Sok a gáz a hazai tárolókban

2024-02-19 10:58:22 | Módosítva: 2024-02-19 11:08:13

Ahhoz képest, hogy február közepén járunk, korábban talán még soha nem látott szinten áll a magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje. A szőregi biztonsági tárolóból szinte egy köbméternyi sem fogyott (98 százalék feletti a töltöttség), a négy kereskedelmi tároló töltöttségi szintje pedig 65 százalékos. Az elmúlt évek alapján ez egyáltalán nem szokványos helyzet, és a gázfogyasztás drasztikus visszaesését mutatja. Utóbbinak részben az épületgépészetre visszavezethető okai vannak.


A 2021-2022-es fűtési szezonban még durva ütemben csökkent a hazai földgáztárolók töltöttsége. 2021-ben már december elejére 50 százalék alá ment a mutató, 2022 februárjának közepére pedig már csak a betárolható mennyiség 13,9 százaléka állt rendelkezésre. 2023 februárjában ennél sokkal jobban, 38,9 százalékon álltunk, de még ehhez képest is meglepő, hogy jelenleg a Magyar Földgáztároló Zrt. friss adatai szerint a lehetségesen eltárolható 4,43 milliárd köbméternyi fűtőanyag 65,78 százaléka még megvan.

Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából a gáztárolók szerepe azért kulcsfontosságú, mert egy hidegebb téli napon az ország földgázellátásnak mintegy fele a tárolókból származik, a másik felét a folyamatos import és a hazai kitermelés fedezi. A töltöttség ilyen magas szintje ennek megfelelően azt jelzi, hogy alaposan visszaesett a fogyasztásunk.

Az Energiaügyi Minisztérium januári tájékoztatása szerint 2023-ban mintegy 8,5 milliárd köbméter földgáz fogyott, bő egymilliárd köbméterrel (10,9 százalékkal) kevesebb, mint 2022-ben. A 2021-es évhez képest mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal volt kevesebb a fogyasztás.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd köbméter, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban. A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában éves összevetésben 10,7 és 11 százalékos volt.

A vállalati szegmens fogyasztásának esése mögött több oka is felsejlik. Az egyik a gazdaság általános gyengélkedése, a növekedés megtorpanása, sőt megfordulása. Ez természetesen az energiafogyasztás csökkenésével jár, s ha emellé még egy igazán jelentős fogyasztó is felfüggeszti a termelését, az pláne meglátszik az adatokon.

Ami a lakossági szegmenset illeti, az enyhe időjárás mellett itt egyértelműen a rezsiszabályok változása hozott fordulatot a fogyasztói szokásokban 2022 nyarán. A sávos tarifaszerkezet rengeteg fogyasztót tolt a takarékosság irányába, és sokan döntöttek energetikai korszerűsítés mellett is. A régi, turbós gázkazánok helyére kondenzációs kazánok kerültek, csökkentve ezzel a fogyasztást. Ugyancsak a gázfogyasztás mérsékléséhez vezettek az épületeken végzett felújítások, például a nyílászárók cseréje és a falak, födémek hőszigetelése. Alaposan kivették a részüket a gázfogyasztás csökkentésében a hőszivattyús beruházások is.

forrás: vgf

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés számokban

Negyedére csökken lakásunk hővesztesége, a gázfogyasztásnak mindössze a 22 százalékát fizetjük, a megtakarítás akár 77 százalék, és mindez nem álom többé. Jól látszik, egy energiatakarékos...