A lakberendező szemével

Üvegajtók

2009-09-22 18:53:16 |

Az üveg sosem veszített népszerűségéből. A tervezők is szeretik, és szívesen dolgoznak vele. Bármi legyen is az aktuális trend, használják és alkalmazzák, és még a műanyagok elterjedése sem szorította háttérbe.

A műanyag és az üveg bár első látásra megtévesztésig hasonlít egymásra, eltérő tulajdonságokkal bír. A műanyag - annak ellenér, hogy ma már nemes anyagként kezelik, és sokan kedvelik is - mind a mai napig nem tudta átvenni az üveg helyét, de nagyon szerencsés módon békésen fejlődnek egymás mellett.
Mai környezetkultúránkban az üveg leggyakrabban nem művészeti alkotás, hanem formatervezők által megtervezett, magas színvonalon, tömegtermeléssel előállított tárgy vagy eszköz. Régebbi számainkban már szóltunk az üveggyártásról, sokféle üvegbútorról és dísztárgyról, ezért most csak az üvegajtókról írunk.

Beltéri ajtók

Vitrinhatású, több oldalról is nyitható üvegszekrényA hőkezelt, biztonsági üvegből készült, teljes lapján üvegajtók elterjedése nem jellemző annak ellenére sem, hogy nem csak a modern stílusú berendezésekhez illik. Az üvegajtók lehetnek átlátszók, savmarással és homokfúvással készítve opálosan áttetszők, tetszőlegesen színezettek és nagyon sokféle technikával díszítve mintásak is.
Egyedi gyártással is készülhetnek, ebben az esetben mintájuk követheti a padlólap, a dekorcsempe vagy akár a függöny mintázatát is. Ez a minta lehet a berendezési stílusra jellemző látványos, ismert vagy a stílust kiemelő motívumrendszer is.
Ezeket az ajtótípusokat alkalmazhatjuk reprezentatív irodák fogadótereinél, recepcióknál, üzletekben, vendéglátóhelyeken, kiállítótermekben és természetesen otthon is. Hatása légies és nagyvonalú, hangulati értéke pedig színétől és mintájától függ.
Szerelvényei, pántjai, fogantyúi fémből készülnek. A fém fajtájának kiválasztása ismét a stílus függvénye. Lehet magasfényű, antikolt, matt vagy szálcsiszolt acél, alumínium, réz vagy rézötvözet. Fogantyúja viszont nem csak fémkilincs lehet, hanem üveggomb vagy üvegfogantyú is.

Szekrényajtók

Gyönyörű beltéri üvegajtók...Bizonyos szekrénytípusok esetén bátran alkalmazhatunk üvegajtókat. Alaptulajdonságából adódóan elsősorban vitrinek, konyhaszekrények, fürdőszobaszekrények esetében terjedt el, bár színezett és különlegesen kezelt változatai más helyeken is használhatók lehetnek. A beltéri ajtókhoz hasonlóan széles stíluspaletta áll rendelkezésünkre. Üvegműveseink egyedi gyártásban is megtervezik, elkészítik ezeket.
Mind a mai napig népszerűek a színes üvegből ólomkeretbe foglalt, mintákat formázó ólomüvegajtók. Ezek a táblák hagyományos keretbetétben alkalmazhatók.
A homokfúvás is régi technikának számít. Ebben az esetben magas nyomással kvarckristályok segítségével hozzák létre a mintákat. A fúvott felület nagyon érzékeny, meglátszik rajta minden kéznyom, ezért takarni kell egy másik üveglappal, vagy legalább befelé fordítva a bútorra helyezni. Hintőporos ecsettel kezelhetők a zsírfoltok.

Egyszerű, elemes nappali ülőbútor, alukeretes, opál üvegajtóval A savmarás hasonló összhatást eredményez, és kevésbé kényes. A változatos felületkialakítású opálüvegek is nagyon népszerűek.
Üvegajtót akkor alkalmazzuk, ha valamit meg akarunk mutatni vagy a látványát folyamatosan élvezni szeretnénk, de a darabokat mégis védeni kell sérülésektől, portól. A tárgyak elrendezése mindig nagyon fontos.
A konyhaszekrények üvegajtóinak belső felére gyakran, a régi ruhásszekrények üvegajtóinak belsejére pedig mindig kerül vitrázsfüggöny. A divatossá vált, opálüveg betéttel ellátott tolóajtós gardróbszekrény kizárólag rendszeretőknek ajánlott, mert ehhez nem illik a függönyözés.
Értékes könyveket is üvegajtós szekrényekben praktikus tárolni. Üvegajtó mögött tartjuk általában az italokat, poharakat is. A szekrény belsejében látható tárgyak hatását fokozhatjuk világítással, ami az üvegajtó csillogó fényével együtt látványos része lehet bármely lakásnak.
Mivel üvegről van szó, nem feledkezhetünk meg a felület fokozott tisztításáról, de szépsége eleganciája miatt megéri erre időt áldozni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegajtók, üvegosztók

Bútorainkon az üveges ajtók adott esetekben igen dekoratív látványt nyújtanak. Láttatni engedik a belső térben elhelyezett tárgyakat, és esetenként ezeket diszkrét belső megvilágosítással este is...


Konyha tervezése

Jelentős költsége van egy konyha felújításának vagy egy teljesen új konyhaszekrény vásárlásának, ezért mindenképpen szánjunk időt a megtervezésére. A legjobb, ha az tervezi, aki konyhát a...