Trükkök, ötletek

Hatékony mosás

2011-05-19 20:30:50 | Módosítva: 2011-05-21 10:17:38

A mosáshoz felületaktív anyagot kell vízben oldanunk. Ez azt jelenti, hogy a mosószerek csökkentik a szennyezett textília felületi feszültségét, hogy a víz képes legyen bejutni a textília finom pórusaiba, és onnan eltávolítani a szennyeződést. A szappan és a mosószerek, ilyen felületaktív anyagok. Vízben oldáskor a mozgatással értük el, hogy a szappan-, illetve a mosószer-molekula a ruhán lévő szennyeződéssel összetapadva (oldódva), apróra darabolja azt, és a felületről eltávolodjon.

A szappan tömeggyártása már a 18. század végén elkezdődött, azonban csak a következő században terjedt el, a mosóporok pedig csak a 20. század elején jelentek meg. A háztartásokban a mai mosógépek elődei csak lassan váltak mindennapos használati tárggyá. A 21. századi háziasszonyoknak már nem kell nehéz, vízzel teli dézsákat emelgetniük, nem kell fárasztóan sikálniuk a ruhákat, csupán néhány praktikát és módszert kell megismerniük ahhoz, hogy minden ruhaneműjük szép és foltmentes maradjon sokáig.

Néhány takarékos módszer

  • Minden ruhaneműt az első viselés előtt mossunk ki, mert gyűrődés ellen rendszerint vegyszeresen kezelik a ruhákat, ami bőrirritációt okozhat.
  • Áztatással csökkenthetjük a mosószer mennyiségét és a mosás hőfokát is, ugyanolyan végeredmény mellett.
  • Gallérokat mosogatószerrel vagy samponnal dörzsöljük át mosás előtt.
  • Egy csésze, patikában kapható szalmiákszesz a mosógépbe téve, a makacs foltokkal is elbánik.
  • Mindig begombolva, cipzárt összehúzva mossuk ki a ruhákat, így a formájukat tovább megőrzik.
  • Fordítsunk nagy gondot a teregetésre is, kicsit rázzuk meg a ruhát, óvatosan simítsuk ki, így kevesebb időt kell vasalással töltenünk. Lehetőség szerint szárítsuk ruhaneműinket a napon.
  • A szúrós, formátlan gyapjúpulóvert 2 kanál glicerines vagy samponos vízben áztassuk fél órát mosás után.

A mai modern mosógépek már a kézzel vagy géppel dilemmát is megoldják, hiszen van kimondottan „kézi” mosásnak megfelelő kímélő program, vagy akár „sport” program, amivel a tornacipőket lehet kíméletesen kimosni. A mosógép választásakor érdemes alaposan kielemezni a lehetőségeket, mert nem csak energiatakarékosság, hanem a ruhakímélés is fontos szempont. Az elsőre bonyolultnak tűnő mosóprogram táblázat – melyből a program választék részleteit olvashatjuk ki – nagy segítség. A víz hőmérsékletét, a ruha forgatásának mennyiségét és sebességét, a centrifuga fordulatszámát, egyetlen gombnyomással állítjuk be. A mosószert mindig az útmutató szerint adagoljuk, és csak annyi ruhát tegyünk egyszerre a gépbe, amennyit a programtáblázat az adott programhoz előír.

Mosószóda (nátrium-karbonát Na2CO3)

A mosószóda általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer is egyben. Kis mennyiség elegendő belőle, olcsó és hatékony, érzékeny bőrűeknek sem okoz bőrirritációt. Használható erősen szennyezett ruhaneműk áztatására és fehérítő szerként is, akár mosógépben, de edények mosogatására, vagy általános le- és felmosószerként is. Vízlágyító tulajdonsága révén, a mosószer mellé adagolva növeli annak hatékonyságát, így negyedével csökkenthető a mosószer mennyisége.

Elképesztő mosógép választékkal találkozunk az áruházakban, érdemes alaposan körülnézni mielőtt választunkÖblítőt ne használjunk az elasztánt (lycra) tartalmazó ruhaneműhöz, mert kioldja azt, így a ruhanemű elveszti tartását, rugalmasságát. Ez a gyakorlatban ma már azt jelenti, hogy se fehérneműhöz, se zoknihoz, se pólóhoz és egyéb sportruházathoz, se farmerhez nem használhatunk öblítőt, mert ugyan csak 5-7%-ban, de majdnem minden ruhanemű tartalmaz elasztánt. Mindig ellenőrizzük a ruhacímkét. Az öblítőt helyettesíthetjük háromszorosra hígított 20%-os ecettel, ami élénkíti a ruha színét, lágyítja az anyagot, segít megőrizni rugalmasságát. Nem kell félni, nem lesz ecetszagú a ruha száradás után.
Mosógép vásárlásakor fontos alaposan megnézni az energiacímkét. Ezen tűntetik fel a gyártók az energia- és vízfogyasztási adatokat, a mosóhatás és centrifugahatékonysági osztályokat, illetve a centrifugálás maximális fordulatszámát, továbbá a betölthető száraz ruhák mennyiségét. Az osztályozás A-tól G-ig terjedő skála, ahol "A" a legjobb, a "G" pedig a leggyengébb.

Direct Drive

A szíjjal vagy tengellyel hajtott mosógépek mellett megjelent a közvetlen hajtású mosógép, ami azt jelenti, hogy a motor közvetlenül a dob tengelyére van építve, nincs áttétel (szíj). Az ilyen mosógépeknél minimális a rázkódás, kisebb a súrlódással járó zaj, és kevesebb a felhasznált energia a dob mozgatásához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kevesebbet fogyaszt, de hogyan világít?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság Mechanikai ésVillamos Laboratóriuma LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít....


Takarítás korszerű eszközökkel

A takarítást sokáig kemény, fizikai munkának tekintették. Négykézláb súrolunk és sikálunk, de a nagy kérdés az, hogy valóban tisztább lesz e környezetünk. A múlt század közepéig a magasnyomású...