Cserepek és ládák

A barkácsáruházak megjelenésével a növényápoláshoz szükséges kellékek választéka is közelebb került a vásárlókhoz. Óriás méretű kertosztályok állnak rendelkezésünkre, ahol mindent megtalálunk, azonban sokszor kissé drágának tűnik egy-egy fából készült, nagyon is egyszerű virágláda. Képeinken bemutatunk néhány példát, melyek könnyen elkészíthetők, és természetesen a felhasználandó alapanyagokat szintén megtaláljuk ugyanabban a barkácsáruházban, így ha nem is a kertész osztályon, de a fa osztályon költünk egy kicsit. Ezenkívül szeretnénk néhány tanácsot adni Önöknek, hogy a megvásárolt cserép vagy az elkészített virágláda sokáig legyen kertünk dísze.

A cserepeken általában vannak lyukak, de ha nincs vagy kevés, készítsünk utólag. Műanyag edényeken felhevített végű vékony csavarhúzóval, árral vagy egyéb hegyes szerszámmal készíthetünk lyukakat, óvatosan el-elforgatva nyomjuk a cserépbe a segédeszközt. Agyagcserepeken és faedényeken a fúrógépbe az anyagnak megfelelő (lehetőleg élezett vidialapkás) fúrószárat téve készítsük el a lyukakat.
A vízelvezető lyukakon a virágföld is kimosódik, ezért tegyünk a cserép vagy láda aljába rongyot, ami a vizet átengedi, de a földet nem. Ezen kívül a virágcserép aljába szórhatunk egy sor kavicsot is, ez megakadályozza a lyukak virágfölddel való eltömődését is. A kavicsot tehetjük egy porózus anyagból készült zsákba is, hogy a növény átültetésénél ne keveredjen a kavics és a virágföld, ne kelljen válogatni.
Az előbbihez hasonlóan akadályozhatjuk meg, a gyökérrothadást is. Az anyagedények és kaspók aljába 3 cm kavicsréteget tegyünk, hogy a víz el tudjon folyni, a növény gyökerétől. A kavicsréteget mindkét esetben helyettesíthetjük összetört virágcserép darabjaival is, amelyet kalapáccsal törjünk még apróbbra.
E műveletnél takarjuk le a cserepeket, mielőtt a kalapáccsal ráütnénk, hogy a szétrepülő darabok ne okozzanak balesetet. Ha a macskák kikaparják a virágföldet, terítsünk a tetejére kavicsot, mohát, műanyag rácsot.

Virágcserepek 

Különösen a nagyobb, és drágább virágcserepek vásárlásánál győződjünk meg arról, hogy a cserép nem repedt-e. Kocogtassuk meg, ha tisztán kong, akkor jó. Sajnos még a teljes áron megvásárolható mázas cserepek mintája sem tökéletes, itt-ott bizony hibás. Válogassunk kedvünkre, minden oldalról gondosan ellenőrizzük.
Egy nagy cserép bizony nem olcsó, és sajnos a használat során a leggondosabb kezelésnél is elrepedhet. Viszont ha elrepedt, előbb-utóbb szétesik. Ha szeretnénk megmenteni, a pereme alatt kívülről tekerjünk rajta körbe drótot, és a drótvégeket összecsavarva, húzzuk feszesre.
A másik probléma az agyagcserepek felületén megjelenő, nem túl szép krétanyomok, melyek a folyamatos nedvességtől hamar megjelennek. Eltüntethetjük, ha vízbe őrölt fakérget teszünk, hagyjuk jól átnedvesedni, majd a nedves kéregőrleménybe ágyazzuk a cserepet. Egy nap múlva ronggyal töröljük át. Ha elsőre nem tűntek el a krétanyomok, a megszáradt cserépen ismételjük meg a műveletet.
Az új agyagcserepek használatánál - különösen a nagy méretűeknél - egy ideig az adott növény vízigényénél bővebben locsoljunk, mert a vizet a cserép fala fogja először magába szívni, és a virágföld száraz marad. Ezt elkerülhetjük, ha használatba vétel előtt a cserepet vízbe áztatjuk néhány órára.

Fa virágládák 

Fából készült növénytartók készítésénél mindig keményfát használjunk, és megfelelő favédelemmel is lássuk el. A fadézsákba lehetőség szerint tegyünk műanyag cserepet, mert bizonyos fakonzerváló-szerek kárt tehetnek a növényekben, továbbá a mindig nedves virágföld, amelyre a növényeknek szükségük van, lerövidítik a fadézsák élettartamát. Ha nem használunk betétcserepet, a faanyag kezelése után, legalább 2 hetet várjunk a virágfölddel való feltöltéssel, és a növények ültetésével. A tapasztalatok szerint egyes növények (pl. tujafélék) nem bírják a műanyag edényt, ezeknél ne béleljük műanyaggal a fa növénytartót.
A fából készült virágládáknak mindig készítsünk lábat, emeljük el a talajtól legalább 10 cm-rel. Ezek a nagyméretű virágládák a szabadban vannak, az esővíz megáll alattuk, lassan szárad fel, és folyamatosan a vízben állva mind a növények gyökere, mind a fadézsa előbb-utóbb elrothad.

Mozgatás 

A képeken bemutatott virágládák és a nagyméretű virágcserepek önmagukban is súlyos darabok, de mikor feltöltjük virágfölddel, bizony igen nehezen mozdíthatók meg. Ezekben a ládákban, cserepekben - méretüknél fogva - célszerű olyan növénycsoportokat létrehozni, melyek egyszerre virágoznak, és mindig az éppen legszebbeket a központi helyre tenni. Ekkor viszont szükség van a rendszeres mozgatásra. Hogy ne kergessük az őrületbe a család férfi tagjait az állandó cipekedéssel, már a virágládák tervezésénél gondoljunk erre, és a kerekes tartókra tett cserepeket helyezzük előtérbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cserép, láda, virágláda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Virágvarázs a balkonládákban

Az egynyári virágok jól elkülöníthető csoportot képeznek a dísznövényeken belül. Mivel május közepétől a talaj menti fagyok veszélye is elmúlik, eljön az idő az egynyáriak beszerzésének és...


Intelligens virágcserép

Mindenkivel bizonyára előfordult már, hogy elfelejtette növényeit locsolni, vagy több napra elutazott, és mire visszaért kiszáradtak és csak árnyékai voltak hajdani önmaguknak. Vagy túlélték vagy...