Ruhaszárítási praktikák

2013-02-01 22:28:25 | Módosítva: 2018-09-22 22:40:05

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás minél kevesebb időt és energiát igényeljen. Ehhez otthonunk és szokásaink összehangolása elengedhetetlen. Szerencsések, akik a kertjükben tudják megoldani a szárítást, bár nekik is csak a száraz időszakban jelent megoldást a kert. Így tulajdonképpen minden családnak szüksége van ruhaszárítóra. A kereskedelemben igen széles választék áll rendelkezésre ilyen eszközökből, a gyártók próbálják újításaikkal a helyigényt csökkenteni, a komfortot viszont folyamatosan növelni.

Képes ötletadó


Hagyományos, felhúzható fregoli és az évtizedek óta változatlan konstrukciójú szárító állvány is kapható, csak igényesebb anyagokból gyártják. A szárnyas ruhaszárító is hagyományosnak mondható már.


Az emeletes szárítóállványok kisebb alapterületen biztosítják ugyanazt a szárító helyet, mint a hagyományosabb szárítók.


A kád fölé szerelhető, kihúzható ruhaszárítók nem foglalnak el a lakásból hasznos helyet, de nagy hátrányuk, hogy a fürdőkád használatát nehezítik.


Van olyan szárító fregoli, amelyik a fal egyik felére van felszerelve, és kihúzható a szembe falig. 


A radiátorra rakható, fix vagy állítható szélességű szárítókon nagyon hamar szárad a ruha.


Sok családban alig marad idő a vasalásra, de szerencsére egyre több a jó minőségű pamut ruhanemű is, melyek vasalása – ha megfelelően szárítjuk – elhagyható. Lehet kapni a ruhaboltokból ismert ruhaállvány is. Ha ezeken vállfán lógatva szárítjuk a pólókat, nadrágokat, akkor egyáltalán nem lesznek száradáscsíkok, és nem kell vasalni.


A vállfán szárításról akkor sem kell lemondanunk, ha nincs helyünk egy nagy állványra a padlón, mert lehet kapni fém rudakból készült polcot, amit a falra kell szerelni, és rá lehet akasztani a ruhafogasokat – szépen egymás mellé, sorban. Nagyon sok ruha szárítható így kevés helyen.

A szárítógépekben a ruhán egy ventilátor átfújja a felmelegített levegőt. Előnye a szabadban szárításhoz képest, hogy a párolgás (száradás) után visszamaradó ásványi anyagok, sók megszilárdulnak a szövet szálai között, ettől kemény marad a ruhanemű. Ezzel szemben a gépben állandó mozgásnak van kitéve, így sokkal puhább lesz a megszáradt ruha.

A szárítógépeket a meleg, párás levegő távozásának módja szerint különböztetjük meg a egymástól. Van légkivezetéses szárítógép, ahol levegő elvezető-rendszerbe kell kötni a készüléket (a külső környezetbe távozik a meleg párás levegő). A többi típust a lefolyóba kell kötni, a hideg vízzel vagy hideg levegővel lecsapatott (pára) víz elvezetéséhez. Léteznek mosó-szárítógép kombinációk is. Ezek főleg akkor előnyösek, ha lakásban nincs elegendő hely.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy tökéletes hely ezermestereknek

Képzelj el egy áruházat, ahol valamivel több mint százezer olyan hasznos termék található amelyik elengedhetetlen, ha kerted van, ha barkácsolsz, vagy ha ezermester vagy. Ráadásul ezek a...


Mi van a mosóporokban

A mosás az egyik leginkább „nemszeretem” háztartási munka, hiszen időigényes és sok részfolyamatból áll. Ruhák válogatása, mosás, teregetés-szárítás, esetleg vasalás, majd tárolás… Ma már e...