Különleges hatást keltő megoldások

Díszítő munkák gipszkartonból

2013-10-18 15:27:40 | Módosítva: 2013-10-18 15:29:10

Amióta a gipszkarton technológia megszokottá vált, egyre többen fedezték fel az ebben rejlő átalakítási lehetőségeket az otthonok felújításánál. A változatos formák, lehetőségek nemcsak a lakóhelyiségek gyors leválasztásánál, hanem azok újszerű, a szárazépítési technológiából adódó kreatív alkalmazásban is teret nyertek. Természetesen a bonyolultabb kialakítást igénylő elképzelések megvalósítását célszerű képzett szakemberekre bízni, ám ezen kívül számos elképzelés saját kezűleg is elkészíthető.

Az alaptechnológia egyszerű, a gipszkarton lapokat fa, vagy inkább acéllemezből kialakított vázelemekre kell felcsavarozni. Általában az UD idomok szélső tartókként használatosak, és ezekbe illeszthetők a függőleges rögzítő idomként szolgáló CW idomok. Ezek 50, 75 és 100 mm széles, 0,6 mm-es horganyzott acéllemezből készült 4 m hosszúságú idomok. Ezeken kívül használatosak még épületszerkezetekhez való rögzítéshez 30 mm széles UD idomok, és az álmennyezetek, egyéb alá függesztett vázhoz CD 60 mm-es tartóidomok. Szegélyeként használhatók UA idomok is. Az utóbbiakat inkább szakemberek alkalmazzák bonyolultabb szerkezeti vázak kialakításához 

A szükséges vázat természetesen fából is el lehet készíteni, ám ehhez csak minőségi faanyagot ajánlatos használni. A tartóvázat 40x40 mm-es staflikból, egymásba eresztett kötéssel szokás kialakítani, mint ahogyan az esetleges összekötő elemeket is, ám ezeknek csak a szélességük legyen 40 mm, a vastagságuk 25-30 mm közötti is lehet. A favázak éppen ezért munkaigényesebben készíthetők el, mint a fémidomokból összeállítottak, amelyeket csak méretre kell vágni, és egymásba illesztve szerkezeti csavarokkal könnyen összeerősíthetők. 

Borítás

A borításként használt gipszkarton lapok általában 9,5; illetve 12,5 mm vastagok, táblaméretük többnyire 1200x2000 mm, könnyen vághatók, késsel bemetszve darabolhatók. Ívelt formák kialakításához pedig vagy gyárilag vagy saját kezűleg beirdalt gipszkarton lapokat célszerű használni. A méretre szabott lapok fémvázra rögzítéséhez 25 mm-es gyorsépítő-, fához pedig 35 mm-es csavarok használhatók. A csavarok a lapok vágott éleitől 15 mm távolságba, és egymástól 250 mm távolságba legyenek. Ezek betartása alapvetően fontos, ha az egyszerűbb belsőépítészeti munkákat saját kezűleg szeretnénk kivitelezni.

A meghatározott cél eléréséhez előbb méretarányos kicsinyítésű rajz szükséges, aminek alapján kiszámítható, hogy milyen és mennyi idomra és burkolóanyagra lesz majd szükség. A mennyezetburkolati formációknál különösen fontos a különféle függesztő idomok használata, vagy a vázkerethez erősített kereszttartók alkalmazása. 

Az előtétfal jellegű kazettás átalakításoknál a váz elemei eleve meghatározzák, hogy milyen szélesek lehetnek az osztó és tagoló felületek, a kazetták mélységét pedig az összekötőidomok hosszával lehet egységesen biztosítani. Az eltoltan elhelyezkedő kazetták közötti fedőlapok méretét a csavarozási szabályok betartására ügyelve kell meghatározni. Célszerű a függőleges takarólapokat egy darabból kiszabva a vázra erősíteni, majd az összekötőlapok is a vázra rögzíthetők. A kazetták belső fedőlapjait csak ezt követően ajánlatos a váz belsejébe csavarozva rögzíteni.

