Az életből ellesett gondolatok megformálása

Dr. Vácity József bajai magánorvos, akit legtöbben eredeti hivatása révén ismernek. Többen tudják róla, hogy orvosi informatikával is foglalkozik, és csak néhányan azt, hogy feltalálóként hat szabadalma van. Találmányai mindegyikének saját története van, mindhez köthető egy esemény, amely elindította fantáziáját, hogy a végén mindegyikből valamilyen újdonság váljon.

Biztonsági gázszelep

Vácity József a bajai kórház gyermekosztályán dolgozott, amikor egy PB-palack felrobbanása miatt égési sérüléseket szenvedett kisgyermeket vittek be a mentők. Hamarosan megszületett a golyós szelep ötlete.
Ez a biztonsági szelep a PB-palack csaptelepének belső végéhez van szerelve, így kívülről nem is látható. Ha a palack álló helyzetben van, a gáz kiáramlása szabad. A szelep akkor lép működésbe, ha a gázpalack eldől. Ebben a helyzetben a biztonsági szelep teljesen lezárja a gáz kiáramlását még akkor is, ha dőléskor megsérült vagy letört a csap. Az eldőlt palackot újra felállítva – ha a csap nem sérült meg – a biztonsági szelep automatikusan kikapcsol.
„A találmányra próbáltam vevőt találni, de a gáz-üzletágban folytatott tárgyalások során világos lett számomra, hogy ezt sohasem fogom eladni” – mesélt találmánya utóéletéről a bajai orvos. „Abban az időben még az autógáz tilos volt, és ha ezt a szelepet beszerelték volna a PB-palackokba, akkor a palackokat nem lehetett volna használni az autóban. Vagyis ha a PB-palackokra felszerelték volna a biztonsági szelepet, az én személyes üzleti hasznommal sok-sok autós társamnak okoztam volna hatalmas anyagi kárt” – mondta Vácity doktor, aki így elállt értékesítési szándékától, és a biztonsági szelep egy szép gondolat, egy történet maradt csupán.

Porszívós orrszívó

„Orvosi munkám során napi probléma volt a náthás gyermekek orrának tisztítása. A gyors gyógyuláshoz, valamint az arcüreg- és középfülgyulladásos szövődmények megelőzésében ez nélkülözhetetlen feladat. A kereskedelemben kapható készülékekkel kapcsolatban sok anyuka panaszkodott, hogy vérzett a gyermeke orra, nehéz tartani és tisztítása is körülményes. „Sokan félve használták az üvegből készült szerkezetet“ – vezette fel másodig találmányát a feltaláló.
A szülők elmondták, hogy mit tartanak a korábbi orrszívók hiányosságainak, ezeket kellett kiküszöbölni. A cél egy olyan porszívós orrszívó kifejlesztése volt, amely műanyagból készül, nem sérti a gyermek orrát, könnyű egy kézzel tartani, és egyszerűen tisztítható.
Ezután következtek a bonomitból kiesztergált próbadarabok, kísérletek, és megszületett a WIVA-Vac porszívós orrszívó. Ez két egymásba illeszkedő darabból áll. Így egy szerkezetbe lett építve az orrnyíláshoz illeszkedő rész, a váladékgyűjtő tartály és a porszívó gégecsövébe illeszkedő rész is. Anyaga műanyag, orrhoz illeszkedő része pedig gömbölyű, ezért még újszülötteknél sem okoz sérülést, fájdalmat.

Nyeles mécses

„Nagyszombaton a templomban lecsöpögtettem a ruhámat gyertyaviasszal, a körmeneten pedig a szél többször is elfújta a lángot” – ecsetelte az orvos-feltaláló a következő találmányának alapjául szolgáló problémát. Egy olyan mécsest kellett megalkotni, amit könnyű meggyújtani, nem folyik ki a viasz, és a lángot sem fújja el a szél. Próbadarabok, kísérletek, és megszületett a nyeles mécses.
A WIVA-Lux (r) nyeles mécses két egymásba illeszkedő eleme a lángvédő búra és a mécsest tartó nyél. A mécses meggyújtásakor a nyelet a benne lévő mécsessel a burából kifelé toljuk, majd visszahúzzuk.
A mécses elhasználódása után bármilyen teamécsesre cserélhető, így ez egy „örökös” darab. Használható körmeneteken, felvonulásokon, temetőben vagy kerti partikon hangulatfényként. A saját készítésű, alumínium pohárba egyedi öntéssel gyártott mécses 6,5-7 órás égésidejű.
„A WIVA-Lux védett néven bejegyzett találmányom további különlegessége, hogy világszabadalmi bejegyzésének harmadik fázisa zajlik“ – említette Vácity úr. Egyházi felhasználásra már folyik a kereskedelmi értékesítés. „A polgári életben azonban még nem találtam nagykereskedőt. Külföldön lényegesen jobb és könnyebb a helyzetem, mivel ott élénkebb a kereskedelem. Több országban folytatok kizárólagos importőri partnerrel tárgyalásokat. Úgy tűnik sajnos – tipikus magyar szokásként –, hogy a WIVA-Lux nyeles mécses előbb lesz külföldön kapható, mint Magyarországon” – tette hozzá az ötletgazda.

