Ruhaszárítási praktikák

2013-02-01 22:28:25 | Módosítva: 2018-09-22 22:40:05

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás minél kevesebb időt és energiát igényeljen. Ehhez otthonunk és szokásaink összehangolása elengedhetetlen. Szerencsések, akik a kertjükben tudják megoldani a szárítást, bár nekik is csak a száraz időszakban jelent megoldást a kert. Így tulajdonképpen minden családnak szüksége van ruhaszárítóra. A kereskedelemben igen széles választék áll rendelkezésre ilyen eszközökből, a gyártók próbálják újításaikkal a helyigényt csökkenteni, a komfortot viszont folyamatosan növelni.

Képes ötletadó


Hagyományos, felhúzható fregoli és az évtizedek óta változatlan konstrukciójú szárító állvány is kapható, csak igényesebb anyagokból gyártják. A szárnyas ruhaszárító is hagyományosnak mondható már.


Az emeletes szárítóállványok kisebb alapterületen biztosítják ugyanazt a szárító helyet, mint a hagyományosabb szárítók.


A kád fölé szerelhető, kihúzható ruhaszárítók nem foglalnak el a lakásból hasznos helyet, de nagy hátrányuk, hogy a fürdőkád használatát nehezítik.


Van olyan szárító fregoli, amelyik a fal egyik felére van felszerelve, és kihúzható a szembe falig. 


A radiátorra rakható, fix vagy állítható szélességű szárítókon nagyon hamar szárad a ruha.


Sok családban alig marad idő a vasalásra, de szerencsére egyre több a jó minőségű pamut ruhanemű is, melyek vasalása – ha megfelelően szárítjuk – elhagyható. Lehet kapni a ruhaboltokból ismert ruhaállvány is. Ha ezeken vállfán lógatva szárítjuk a pólókat, nadrágokat, akkor egyáltalán nem lesznek száradáscsíkok, és nem kell vasalni.


A vállfán szárításról akkor sem kell lemondanunk, ha nincs helyünk egy nagy állványra a padlón, mert lehet kapni fém rudakból készült polcot, amit a falra kell szerelni, és rá lehet akasztani a ruhafogasokat – szépen egymás mellé, sorban. Nagyon sok ruha szárítható így kevés helyen.

A szárítógépekben a ruhán egy ventilátor átfújja a felmelegített levegőt. Előnye a szabadban szárításhoz képest, hogy a párolgás (száradás) után visszamaradó ásványi anyagok, sók megszilárdulnak a szövet szálai között, ettől kemény marad a ruhanemű. Ezzel szemben a gépben állandó mozgásnak van kitéve, így sokkal puhább lesz a megszáradt ruha.

A szárítógépeket a meleg, párás levegő távozásának módja szerint különböztetjük meg a egymástól. Van légkivezetéses szárítógép, ahol levegő elvezető-rendszerbe kell kötni a készüléket (a külső környezetbe távozik a meleg párás levegő). A többi típust a lefolyóba kell kötni, a hideg vízzel vagy hideg levegővel lecsapatott (pára) víz elvezetéséhez. Léteznek mosó-szárítógép kombinációk is. Ezek főleg akkor előnyösek, ha lakásban nincs elegendő hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megalakult az Ezermester Magyar Barkács Kft.

A barkácspiac hazai barkácsboltjainak összefogására 2009. Július 6-án megalakult az Ezermester Magyar Barkács Kft., melynek célja a barkácsüzletek piaci versenyképességének megőrzése a...


Májustól mosógépcsere pályázat

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új céget alapított. Az állami támogatású mosógépcsere programot Nagy Krisztina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztési...