Igény szerint variálhatók

Fém polcrendszerek

2010-08-22 10:52:32 | Módosítva: 2010-08-22 10:58:43

A polcok talán a leggyakrabban használt tároló eszközök. Kialakításuk mindenkor a célnak megfelelő, a választékuk pedig igen bőséges. Lakásokban éppen olyan megszokottak, mint üzletekben, raktárakban, műhelyekben. Az anyaguk is a funkciójuknak megfelelően változik, variálhatóságuk pedig szinte alapkövetelmény. Esztétikumuk mellett lényeges a terhelhetőségük, különösen, ha nem lakótéri bútorként kerülnek alkalmazásra. Az alábbiakban ezért a fémből készült polcrendszerek néhány változatát mutatjuk be olvasóinknak.

Ha fémszerkezetű polcrendszerről beszélünk, akkor önkéntelenül a már több évtizede jól bevált Dexion Salgó rendszerek jutnak sokak eszébe. Univerzális alkalmazhatóságuk tagadhatatlan, ám az eltelt időben e hagyományosnak tekinthető polc rendszeren kívül még számos egyéb gyártmány is gyarapítja a fémpolcok választékát.
Kiválasztásukkor egyedi jellegzetességeikre is ajánlatos nagyobb figyelmet fordítani. A fent említett polcrendszer köztudottan elég puritán, mondhatni ipari megjelenésű, szilárdságát csavaros kötések biztosítják, terhelhetősége 50-250 kg is lehet. Létezik gyorsabban, csavarok nélkül összeszerelhető és különféle kiegészítő tartozékokkal - pl. fiókokkal, akasztó rudakkal - bővített változata is. Elemeinek mérete azonos a régebbi változatéval, csak alkatrészeinek akasztóhorgos csatlakoztatása gyorsabb szerelést tesz lehetővé. Az oszlopok 1976, 2432, és 3041 mm hosszúak, a polcok pedig 60-120x 30 cm-esek, festett vagy horganyzott kivitelűek. Más márkanéven, méreteiben és kikészítésében szinte ezzel azonos gyártmányok is beszerezhetők a raktár- és irodatechnikai szaküzletekben. Ezek elemeiből nagy teherbírású és különféle alakzatú, önálló polcrendszerek építhetők össze a mindenkori igénynek megfelelően műhelyekbe, raktárhelyiségekbe.

Önálló egységként könnyebb kivitelű polcrendszerek is beszerezhetők, amelyek csavarkötések nélkül állíthatók össze, kapcsos csatlakoztatásokkal, szorosan egymásba illeszthető elemekből. Az önálló polcokat egymás mellé állítva és összecsavarozva már igényszerinti elrendezésben rendszert alkothatnak bármely helyiségben. Ezek is acél alapanyagúak, elemeik általában porszórással fehérre festettek. Méreteik eltérőek 150-168 és 180 cm magasak, a polcaik mélysége 30 és 45 cm közötti, szélességük pedig 75, 80, 90, 97 és 160 cm. Némelyiknek a polclapja fehér, laminált felületű faforgácslap, másoknak pedig alakra préselt és fehérre porfestett acéllemez. A teherbírásuk ennek megfelelően polconként 35-60 kg közötti. Ezeket általában irodai berendezési célra készítik, és iratok, könyvek tárolására alkalmasak. Szolid, ám szokványos irodai berendezésekhez jól illeszkednek, és a szilárdságuk a céljuknak megfelelő. E polcegységek alkalmasak konyhák, tároló helyiségek berendezési tárgyaiként is, mivel könnyen tisztíthatók, és a polcok akár 20 cm-enként is könnyen áthelyezhetők. A polcok távolsága általánosan 35 cm körüli, így az igényesebb kivitelű gyártmányok önálló egységei szólóban, vagy egymás mellé állítva modern stílusú polcrendszerként könyvek tárolására is használhatók.

A polcrendszerek másik fajtáját a falra függőlegesen felerősített, perforált acél tartósínek, és az azokra erősíthető különféle méretű konzolok alkotják. A tartósínek a fal síkjából 10-12 mm-re állnak ki, és egy vagy kétsorosan, 50 mm-es osztó távolságban teljes hosszukban perforáltak. E nyílásokba akaszthatók a különféle tárolási céloknak megfelelő méretű- és kinyúlású konzolok, illetve a hátlapként szolgáló és ugyancsak perforált felületű hátlapok. Ezek lyukaiba akasztó fogasok, különféle tároló edények, szerszámtartók rögzíthetők. Az ilyen hátfalak a perforációjuknak köszönhetően gyorsan átrendezhetők a pillanatnyi igényeknek megfelelően. E polcrendszerek elemei darabonként szerezhetők be. Konyhában, műhelyekben, műszaki üzletekben igen előnyösek, sőt konzolos, polcos változataik irodákban és még a szobákban is megállják a helyüket.

A különböző szélességű konzolokhoz kell a polcok szélességét meghatározni. A függőlegesen felerősített tartó síneket természetesen kellő számú facsavarral dübelezve kell a falra erősíteni. A távolságuk a polcok terheléstől függően 50-82 cm közötti lehet. A sínek függőlegessége pedig vízszintezővel állítható be.
A tartósínek hossza 1-2 m között fokozatosan növekvő. Fehér, barna vagy ezüst szürkére festettek, mint ahogyan a hozzájuk választható konzolok is. A polclapokat is külön kell megvásárolni, általában ezek méret szerint a barkácsáruházakban is beszerezhetők, vagy igény szerint méretre is vágathatók a lapszabászatokban. Ez a leguniverzálisabban alkalmazható fém polcrendszer, amelynek különféle változatai iroda- és raktárberendezéseket is forgalmazó online áruházakban is beszerezhetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fémpolc, salgó, polc, szekrény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokszekrény

A konyhákba egyre több elektromos készüléknek és egyéb hasznos gépnek kell helyet biztosítani. Egy mosogatógép elhelyezése szűk konyhában például új, keskenyebb szekrények beépítését teszik...


Szekrény átformálása festéssel

Az adott fürdőszobában volt egy szekrény, amelynek fehér színét A bentlakók már megunták a jellegtelensége miatt. Laminált bevonata viszont alkalmassá tette, hogy legalább az egyik oldalának...