Sarkok védelme, glettelés

A sarkok megerősítését a hézagoló anyagba ágyazott élvédőkkel (pl. Alux), vagy a belső sarkoknál benedvesített és a hézagoló anyagon áthúzott, szögbe hajlított papírszalagokkal lehet megerősíteni. Az egyéb hézagok eltüntetésére üvegfátyol vagy papír hézagerősítőket, a hézagoló anyagba simítva célszerű használni. A végső felületi simításokat glett anyaggal lehúzva, majd száradása után csiszolóráccsal vagy csiszolópapírral kell szintbe munkálni. Arra ügyelni kell, hogy a sarokerősítők, és a lapok karton felülete a művelet során ne sérüljön. A besimítás során a hézagok kitöltésére hézagoló-, a teljes besimításhoz pedig univerzális felületkiegyenlítő anyag használható.

A tervezés és az építési folyamat a fentiekből adódóan elég bonyolult és összetett feladat, ám az egyszerűbb átalakítások egyénileg is kivitelezhetők. Ötletadóként szolgáljanak ehhez ké­peink.


Gyakori és viszonylag egyszerűen kivitelezhető átalakítás átjárók boltívvé formálása. Az ívelt részhez bevagdosott szélű CW idomok használhatók, amelyekhez csatlakoztathatók a boltív vastagságát adó átkötő elemek. A sík felületek akár egy-egy nagyobb lapból is kivághatók, amelyeknek az élére illeszthető fel a beirdalással hajlíthatóvá tett ívelt fedőlap. A felület egyenetlenségeit glettelésel lehet eltüntetni


A gyárilag bevagdosott gipszkarton lapok ívelt felületek igényes kialakítását könnyítik meg


A nagy felületű, ívelt formációkhoz kiválóan alkalmasak az ívben hajlítható lapokból kiszabott oldalborítások


A nagyobb sík falfelület is könnyen attraktívvá tehető rátétes lapolásokkal. A masszív vázszerkezet lapborítására több rétegben felerősített és szisztematikus szempontok szerint kiszabott, egymásra csavarozott lapokkal tagolt felületi mintázat alakítható ki. A kialakított falkazettába nemcsak TV, hanem dísztárgyak is elhelyezhetők.


A lakószoba újszerű világításához ideális megoldás a mennyezetről aláfüggesztett elem, és az abba beerősített korszerű világítótestek rendszere. Az ilyen, pl. ovális elemhez akár 100 mm-es CD idom is megfelel, amelynek az íveltségét megfelelő távolságú bevágásokkal lehet kialakítani. Terjedelmesebb darabnál középre erősítő keretet is ajánlatos összeállítani. A fedőlap vázra erősítése után felcsavarozható a többszöri nedvesítéssel fokozatosan a keret ívére hajlított oldalborítás. A felületek besimítása, csiszolása, festése után beszerelhetők a világítótestek, és a mennyezetre akasztható az egyedi mennyezeti elem


A mélyített mennyezeti szegélykialakítások bonyolult vázrendszert igényelnek. Az ilyen átalakítások komoly felkészültséget és szakmai tudást igénylő feladatok, amelynek a kivitelezését célszerű megbízható szakemberre bízni.


Egyszerű, helykihasználó beépítéseket bárki készíthet. Az új válaszfalba pl. csak két oldalról acélidomokból összecsavarozott, és gipszkarton lapokkal borított váz szükséges. A polcok kerete már készülhet fa staflikból is, amelyeket azonban ajánlatos a szélső vázelemeket összekötő idomokhoz rögzíteni. A polcok borítása is gipszkarton, és glettelés, majd csiszolás után valódi épített hatást kelt az ajtó mellett kialakított rakodópolc.


A beépített rakodó terek létesítésével eltüntethetők pl. a fűtéscsövek és egyéb épületgépészeti vezetékek is. Az épített polcrendszert ilyenkor úgy érdemes kialakítani, hogy az nemcsak dekoratív tároló helyként legyen használható, hanem akár hangulatos és egyedi pihenőhelyként is szolgáljon


A beépített kazettás előtétfalak hatásosságát az eltérő színezéssel és a rejtetten beépített világítótestekkel lehet hangsúlyosabbá tenni, ám az erőteljes színek akár nyomasztó hatást is kelthetnek

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tárolók WC-be

Van, ahol a fürdőszabában van a WC-csésze, van ahol külön kis helyiségben, ám többnyire szűkös helyi körülmények jellemzők rá. A használatához, tisztántartásához szükséges tárgyaknak ritkán van...


Gipszkarton profiltípusok

A gipszkarton falak és mennyezetek, álmennyezetek építéséhez vázszerkezet, keretszerkezet kell, amit lehet fából vagy horganyzott acél profilokból építeni. A gipszkarton profilok segítségével...