Kukaszolga – Abroncsos kukakerék

„Amikor új családi házunkba beköltöztünk az új házhoz új kuka is dukált. Sajnos ilyenkor a pénztárca általában nagyon lapos, nem volt ez másként nálunk sem. Amikor a boltban egymás mellett volt a kerekes kuka és a hagyományos kétfülű húzogatós, a sovány erszény miatt a lényegesen olcsóbb hagyományos kukára esett a választásunk.
A szomorú időszak csak ezután kezdődött, mivel a családban nekem jutott a „kukázás” nemes feladata. Minden kedden reggel húzhattam, görgethettem a ház végéből ki az utcára a nehéz szemetest. Mivel ezt meguntam, elkezdődött a kísérletezés. Mint korábban is nagyon sokszor, most is Buk Józsi bácsi volt a segítségemre, aki türelemmel viseli ötletrohamaimat, és segít a kivitelezésében. Ötféle szerkezetet valósítottunk meg, és heteken keresztül mindegyiket kipróbáltunk. Végül letisztult a forma, és kialakult a legjobb kerékmérettel, kerékelhelyezéssel felszerelt Kukaszolga” – mesélt a feltaláló a következő szabadalom megszületésének körülményeiről.
„A kukakerékkel nagyon sok ember fantáziáját megmozgattam a környéken, és – őszintén mondom – nagy örömömre sokan elővették a kidobott babakocsi kerekeket, s maguk készítettek az enyémhez hasonló szerkezetet“ – mondta Vácity József, aki örül annak hogy az ő alapötlete alapján valósították meg sokan a saját eszközüket.
„Sajnos azonban vannak, akik nagyüzemi körülmények között és kereskedelmi mennyiségben gyártanak igen silány minőségű abroncsos kukakereket. Míg az egyedi otthoni gyártás teljesen törvényes, a kereskedelmi gyártás törvénytelen. Szaknyelven megfogalmazva szabadalmi bitorlást, és bűncselekményt követnek el azok is, akik gyártják, és azok is, akik ezeket a hamisítványokat árusítják.
Tudtommal ketten hamisítják termékemet – egy bajai és egy hartai vállalkozó. Alacsony áraikkal és gyenge minőségükkel a vásárlókat megtévesztik, és nem csak az üzleti lehetőségeimet, hanem a találmányom hitelét is rontják” – mutatta be a feltaláló fejlesztésekkel kapcsolatos dolgok árnyékos oldalát.

Fugatisztító

Itt egy családi összejövetelt megelőző nagytakarításkor adódott a fejlesztés gondolata. „Amikor a feleségem a konyha mettlachi fugáinak tisztításánál tartott, önként felajánlottam, hogy majd én megcsinálom. Mint utóbb kiderült, nem tudtam mire vállalkozom” – elevenítette fel az esetet a fúgatisztító gép atyja. Azóta a készülék világszabadalmi bejegyzésének második fázisa már folyamatban van.
„Folyt rólam a víz, amikor a konyha felénél tartottam, és amire kész lettem, már a gépesítési lehetőségeken törtem a fejem. Először kefetárcsát csináltam, és fúrógéppel próbáltam ki, hogy jó-e a gépi tisztítás gondolata. A próba sikerült, folytattam a kísérleteket, és készítettem egy prototípust, amely már külalakra is elfogadható, és ragyogóan működik.
Bőséges vizes felmosás után 5 percig hagyjuk felázni a fugákat, majd a fugatisztítót végigtoljuk rajtuk, és újra felmosunk. Mivel a fugatisztító gyártása nagyon összetett feladat (műanyag idomok, motor, kefe stb.), erre egyedül nem vállalkoztam. Megkerestem a Szarvasi Vas-Fémipari Rt.-t, ahol jelenleg a gyártás előtti piackutatási felmérés folyik” – avatott be bennünket a találmány eddigi történetébe Vácity doktor.

Autós vállfa

A legújabb találmány az autós vállfa. „A zakómat, kabátomat szerettem volna vállfán tartani, de az én autómhoz nem tudtam vásárolni fejtámlára szerelhető vállfát. Így jött a saját gyártás, kísérletezés. A végeredmény egy olyan autós vállfa, amely minden létező autótípushoz használható, és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően nem balesetveszélyes.
A felszerelése egyszerű: először ki kell venni a fejtámlát és felhelyezni a teleszkópos tartó részt, majd a fejtámla visszahelyezhető. (A későbbiekben a fejtámlát többet sohasem kell kivenni.)
Ha valaki beül a hátsó ülésre, egy mozdulattal eltávolítható a vállfa fogas része. Így még ütközéskor sem okoz balesetet, és a hátsó légzsákok működését sem akadályozza.
„Mivel Magyarországon nem találtam nagykereskedőt, elindítottam a világszabadalmi bejegyzést, és ezzel a találmányommal is külföldöm próbálkozom” – mesélte a feltaláló a hatodik találmányának utóéletét, ami csak most kezdődik. Vácity József ezzel kapcsolatban szomorúan hozzátette: „Hazánkban természetesen lehet kapni Kínában gyártott és kifejezetten balesetveszélyes autó vállfát, csak a biztonságosra nincs még igény.”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugatisztítás

Ugye ismerős az az érzés, hogy egy szépen eltervezett és elkészített burkolás után a sokszor színes kivitelezésű fugák kezdenek elszürkülni, majd teljesen elveszítik eredeti színüket. Sokaknak okoz...


Burkolatok kertekben, parkokban

Az utóbbi években a családi házak szépen kialakított kertjei és az épületek értéknövelése céljából kialakított zöld terek igénye miatt a kert- és tájépítészet dinamikusan fejlődő szakterületté...