Hogyan tisztítsuk mosógépünket?

2013-02-25 11:01:53 | Módosítva: 2014-01-13 17:25:16

Évente egyszer érdemes alaposan kitakarítanunk a mosógépet, annak érdekében, hogy sokáig szolgálhasson minket, ruháink pedig valóban tiszták és illatosak lehessenek. Erre nem is lehet jobb alkalom a tavaszi nagytakarításnál.

Legyünk bármennyire is elővigyázatosak, a ruhák apró szálai, a zsíros szennyeződések és a vízkő, egyre vastagodó réteget képeznek a dobon, a mosóüstön, a fűtőszálon és a gumi alkatrészeken. Ezek együttesen rontják a mosás hatékonyságát, idővel dugulást is okozhatnak. Környezetbarát és olcsó szerekkel, rövid idő alatt tökéletes eredményt érhetünk el.

Amire szükségünk lesz: ételecet (minél nagyobb koncentrációjú) vagy citromsavszódabikarbóna (vagy mosószóda), régi fogkefe, mikroszálas törlőkendő. Citromsavat gyógyszertárban, bio- vagy mezőgazdasági boltban, hipermarketben kapunk olcsón (por formájában), az ecethez képest előnye, hogy szagtalan, tisztítóhatása pedig ugyanolyan jó. Ha marad belőle, felmosáshoz, csempetisztításhoz is használhatjuk.

1. A mosógépet húzzuk ki a konnektorból, távolítsuk el a mosószertartót, vagy ha ez fix, akkor a helyén pucoljuk ki a régi fogkefe segítségével.

2. Ecetes vagy citromsavas vízbe mártott szivaccsal töröljük le az oldalfalait, gombjait. Ha hámsérülés van a kezünkön, használjuk gumikesztyűt. A fellazult szennyeződést mikroszálas kendővel távolíthatjuk el.

3. Dugjuk vissza a konnektorba. Állítsuk be a legnagyobb töltöttségű, legnagyobb hőfokú és leghosszabb mosási programot.

4. A mosószeradagolóba vagy egyenesen a dobba töltsünk egy liter ecetet vagy citromsavat (előzőleg feloldva). Használhatunk fehérítőt is, de az ecet teljesen környezetbarát.

5. Töltsünk az ecet mellé egy csésze szódabikarbónát.

6. Indítsuk el a programot, hagyjuk, hogy a mosógép megtöltse magát vízzel, és felfűtse azt (kb. 5-10 perc). 

7. Még az első leeresztés előtt szakítsuk meg a programot, és hagyjuk állni legalább egy órát.

8. Kapcsoljuk vissza, és hagyjuk lefutni a programot.

9. Ha vége a mosásnak, csavarjuk ki a mosógép szűrőjét, alaposan takarítsuk ki azt.

10. Előltöltős mosógépnél takarítsuk ki az ajtó gumiszegélyének hajlatait.

11. Két mosás között hagyjuk kicsit nyitva a mosógép ajtaját és a mosószer adagolót, így soha nem lesz rossz szagú a mosógép belseje.

+ 1. Érdemes minden mosásnál fele rész öblítőszer mellé, fele rész ecetet önteni. Ez nem csak a mosógépet védi a vízkő ellen, hanem a ruháink élénkebb színűek lesznek, megtartják rugalmasságukat, puhaságukat. Nem kell félni, nem lesz ecetszaguk!

(forrás: www.apartmenttherapy.com )

Olvassa el kapcsolódó írásunkat arról, hogy "Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?".

Bérces Balázs

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo        

Nem akarok semmit reklámozni, de a Szavo penész elleni szer tökéletesen tisztítja a penésztől elfeketedett gumialkatrészeket és eddigi tapasztalatom szerint semmilyen kárt nem okoz benne. Az elfeketedett gumit alaposan fújja be Szavoval és hagyja 20-25 percig hatni. Utána csak le kell öblíteni, nem kell sikálni semmivel.

Anita Farkas avatarja

Anita Farkas         penész

Kedves monikamoharos! 20% ecetet önts rá,hagyd rajta néhány percig, majd egy régi már nem használatos fogkefével,vagy körömkefével simán letudod súrolni. Ha nem megy akkor ecet és rá a szódabikarbóna, majd súrolás. :)

monikamoharos avatarja

monikamoharos        

A felültöltős mosógépnél,a gumik befeketednek,penészes .,hogy lehetne megtisztítani?

tempi48 avatarja

tempi48        

Tanulságos Kísérletek.

Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?

A világos padlószőnyeg szinte vonzza a koszt és a foltokat. Két környezetbarát szerre, szódabikarbónára és ecetre, valamintegy kis időre van csak szükségünk a tisztításához.


Ruhaszárítási praktikák

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás...