Cserepek és ládák

A barkácsáruházak megjelenésével a növényápoláshoz szükséges kellékek választéka is közelebb került a vásárlókhoz. Óriás méretű kertosztályok állnak rendelkezésünkre, ahol mindent megtalálunk, azonban sokszor kissé drágának tűnik egy-egy fából készült, nagyon is egyszerű virágláda. Képeinken bemutatunk néhány példát, melyek könnyen elkészíthetők, és természetesen a felhasználandó alapanyagokat szintén megtaláljuk ugyanabban a barkácsáruházban, így ha nem is a kertész osztályon, de a fa osztályon költünk egy kicsit. Ezenkívül szeretnénk néhány tanácsot adni Önöknek, hogy a megvásárolt cserép vagy az elkészített virágláda sokáig legyen kertünk dísze.

A cserepeken általában vannak lyukak, de ha nincs vagy kevés, készítsünk utólag. Műanyag edényeken felhevített végű vékony csavarhúzóval, árral vagy egyéb hegyes szerszámmal készíthetünk lyukakat, óvatosan el-elforgatva nyomjuk a cserépbe a segédeszközt. Agyagcserepeken és faedényeken a fúrógépbe az anyagnak megfelelő (lehetőleg élezett vidialapkás) fúrószárat téve készítsük el a lyukakat.
A vízelvezető lyukakon a virágföld is kimosódik, ezért tegyünk a cserép vagy láda aljába rongyot, ami a vizet átengedi, de a földet nem. Ezen kívül a virágcserép aljába szórhatunk egy sor kavicsot is, ez megakadályozza a lyukak virágfölddel való eltömődését is. A kavicsot tehetjük egy porózus anyagból készült zsákba is, hogy a növény átültetésénél ne keveredjen a kavics és a virágföld, ne kelljen válogatni.
Az előbbihez hasonlóan akadályozhatjuk meg, a gyökérrothadást is. Az anyagedények és kaspók aljába 3 cm kavicsréteget tegyünk, hogy a víz el tudjon folyni, a növény gyökerétől. A kavicsréteget mindkét esetben helyettesíthetjük összetört virágcserép darabjaival is, amelyet kalapáccsal törjünk még apróbbra.
E műveletnél takarjuk le a cserepeket, mielőtt a kalapáccsal ráütnénk, hogy a szétrepülő darabok ne okozzanak balesetet. Ha a macskák kikaparják a virágföldet, terítsünk a tetejére kavicsot, mohát, műanyag rácsot.

Virágcserepek 

Különösen a nagyobb, és drágább virágcserepek vásárlásánál győződjünk meg arról, hogy a cserép nem repedt-e. Kocogtassuk meg, ha tisztán kong, akkor jó. Sajnos még a teljes áron megvásárolható mázas cserepek mintája sem tökéletes, itt-ott bizony hibás. Válogassunk kedvünkre, minden oldalról gondosan ellenőrizzük.
Egy nagy cserép bizony nem olcsó, és sajnos a használat során a leggondosabb kezelésnél is elrepedhet. Viszont ha elrepedt, előbb-utóbb szétesik. Ha szeretnénk megmenteni, a pereme alatt kívülről tekerjünk rajta körbe drótot, és a drótvégeket összecsavarva, húzzuk feszesre.
A másik probléma az agyagcserepek felületén megjelenő, nem túl szép krétanyomok, melyek a folyamatos nedvességtől hamar megjelennek. Eltüntethetjük, ha vízbe őrölt fakérget teszünk, hagyjuk jól átnedvesedni, majd a nedves kéregőrleménybe ágyazzuk a cserepet. Egy nap múlva ronggyal töröljük át. Ha elsőre nem tűntek el a krétanyomok, a megszáradt cserépen ismételjük meg a műveletet.
Az új agyagcserepek használatánál - különösen a nagy méretűeknél - egy ideig az adott növény vízigényénél bővebben locsoljunk, mert a vizet a cserép fala fogja először magába szívni, és a virágföld száraz marad. Ezt elkerülhetjük, ha használatba vétel előtt a cserepet vízbe áztatjuk néhány órára.

Fa virágládák 

Fából készült növénytartók készítésénél mindig keményfát használjunk, és megfelelő favédelemmel is lássuk el. A fadézsákba lehetőség szerint tegyünk műanyag cserepet, mert bizonyos fakonzerváló-szerek kárt tehetnek a növényekben, továbbá a mindig nedves virágföld, amelyre a növényeknek szükségük van, lerövidítik a fadézsák élettartamát. Ha nem használunk betétcserepet, a faanyag kezelése után, legalább 2 hetet várjunk a virágfölddel való feltöltéssel, és a növények ültetésével. A tapasztalatok szerint egyes növények (pl. tujafélék) nem bírják a műanyag edényt, ezeknél ne béleljük műanyaggal a fa növénytartót.
A fából készült virágládáknak mindig készítsünk lábat, emeljük el a talajtól legalább 10 cm-rel. Ezek a nagyméretű virágládák a szabadban vannak, az esővíz megáll alattuk, lassan szárad fel, és folyamatosan a vízben állva mind a növények gyökere, mind a fadézsa előbb-utóbb elrothad.

Mozgatás 

A képeken bemutatott virágládák és a nagyméretű virágcserepek önmagukban is súlyos darabok, de mikor feltöltjük virágfölddel, bizony igen nehezen mozdíthatók meg. Ezekben a ládákban, cserepekben - méretüknél fogva - célszerű olyan növénycsoportokat létrehozni, melyek egyszerre virágoznak, és mindig az éppen legszebbeket a központi helyre tenni. Ekkor viszont szükség van a rendszeres mozgatásra. Hogy ne kergessük az őrületbe a család férfi tagjait az állandó cipekedéssel, már a virágládák tervezésénél gondoljunk erre, és a kerekes tartókra tett cserepeket helyezzük előtérbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cserép, láda, virágláda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Személyi- és vagyonbiztonság a strandokon

A nyári meleg beálltával egyre többen keresik fel a strandokat. Afürdőzők mellett a bajkeverők és a tolvajok egyaránt megindulnak a vizek irányába. A forróságban igen kellemes időtöltés a...


Éves kertterv

Télen nem sok tennivaló akad a kertben, itt az idő a tervezéshez. Minél átgondoltabban alakítjuk ki a következő évre tervezett kertészeti munkáinkat, annál hatékonyabbak lehetünk. Kevesebb...