Magaságyások, dísznövényládák

Módosítva: 2018-04-16 14:58:03

A régi parasztudvaroknak tartozéka volt a palántás. Ez rendszerint 50-70 cm magas vesszőkből, száraz kukoricaszárból, dohánykórókból készített 2 méter széles és igény szerint 4-10 méter hosszú, téglalapalakú kerítés volt. Az így körbezárt területet tavasszal megtöltötték trágyás-humuszos termőtalajjal, legfelülre meg porhanyós, lehetőleg erdei föld került. Abba dugványozták, ültették aztán a magokat, illetve a palántacsemetéket, amelyeket megerősödésük után kiszedve a végső helyükre, a paprika-, uborkaföldekre ültettek ki. Tűző nap, fagy, jégverés meg a madarak ellen molinóval, sűrű, kiöregedett halászhálóval, laza nádfonattal takargattak, és gondosan öntözték, a satnya palántákat pedig kicserélték.


Az évezredek óta bevált palántásnak a mai dísz- és haszonkertekben is helye van. Kerete a kórók, vesszők híján, célszerűen deszkából készülhet. Ennek előnye, hogy a palántázás idényének végeztével szétszedhető és így kis helyen tárolható a jövő tavaszig. Lényegében úgy, és olyan anyagból kell elkészíteni, mint egy ládát. Ajánlott megtöltéséről részletesen tájékoztat az 1. ábra. Ezen jól látszik, hogy a léckeret védelme érdekében alulra egy sor tégla kerül, s hogy a vízszintes lécek a sarkokon a talajba vert oszlopokhoz csatlakoztathatók. Fontos, hogy a keret belső oldalaira a megtöltés előtt a faanyagot védő fóliaborítás kerüljön. Az oldalfalak olyan magasra nyúljanak, hogy a palántákat kényelmesen el lehessen érni. Az alsó fa- és kéreghulladék réteg révén értékesebb töltőanyag takarítható meg.

2 Ha van rá mód, a palántást hosszával kelet-nyugati irányba telepítsük, és az északi falát hagyjuk kissé magasabbra, hogy a napfény mindenütt érje a növényeket (2). Ha nagyon hosszú, a merevítés érdekében ajánlatos egy-két közfalat is beépíteni, az a növényféléket is elválaszthatja. A lejtős tetőre a nagyon korai primőrök számára ajánlatos felcsukható és üveggel, vagy fóliával kitöltött tetőkeretet is szerelni, amivel a fény, a huzat, a szellőzés szabályozása is - különféle magasságba emelten, kitámasztással - megoldható. Ha akad nagyméretű, más célra már nem használatos fadézsa, "stander", úgy védőfóliával kibélelve, a megfelelő helyre állítva, az ugyancsak kitűnő palántás lehet (3). A palántást persze nemcsak a földekre kerülő palánták részére célszerű készíteni, mert abban a konyhában használt saláta, retek, sárgarépa, petrezselyem stb. is felnevelhetők. Így garantáltan natúr zöldségekhez juthat a család.

A csak szemet gyönyörködtetők 

Mostanában mind többen igyekeznek a környezetük szépségét egy-egy különleges növénnyel, vagy virágcsoporttal növelni. Ám, mert az éghajlatunkon nagyon sok szépséges növény csak a meleg-langyos évszakokban érzi jól magát, az ilyeneket télire biztonságos helyre kell áttelepíteni. Legegyszerűbben azok eleve hordozható (például a boltokban az árukihordáshoz használatos emelőszerkezetes kézi targoncákkal) tartóba történő telepítésével.
3 A 4-5. ábrapárunk egy ilyen célzattal összeállított, s egy kis narancsfát befogadó hordládát mutat. A jobboldali ábrán a láda minden fontos eleme és azok összeerősítése is látható. A lécek 1,5x5 cm-es fenyődeszkából, az oszlopok 4x4 cm-es rudakból vághatók le. A láda alatt marad hely az emelő villái számára is. Címképünkön egy ilyen díszlő virágokkal megtöltött láda, délies fehérre festetten látható.

Ha alig van hely

Egy-egy szép növény, vagy kis virágcsoport, de akár a nagyon szép és kisméretű japán törpehárs, vagy kis körtefa elhelyezésére alkalmas egy-egy nagyméretű kerámia-cserép is (6). A cserepek fenekének közepén legyen egy vízleeresztő lyuk, amire aztán egy kis lapos cserépdarabot célszerű tenni, hogy bőséges öntözésnél se csuroghasson túl gyorsan le a víz.

Alulra finom mosott kavics vagy murva, arra meg a szűrőfátyol (molinó, műanyag) kerüljön (7). Ezután a cserép közepére a lehető legnagyobb, eredeti földlabdájával helyezzük el a dísznövényt, olyan mélyre, hogy a földlabda felső szintje 1-2 cm-rel mélyebbre kerüljön a cserép pereménél. Ha napsütötte helyre kerül a növény, a föld felszínére érdemes a fényt megtörő (így a kiszáradást gátló), világos színű növényápoló anyagot, esetleg finom forgácsot szórni.

Akár haszonnövények palántái, akár a dísznövények számára készül a "nevelő lakhely" a virág mindenképpen díszévé válik majd a kertnek, balkonnak, erkélynek, a palánták meg hasznára a gazdának.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs József


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mérgező növények otthonunkban

Kerti és szobai dísznövényeink között több mérgező faj is akad. Ezek főként kisgyermekeknek és háziállatoknak okozhatnak problémát, ha elfogyasztják őket.


Éves kertterv

Télen nem sok tennivaló akad a kertben, itt az idő a tervezéshez. Minél átgondoltabban alakítjuk ki a következő évre tervezett kertészeti munkáinkat, annál hatékonyabbak lehetünk. Kevesebb...