Magaságyások, dísznövényládák

Módosítva: 2018-04-16 14:58:03

A régi parasztudvaroknak tartozéka volt a palántás. Ez rendszerint 50-70 cm magas vesszőkből, száraz kukoricaszárból, dohánykórókból készített 2 méter széles és igény szerint 4-10 méter hosszú, téglalapalakú kerítés volt. Az így körbezárt területet tavasszal megtöltötték trágyás-humuszos termőtalajjal, legfelülre meg porhanyós, lehetőleg erdei föld került. Abba dugványozták, ültették aztán a magokat, illetve a palántacsemetéket, amelyeket megerősödésük után kiszedve a végső helyükre, a paprika-, uborkaföldekre ültettek ki. Tűző nap, fagy, jégverés meg a madarak ellen molinóval, sűrű, kiöregedett halászhálóval, laza nádfonattal takargattak, és gondosan öntözték, a satnya palántákat pedig kicserélték.


Az évezredek óta bevált palántásnak a mai dísz- és haszonkertekben is helye van. Kerete a kórók, vesszők híján, célszerűen deszkából készülhet. Ennek előnye, hogy a palántázás idényének végeztével szétszedhető és így kis helyen tárolható a jövő tavaszig. Lényegében úgy, és olyan anyagból kell elkészíteni, mint egy ládát. Ajánlott megtöltéséről részletesen tájékoztat az 1. ábra. Ezen jól látszik, hogy a léckeret védelme érdekében alulra egy sor tégla kerül, s hogy a vízszintes lécek a sarkokon a talajba vert oszlopokhoz csatlakoztathatók. Fontos, hogy a keret belső oldalaira a megtöltés előtt a faanyagot védő fóliaborítás kerüljön. Az oldalfalak olyan magasra nyúljanak, hogy a palántákat kényelmesen el lehessen érni. Az alsó fa- és kéreghulladék réteg révén értékesebb töltőanyag takarítható meg.

2 Ha van rá mód, a palántást hosszával kelet-nyugati irányba telepítsük, és az északi falát hagyjuk kissé magasabbra, hogy a napfény mindenütt érje a növényeket (2). Ha nagyon hosszú, a merevítés érdekében ajánlatos egy-két közfalat is beépíteni, az a növényféléket is elválaszthatja. A lejtős tetőre a nagyon korai primőrök számára ajánlatos felcsukható és üveggel, vagy fóliával kitöltött tetőkeretet is szerelni, amivel a fény, a huzat, a szellőzés szabályozása is - különféle magasságba emelten, kitámasztással - megoldható. Ha akad nagyméretű, más célra már nem használatos fadézsa, "stander", úgy védőfóliával kibélelve, a megfelelő helyre állítva, az ugyancsak kitűnő palántás lehet (3). A palántást persze nemcsak a földekre kerülő palánták részére célszerű készíteni, mert abban a konyhában használt saláta, retek, sárgarépa, petrezselyem stb. is felnevelhetők. Így garantáltan natúr zöldségekhez juthat a család.

A csak szemet gyönyörködtetők 

Mostanában mind többen igyekeznek a környezetük szépségét egy-egy különleges növénnyel, vagy virágcsoporttal növelni. Ám, mert az éghajlatunkon nagyon sok szépséges növény csak a meleg-langyos évszakokban érzi jól magát, az ilyeneket télire biztonságos helyre kell áttelepíteni. Legegyszerűbben azok eleve hordozható (például a boltokban az árukihordáshoz használatos emelőszerkezetes kézi targoncákkal) tartóba történő telepítésével.
3 A 4-5. ábrapárunk egy ilyen célzattal összeállított, s egy kis narancsfát befogadó hordládát mutat. A jobboldali ábrán a láda minden fontos eleme és azok összeerősítése is látható. A lécek 1,5x5 cm-es fenyődeszkából, az oszlopok 4x4 cm-es rudakból vághatók le. A láda alatt marad hely az emelő villái számára is. Címképünkön egy ilyen díszlő virágokkal megtöltött láda, délies fehérre festetten látható.

Ha alig van hely

Egy-egy szép növény, vagy kis virágcsoport, de akár a nagyon szép és kisméretű japán törpehárs, vagy kis körtefa elhelyezésére alkalmas egy-egy nagyméretű kerámia-cserép is (6). A cserepek fenekének közepén legyen egy vízleeresztő lyuk, amire aztán egy kis lapos cserépdarabot célszerű tenni, hogy bőséges öntözésnél se csuroghasson túl gyorsan le a víz.

Alulra finom mosott kavics vagy murva, arra meg a szűrőfátyol (molinó, műanyag) kerüljön (7). Ezután a cserép közepére a lehető legnagyobb, eredeti földlabdájával helyezzük el a dísznövényt, olyan mélyre, hogy a földlabda felső szintje 1-2 cm-rel mélyebbre kerüljön a cserép pereménél. Ha napsütötte helyre kerül a növény, a föld felszínére érdemes a fényt megtörő (így a kiszáradást gátló), világos színű növényápoló anyagot, esetleg finom forgácsot szórni.

Akár haszonnövények palántái, akár a dísznövények számára készül a "nevelő lakhely" a virág mindenképpen díszévé válik majd a kertnek, balkonnak, erkélynek, a palánták meg hasznára a gazdának.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs József


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magaságyás építése

Ha kerted van biztosan elgondolkoztál már azon, mivel tudnád trendivé varázsolni. Esetleg azon, hogyan különíthetnéd el a virágokat és a fűszernövényeket, mindezt úgy, hogy közben még...


Leopárdpálma

Ha rákeresünk az interneten a „szénhidrátmentes tészta” kifejezésre, akkor konjak lisztből készült termékeket kapunk találatként, melyek ára elég borsos. Ezek az Amorphophalluskonjac azaz a...