületen megmaradó sók gátolják a korróziógátló alapozók megfelelő tapadását a fémfelületen. Persze a nedvesítés hatására újra kialakulhat a felületen egy vakrozsdaszerű felület, ezért az ilyen munkálatokat külső térben inkább a melegebb, szárazabb késő tavaszi napokon célszerű elvégezni. Nem ajánlott a nagyon erősen korrodált fémrészekre külön erős rozsdamaró szereket használni, helyettük inkább a tiszta fémig történő csiszolás, és a letisztított részek passziválása ajánlott.


Az új, kerítés festésre használható termékek előnye, hogy szinte mindegyikük korróziógátló adalékokat tartalmaz, sőt némelyik egyben alapozó és fedőfesték is. Ilyen pl. az Alkyton fémfesték, vagy a DPL multifunkciós kerítésfesték, amely egyben alapozó és fedőfesték is, természetesen két rétegben felhordva. Száradási ideje 16-20 óra, kellő rétegvastagság mellett. A Dunasplast kerítésfesték is hasonló tulajdonságokkal bíró bevonóanyag, amely még hígítást sem igényel. Több színben kapható, bevonata fényes vagy kalapácslakk jellegű. Elég gyorsan szárad, ám a rétegei teljesen csak 2-3 hét alatt keményednek át. A Supralux antirozsda sem igényel külön alapozó festéket, mert a festék speciális korróziógátló alkotókat tartalmaz. Hígítani nem kell, több színben kapható. Száradási ideje 6 óra, 2-3 rétegben ajánlott a kerítést ezzel a festékkel befesteni.

A rozsdára közvetlenül felkenhető festékek között van már hazai gyártmány is. A Trinát decor fémfestékét közvetlenül a rozsdás fémfelületre is fel lehet ecsetelni, természetesen a málló rozsdarétegek eltávolítása és huzalkefézés után. Ezt a festéket 2-3 rétegben hatásos használni, száradási ideje10 óra, de már 1 óra múlva átfesthető.

Aki pedig ragaszkodik az alapozó és fedőfesték kombinációjához, az választhat pl. a Cellkolor töltőalapozót, melyet 1-2- rétegben kell felkenni, és 1-2 réteg Cellkolor zománc festék adja a fedőréteget. A Supralux Koralkyd alapozó és Durol zománc kombinációja is hasonló rétegrendű. Supralux Durol korróziógátló alapozóra egy réteg Durol korróziógátló zománc kombinációja biztosít a kerítéseknek, korlátoknak 3-5 évig védelmet a rozsdásodás ellen. A DPL Primer alapozófesték alkalmazása esetén a fedőfestékként a DPL Multifunkciós Kerítésfesték használható, amely vízlepergető hatású. A horganyzott acélkerítések festésére használható az Alvikorr és Alvikorr Aqva termékcsalád, amely zsírtalanítás után alapozás nélkül felecsetelhető a fémfelületekre. Új kovácsoltvas kerítések festésére ugyancsak használhatók az Alvikorr festékek - kellő felületi tisztítás, zsírtalanítás után. A kis díszek, mintázatok hegesztési pontjait ajánlatos Epamin vagy Horgepál cinkporos alapozóval előzőleg befesteni, ami plusz katódos védelmet biztosít e rozsdásodásra hajlamos részek rozsdásodása ellen.

A fém felületek festésének a tarosságát azonban elsősorban a kerítéseken bőven előforduló sarkok és a rejtett zugok alapos letisztítása befolyásolja leginkább. A rozsdásodás ugyanis mindig ezekből a helyekből indul ki. A gépbe fogott drótkefézéssel nem mindig érhetők el az ilyen gócok. Ilyen helyeken rozsdamaró szerek valamelyikét érdemes használni, majd ezt követően alaposan semlegesíteni kell a hatásukat. Ezután következhet a rozsdagátló alapozófesték ecsettel történő alapos bedolgozása, és a többi felület alapozása. Az ecsettel jól bedolgozható még a mélyedésekbe is a festék, szükség esetén ezeket a helyeket kétszer is érdemes befesteni, hogy kellő védelmet adjanak a további rozsdásodás ellen.

A rozsdamarók semlegesítése után az ilyen helyeknek teljesen ki kell száradni, és csak ezt követően lehet a felületüket lezárni alapozó festéssel. Több festéknél ugyan nem ajánlják a rozsdamaró szerek használatát, viszont az ilyen idült gócoknál mégis előnyösek, ha utána megtörténik a szer semlegesítése és kiszárítása. A rozsdagátló alapozókkal hatásosabban elkerülhető, hogy az ilyen rejtett zugok rozsdásodó festékfelválásokat okozzanak.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miből legyen a kerítés?

Házunk összbenyomásához nagymértékben hozzájárul, hogy milyen kerítés határolja el az utcától. Az utcafronti kerítés meghatározó, az oldalsó és hátsó kerítések már nem annyira, ezért gyakori,...


Szendvicspanel: az okos építőanyag

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő...