Különféle formák...félkészen

Fa polctartók

2009-07-17 23:46:21 |

Egy lakásban sok apró-cseprő személyes tárgy van, amiknek a tárolása mindig gondot okoz. A megoldás pedig kézenfekvő; kell egy új polc, ahol ezek elférnek. A konyhában sem jobb a helyzet, ahogy gyarapodnak a különféle spéci ketyerék, kézre álló elhelyezésükre itt is egy megfelelő méretű polc tűnhet a legmegfelelőbb megoldásnak.

Mit tesz ilyenkor az ember? Betér egy barkácsáruházba és célirányosan körülnéz. Az eredmény pedig nem is marad el; polclapokból bőséges a kínálat, akár nyers fenyő, laminált faforgácslap vagy nemesebb bükkfa a kiválasztott anyaguk. Igen ám, de a polcot fel is kell erősíteni a falra, amihez meg konzolokra van szükség, lehetőleg felszerelésre kész állapotban. Nos, ahol polclap van, ott a konzolok sem hiányoznak.
Anyagukat tekintve nyers fenyő- és bükkfából készülnek, ez utóbbiak néhány méretben felületkezelt változatban is fellelhetők.
A fenyő- és bükkfából készült polctartók formailag 20 mm vastag tömör lapanyagból ívesre vágott háromszög alakúak, vagy lécekből lapoltan összeállítottak illetve a nagyobb méretűek ferde támléccel megerősítettek. Az anyaguk kezeletlen, a felületük simára csiszolt. Ez előnyös a majdani és egyedileg kialakítandó színtónusú bevonat szempontjából.

A konzolok falra erősítése kétféle módon lehetséges. A kisebb teherviselésre alkalmasak hátsó élében olyan felfogó lemezek vannak besüllyesztve, amelyeket a falba csavart széles fejű facsavarokra illesztve, lehúzva lehet rögzíteni. A lécanyagokból készült konzolokat viszont a függőleges támlécen átmenő csavarokkal lehet közvetlenül a falra rögzíteni. A polclapokat mindegyik konzol élére átmenő facsavarokkal kell ráerősíteni.
A tömörfa konzolok függőleges felfogó szárának hossza a kisebb teherbírásúaknál rövidebb a polclapot tartó száruknál, ezért kecsesebbek, különösen a fazonra mart, íves élű lapkonzolok esetében. A felakasztható polctartók vízszintes élhossza 180 mm-től 20 mm-enként növekedve változik 300 mm-ig, ám a függőleges élük is ennek megfelelően változik. Ezeket igényesebb nyitott polcok kialakításához célszerű használni, mert ívelt alakjukkal előnyösen illeszkednek a legtöbb bútorhoz, természetesen kellő utófinomítást követően.

A lécekből készült, ferde támléc nélküli fakonzolok 125-250 mm közötti szárhosszúságúak, míg a ferde támléccel is megerősített polctartók legnagyobbikának 340 mm-es a vízszintes szárhossza. Ezek a polctartók szögletes kialakításuk miatt inkább éléskamrákba, műhelyekbe valók, ahol a külső megjelenés nem elsődleges szempont.
Megjegyezzük, hogy bár a fakonzolok anyaga csiszolt felületű, felszerelésük előtt ajánlatos egy újabb finom csiszolással minden felületüket teljesen simára dolgozni. Különösen a tömör fenyőfából készülteknél célszerű erre nagyobb gondot fordítani, mert a fazonra mart élek kissé szálkásabbak az ideálisnál. Ez takarításkor kellemetlenséget okozhat.
Bevonatként használható több rétegben vékony-, vagy vastag lazúr is, ám a keményfából készült polctartóknál a pácolás és a szórással felvitt selyemfényű színtelen lakk bevonat vagy kemény viaszos bevonat az ideális. Azt se felejtsük el, hogy a polclapok szélesebbek is lehetnek a konzol száránál, de felfekvő részük legalább 2/3 részben támaszkodjon a konzolokra. A polcok terhelését is ennek megfelelően határoljuk be, és ha indokolt a hosszabb polcok terhelhetőségét több polctámasz és vízszintes szegélylécek felerősítésével növelhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Bútorelem kreatívan

Ezek a kisszekrények 60x60 cm-es elemek. Kaphatók a lakberendezési áruházakban készen is, a legkülönfélébb alapanyagokból elkészítve. Lábakat is lehet hozzájuk vásárolni, attól függően,...