Meleg víz mosogatáshoz, mosogatógéphez

2024-07-02 12:28:03 | Módosítva: 2024-07-02 12:42:01

Mosogatáshoz általában elengedhetetlen a meleg víz. Még a legmagasabb zsíroldó képességű mosogatószer sem működik hideg vízzel, legfeljebb zsírszegény mosogatáskor. Bár a mosogatógépek nagy része a hideg csapra van kötve, de ezek is felmelegítik a vizet – villanyárammal. Hideg vízzel esélytelen az erősen zsíros, koszos edényeket és felületeket takarítani, de még a sima kézmosás eredményessége is erősen csökken. Az sem teszi szükségtelenné a meleg víz biztosítását, ha mosogatógéppel mosogatunk, és az egyéb takarítási munkálatokhoz, sőt egy sima kézmosáshoz is nélkülözhetetlen ez a feltétel.


Hideg vízzel esélytelen a mosogatás

A víz hőmérsékletén, és természetesen a mosogatószer minőségén kívül a víz keménysége is befolyásolja a mosogatás eredményességét. A háztartások egyik legnagyobb ellensége a vízkő, amely nem más, mint a vízben található ásványi anyagok kicsapódása a vízhálózat különböző pontjain. A probléma ott kezdődik, hogy a vízkő a konyhai gépek alkatrészein is lerakódik, amely rontja az eszköz teljesítményét és megrövidíti az élettartamát. Különösen érzékenyek a mosogatógépek, a kombi sütő-gőzpárolók, jéggépek és a kávéfőző-gépek.

Területenként eltérő, mennyire számít keménynek a víz, mennyire képződik gyorsan a vízkő, azonban bizonyos háztartási gépeknek minden esetben szüksége van lágy vízre. Ezt két módon érhetjük el: központi vízlágyítóval, vagy a géphez kapcsolt helyi vízlágyító berendezéssel. Az előbbire inkább a nagyobb kapacitású konyháknak van szüksége, ahol a felhasznált víz mennyisége jelentős. Átlag háztartásban elegendő egy helyi vízlágyító, melyekből a kereskedelem sok fajtát kínál.


A mosogatógépek nagy része hideg vízre van csatlakoztatva, a gépkönyvekben nem is engedélyezik a meleg vizes csatlakozást, de azért elvétve van olyan típus, amelyik nem zárja ki ennek a lehetőségét. Persze a meleg vizet mindenképpen elő kell állítani valahogyan, akár külön vízmelegítővel, akár magában a mosogatógépben, elektromos árammal. A mosógép a legtöbb esetben önmagában melegíti a vizet. Sokan úgy gondolják, hogy ha a mosógépet nem a hideghez, hanem forró vízhez köti, akkor a brutális megtakarításokat tudnak elérni. Azt mindenképpen tisztázzuk, hogy olyan mosogatógépnél, amelynél a gyári utasítás ezt nem ajánlja, vagy kifejezetten tiltja, annál ne próbálkozzunk, mert a gép egyes alkatrészei nincsenek felkészítve forró víz fogadására. Amelyik gépnél viszont a leírás ezt engedi, esetleg javasolja is, annál azt kell mérlegelnünk, hogy mivel tudunk gazdaságosabban vizet melegíteni. Gázzal valószínűleg olcsóbb ez, mint villannyal – akár külön villanybojlerben, akár magában a mosogatógépben történik a vízmelegítés. Leggazdaságosabban pedig valószínűleg akkor melegítjük a vizet, ha ezt hőszivattyúval, „völgyidőszakban”, olcsó villanyárammal tudjuk megtenni. Érdemes a mosogatást is ilyen időszakra időzíteni.

A mosogatógép bekötése a melegvíz-csapra egyébként technikailag semmi problémát nem jelent, minden ugyanúgy történik, mint ha a hideg kiállásra kötnénk. A gép alkatrészeinek – szelepek, tömítések, szűrők stb. – anyaga és kialakítása dönti el, hogy tudja-e fogadni a forró vizet is, vagy csak hideget.

Vízkeménység

Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz, mosogatáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége – vagyis hogy egy liter víz mennyi kalcium-oxidot (CaO) tartalmaz – határozza meg. A mérések alapján például a fővárosban túlnyomórészt közepes keménységű vízről beszélhetünk. Fontos, hogy tudjuk: minél keményebb a víz, annál jobb ízű. Igaz ugyanakkor, hogy annál kevésbé hatékony mosáskor a mosógépünk, és mosogatógépünk se szereti a túl kemény vizet. Legtöbbször, így például a mosóporok csomagolásán a víz keménységét úgynevezett német keménységi fokban (nk) adják meg.

Nagyon lágy: 40 mg/liter CaO alatt (4 nk)

Lágy: 40-80 mg/liter között CaO (4-8 nk)

Közepesen kemény: 80-180 mg/liter CaO között (8-18 nk)

Kemény: 180-300 mg/liter CaO között (18-30 nk)

Nagyon kemény: 300 mg/liter CaO felett (30 nk)


Vízlágyítás

Amikor a mosogatással probléma van, mindig az derül ki, hogy senki nem foglalkozik a vízlágyítással. A háztartási vízlágyítónál sót öntünk az ioncserélőbe és a gyanta pórusaiból ezzel kiszorítjuk a kalcium- és a magnézium ionokat, amik a vízből származnak. Ezzel újra képes a gyanta leadni a nátriumot. Az ioncserélésnél pedig a kalcium- és a magnézium ionokat nátrium ionokra cseréljük azáltal, hogy amikor a víz átfolyik a gyantán a benne lévő fémionokat leadja és a nátriumot felveszi. Egy idő után a gyanta is „elfárad” és cserére szorul, A gépi mosogatáshoz nem kell megvenni a nagyon drága, speciális só tablettákat, hanem egész egyszerűen a közönséges tengeri, nem jódozott, apró szemű fehér konyhasó is tökéletesen megfelel a célnak (ami nem kősó, mert ebben megint csak sok a fémion). Azért fontos, hogy ne legyen jódozva, mert a jód elrontja a vízlágyító gyantáját.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Decentralizált használati meleg víz

Annak eldöntésekor, hogy központosított vagy decentralizált megoldást kell-e alkalmazni egy épület melegvíz-ellátásához, különböző tényezőket kell figyelembe venni. A beruházási költségek, a...


Mosógépek karbantartása, tisztítása

Minden családban a mosógép az egyik gyakran használt háztartási eszköz. Ritkán „pihen”, és karbantartásukra nem is nagyon kerül sor. Pedig köztudott hogy a mosógépnek az egyik – ha nem a legfőbb...