Garnitúrává kombinálhatók

Szekrények a falon

2012-02-27 10:36:39 | Módosítva: 2012-03-02 19:39:19

A fehér korpuszú szekrény fautánzatú ajtóihoz illő a natúr fa polc, a felső, fehér színű, nyitott polcos szekrény pedig az alsó bútordarabbal harmonizál

Bár manapság a bútorok választéka bőséges, többnyire a komplett, egységes elrendezésű garnitúrák a kedveltebbek. Márpedig a darabonként kiválasztott elemekből is változatos és egyedi berendezési együttest lehet összeállítani. Ezek előnye, hogy az igények szerint variálhatók, egyedileg választott elemekből állíthatók össze, és utólag is módosíthatók. A célirányosan kiválasztott szekrényeket pedig a falra erősítve, néhány nyitott polccal kiegészítve, változatosan elrendezhető, levegős és dekoratív berendezésé lehet formálni.

Az ilyen jellegű berendezésnél alapként általában olyan alsó szekrényt célszerű választani, amelyik legalább 40 cm mélységű és rejtett szekrényrögzítő szerelvénnyel lehetőleg a falra legyenek erősíthetők. A hosszuk esetleg egy másik, vagy harmadik darab mellé helyezésével növelhető meg. Ha lábon állók a darabok, akkor a lábai legalább 25 cm magasak és ne vaskosak legyenek. Az alsó rész(ek) bő tárolási helyeket biztosítanak a különféle holmik számára, és nyitott polcos rekeszei különféle célokra jól hasznosíthatók.

A magasfényű ajtókkal szerelt szekrényeket dekoratívan egészíti ki a közéjük erősített, natúr faszínű lebegő polc

A hosszú alsó rész fölé különféle kombinációban helyezhetők el a falra szerelt és az alsó résszel csak laza formai kapcsolatban levő felső szekrények. Ezek lehetnek üvegajtósak, vagy nyitott polcosak is. Ha több darab kerül egymás mellé, a méretűk és korpuszanyaguk legyen azonos, a frontfelületük viszont akár utólag is egyedi igény szerint módosítható. Erre az igényes kivitelű üvegajtók és egyéb, változatos lapanyagok, továbbá a minőségi bútorszerelvények számos lehetőséget biztosítanak. A felerősítésüket a falra szerelt alsó támlécre állítva, és a hátlapra rögzített bútorfüggesztőkkel célszerű megoldani. A lényeg, hogy a felerősítésük ne legyen túl szembeötlő. E célra megfelelnek a különféle konyhaszekrény függesztő elemek vagy sínek, amelyeket mindig a várható terheléshez igazodva ajánlott megválasztani.

Fautánzatú és fehér laminált anyagú szekrények igényes összeválogatásával érdekes kombinációk hozhatók l

A szekrényeket az igény szerint kiválasztott és ugyancsak rejtett vasalatokkal a falra erősített vastagított polccal érdemes kiegészíteni. Ilyen polclapok különféle méretben készen is beszerezhetők, konzoljaik pedig a bútorszerelvény boltokban választhatók ki, ha egyébként ezek nem tartozékai a polcnak. Beszerezhetők olyan a falra erősíthető és a polcot teljes hátsó élén befogó fémkonzolok is, amelyek jelentősen terhelhetők, míg az egyéb fémöntvényű polctartók jobban láthatók és viszonylag csekély teherbírásuk csak a sokszorozásukkal növelhető. A rejtett és a falba csavarozott polctartók teherbírása viszont akár 40 kg is lehet. Nagyobb polcokhoz ezek alkalmazása az ideális. Hátránya, hogy a polclapba 9 mm-es, a polc mélységének 2/3-áig érő lyukat kell készíteni, és később esetleg körülményes az áthelyezése.

A darabok levegős rendezettsége az alacsony lábakon álló- és a magasba felerősített polc közé felszerelt polcos kisszekrénnyel is elérhető

Az ilyen szoba berendezések összeválogatása, megtervezése természetesen kellő kreativitást és hosszabb utánjárást, tájékozódást igényel, de eredménye egy saját igény szerinti egyedi berendezés lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szekrény, polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes bútorok

Az interneten böngészve számos érdekes bútort találunk, amelyek nem csak látványukban, hanem sokszor funkciójukban is rendhagyóak. Érdemes ezeket az ötletes újításokat alaposabban megnézni, mert...


Rejtett fekhelyek

Az ágyak elhelyezése sokszor még akkor is gondot okoz, ha kimondottan hálószobába kerülnek. Ezek ugyanis általában nem nagy alapterületű helyiségek, a divatos dupla fekhelyek pedig...