Hogyan tisztítsuk mosógépünket?

2013-02-25 11:01:53 | Módosítva: 2014-01-13 17:25:16

Évente egyszer érdemes alaposan kitakarítanunk a mosógépet, annak érdekében, hogy sokáig szolgálhasson minket, ruháink pedig valóban tiszták és illatosak lehessenek. Erre nem is lehet jobb alkalom a tavaszi nagytakarításnál.

Legyünk bármennyire is elővigyázatosak, a ruhák apró szálai, a zsíros szennyeződések és a vízkő, egyre vastagodó réteget képeznek a dobon, a mosóüstön, a fűtőszálon és a gumi alkatrészeken. Ezek együttesen rontják a mosás hatékonyságát, idővel dugulást is okozhatnak. Környezetbarát és olcsó szerekkel, rövid idő alatt tökéletes eredményt érhetünk el.

Amire szükségünk lesz: ételecet (minél nagyobb koncentrációjú) vagy citromsavszódabikarbóna (vagy mosószóda), régi fogkefe, mikroszálas törlőkendő. Citromsavat gyógyszertárban, bio- vagy mezőgazdasági boltban, hipermarketben kapunk olcsón (por formájában), az ecethez képest előnye, hogy szagtalan, tisztítóhatása pedig ugyanolyan jó. Ha marad belőle, felmosáshoz, csempetisztításhoz is használhatjuk.

1. A mosógépet húzzuk ki a konnektorból, távolítsuk el a mosószertartót, vagy ha ez fix, akkor a helyén pucoljuk ki a régi fogkefe segítségével.

2. Ecetes vagy citromsavas vízbe mártott szivaccsal töröljük le az oldalfalait, gombjait. Ha hámsérülés van a kezünkön, használjuk gumikesztyűt. A fellazult szennyeződést mikroszálas kendővel távolíthatjuk el.

3. Dugjuk vissza a konnektorba. Állítsuk be a legnagyobb töltöttségű, legnagyobb hőfokú és leghosszabb mosási programot.

4. A mosószeradagolóba vagy egyenesen a dobba töltsünk egy liter ecetet vagy citromsavat (előzőleg feloldva). Használhatunk fehérítőt is, de az ecet teljesen környezetbarát.

5. Töltsünk az ecet mellé egy csésze szódabikarbónát.

6. Indítsuk el a programot, hagyjuk, hogy a mosógép megtöltse magát vízzel, és felfűtse azt (kb. 5-10 perc). 

7. Még az első leeresztés előtt szakítsuk meg a programot, és hagyjuk állni legalább egy órát.

8. Kapcsoljuk vissza, és hagyjuk lefutni a programot.

9. Ha vége a mosásnak, csavarjuk ki a mosógép szűrőjét, alaposan takarítsuk ki azt.

10. Előltöltős mosógépnél takarítsuk ki az ajtó gumiszegélyének hajlatait.

11. Két mosás között hagyjuk kicsit nyitva a mosógép ajtaját és a mosószer adagolót, így soha nem lesz rossz szagú a mosógép belseje.

+ 1. Érdemes minden mosásnál fele rész öblítőszer mellé, fele rész ecetet önteni. Ez nem csak a mosógépet védi a vízkő ellen, hanem a ruháink élénkebb színűek lesznek, megtartják rugalmasságukat, puhaságukat. Nem kell félni, nem lesz ecetszaguk!

(forrás: www.apartmenttherapy.com )

Olvassa el kapcsolódó írásunkat arról, hogy "Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?".

Bérces Balázs

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Nem akarok semmit reklámozni, de a Szavo penész elleni szer tökéletesen tisztítja a penésztől elfeketedett gumialkatrészeket és eddigi tapasztalatom szerint semmilyen kárt nem okoz benne. Az elfeketedett gumit alaposan fújja be Szavoval és hagyja 20-25 percig hatni. Utána csak le kell öblíteni, nem kell sikálni semmivel.

Anita Farkas avatarja

Anita Farkas         penész

Kedves monikamoharos! 20% ecetet önts rá,hagyd rajta néhány percig, majd egy régi már nem használatos fogkefével,vagy körömkefével simán letudod súrolni. Ha nem megy akkor ecet és rá a szódabikarbóna, majd súrolás. :)

monikamoharos avatarja

monikamoharos        

A felültöltős mosógépnél,a gumik befeketednek,penészes .,hogy lehetne megtisztítani?

tempi48 avatarja

tempi48        

Tanulságos Kísérletek.

Kávéfőző tisztítása, karbantartása

Kávéfőzőnk leginkább akkor mondja be az unalmast, amikor leginkább kívánunk egy frissítő vagy éppen felébresztő kávét. Olyankor – látszólag minden előzetes figyelmeztetés nélkül – csak zubog,...


Vízkőmententesítés a háztartásban

Olcsó és hatékony megoldások léteznek vízkőmentesítésre, sokszor mégis a drága és nem környezetbarát szerekhez nyúlunk. Mi az a vízkő, hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre a kérdésekre adunk választ.