Csősajtolásos csatornaépítés

2010-11-20 17:08:13 |

Cserélhetőek a fúrófej "karmai", a kopást felrakó hegesztéssel csökkentikAz Élőduna projekt keretében a főváros több pontján tehermentesítő gyűjtőcsatornák építése zajlik csősajtolásos eljárással. A metróépítéshez hasonló technológia érdekességei bizonyára érdekli olvasóinkat is.

2010 augusztusának elején megkezdte üzemszerű működését a Csepeli Központi Szennyvíztisztító telep, melynek köszönhetően Budapest szennyvizének 95 százaléka esik át a szennyvíztisztítás fizikai, biológiai és kémiai szakaszain, a korábbi 51 százalék helyett. A beruházáshoz számos kisebb-nagyobb kiegészítő tevékenység is kapcsolódik, ezek közül az egyik a tehermentesítő gyűjtőcsatornák létesítése.
A Rezső téri, mintegy 700 méter hosszú csatornaszakaszt korszerű, sajtolásos technológiával építik, ami lehetővé teszi az úgynevezett kitakarás nélküli munkát. Ezzel elkerülhető a környezet feltúrása, a nemrég átadott úttest újbóli felbontása, mindössze egy indító és egy fogadó aknára van szükség hozzá, ami a hagyományos eljáráshoz képest jelentősen kisebb forgalomkorlátozással jár.

A fúrófej forgási iránya változtatható, az alsó nyílásokon a zagy elszívása történikA csőcsajtolásos eljárás egyfajta alagútépítés, melynek során egy fúrópajzs halad előre, meghatározott útvonalon, kontrollált módon. Az egyes csőszakaszokat egy hidraulikus prés nyomja be a feltárt alagútba, egyben egymáshoz illesztve a darabokat, melyeken körkörös gumitömítés található. Az épülő gyűjtőcsatorna átmérője 1,6 méter, a 14,5 tonnás fúrópajzs pedig percenként maximálisan 5,8 fordulatra és mintegy fél méter megtételére képes.
Egy irányítóhelyiségből folyamatosan nyomon követhető a pajzs útja, illetve egy lézeres berendezés segítségével a tervezett útvonaltól való eltérése is, amit milliméteres pontossággal korrigál a fúrómester. A fúrás során tartályból nagynyomású vizet juttatnak a fúrópajzs elé, ezzel fellazítva a talajt. Szivattyú gondoskodik a keletkező zagy eltávolításáról, továbbítva a szűrőberendezés felé, ami szétválasztja a szilárd és folyékony fázisokat. A tisztított víz ezután ismét visszakerül a körforgásba, így egy víztakarékos eljárásról beszélhetünk.

A gépek áramellátását egy 380 KW-os aggregátor biztosítja, a hidraulikus sajtóberendezés pedig 518,5 tonnás nyomMár majdnem a helyén a pajzsásra is képes. A csúszást megkönnyítendő, minden negyedik csődarab oldalán három szelep található, ezeken keresztül bentonitot, azaz vízzel kevert csúszós agyagot juttatnak a csatorna külső felületére. A munka befejeztével a fogadóaknából kiemelik a fúrópajzsot, elkészítik a bekötéseket, betemetik a gödröt, és a csatorna használatra kész állapotba kerül.
Budapesten jelenleg is több helyszínen dolgoznak ilyen eljárással, és remélhetően egyre több csatornaszakasz épül a jövőben a környezet megbolygatása és jelentősebb forgalmi dugók nélkül, gyorsan, korszerűen, a szó szoros értelmében környezetbarát módon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens kéziszerszámok jönnek

Okostelefonon és számítógépen keresztül szabályozhatóak az ütvefúrók és csavarbehajtók, ésa felhőbe mentik az elhasználódásukra vonatkozó szervizadatokat. A Milwaukee® új technológiája megnöveli...


Egylépcsős fúrás vasbetonba

A világ 30 legnagyobb vállalata közt helyet foglaló Hitachi-nak csupán az egyik üzletága a kéziszerszámgép gyártás, ám a 10 éve a hazai piacon is elérhető gépek minősége, megbízhatósága hamar...