Személyi- és vagyonbiztonság a strandokon

2015-09-12 10:54:06 | Módosítva: 2015-09-12 11:06:27

A nyári meleg beálltával egyre többen keresik fel a strandokat. A fürdőzők mellett a bajkeverők és a tolvajok egyaránt megindulnak a vizek irányába. A forróságban igen kellemes időtöltés a strandolás, a víz melletti kikapcsolódás, ami nem is túl drága, hiszen szinte minden településen, vagy annak közelében található valamilyen természetes-vízi vagy épített strand. Hogy e kellemes időtöltés ne csapjon át bajba, jobb, ha óvatosak vagyunk, és betartunk néhány szabályt a strandokon is.


A Balaton – különösen a déli part – például szinte egy egybefüggő strand, ahol ott lehet fürödni, ahol az nincs külön megtiltva. A fürdéssel kapcsolatos jogszabályok kimondják, hogy a tó északi és nyugati partjától legfeljebb 500, a déli parttól ezer méterre távolodhatnak el a fürdőzők vízi jármű kísérete nélkül.

Minden természetes vizünkre vonatkozik, hogy tilos fürödni hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében. De kerüljük el a hidakat, vízi műtárgyakat, valamint a komp-, és révátkelő helyeket is. Nem szabad strandolni egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén, egészségre ártalmas vizekben. Kevesen tudják, hogy tilos a fürdőzés a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben is. Nem strandolhatunk korlátozott látási viszonyok között, például ködben, vagy sötétben. Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mély víz határáig. Természetesen tilos fürödni ott is, ahol azt külön tiltó tábla jelzi.

Korhatárok, úszástudás

A 6 éven aluli és az úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek a legtöbb helyen. A legbiztonságosabban persze a kijelölt fürdőhelyeken fürödhetünk, amelyek határát és a víz mélységét táblákkal, illetve bójákkal jelzik. Ezeken a helyeken az üzemeltető köteles folyamatosan megfelelő vizsgával rendelkező mentőőrt alkalmazni. „Fürdésnek” számít a különböző úszó alkalmatosságok – vízibicikli, játékcsónak, egyéb felfújható eszközök – vízen történő használata is, ezekre is a fenti szabályok érvényesek.

Amire még figyeljünk

A Balatonon kiváló viharjelzőrendszer működik, de az okostelefonok világában az országban bárhol vagyunk, értesülhetünk az adott területen várható vihar érkezéséről. A II fokú viharjelzés esetén (percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés) tilos fürdeni, illetve csónakkal (szükséghelyzet esetét kivéve) közlekedni. Tehát, ha viharjelzés van, és a tó közepén vagyunk csónakkal, akkor természetesen induljunk el gyorsan kifelé, ne maradjunk ott mondván viharjelzésben tilos a csónakkal közlekedni.

Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek, hiszen egy kilyukadó matrac, gumicsónak esetén védtelen a mélyvízben az, aki nem tud úszni. Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg kisvízre érnek, vagy ameddig megérkezik a segítség. Elsodródott játékok, matracok után ne ússzunk mélyvízre. Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszunk alkoholt. Ne étkezés után közvetlenül menjünk úszni, fürdeni. Ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljük a vízi járművekről, fürdőeszközökről (vízibicikli stb.) való hirtelen vízbeugrást. Csónakban, fürdőeszközön ne aludjunk el.


A vízbefulladások okai

A tragédiákat szinte minden esetben az emberi felelőtlenség különböző formái, illetve a rendkívüli meleg időjárás során bekövetkező rosszullétek okozzák. A vízbefulladások a délutáni órákban történnek, ekkor van a hőmérsékleti csúcspontja a napnak, ennek minden káros hatásával (hőguta, napszúrás, túlhevülés stb.).

A legtöbb tragédia a strandokon, vagy azok közvetlen közelében történik a parttól 400-500 méterre. Az emberi felelőtlenség mögött húzódó okok többnyire a vízbiztonsági ismeretek és az úszni tudás hiánya, túlhevülés során vízibicikliről, vízi járműből vagy egyéb fürdőeszközről való hirtelen vízbe ugrás, a nagymértékű alkoholfogyasztás és a túlzott fizikai igénybevétel. Tehát csak addig ússzunk befelé, hogy még visszafelé is legyen erőnk partot érni.

Vagyonbiztonság

Fontos hogy a strandolást ép bőrrel megússzuk (és itt nem csak a Nap káros sugaraira gondolunk, ami miatt 11-15 óra között kerülendő a napozás), ám a vagyonbiztonság kérdése is lényeges, hiszen ha értékeink tűnnek el a partról, akkor bosszúsan zárul majd a nap.

Igyekezzünk minél kevesebb értéket a partra vinni, és azt olyan helyre tenni, amire mindig rálátunk. Az sem hátrány, ha egy csoportból valaki mindig a cuccok közelében van. És tegyünk meg minden apróságnak tűnő, de józan paraszti ésszel megtehető dolgot, hogy ami a mienk reggel, az még estére is a mienk maradjon. Gépkocsi indítókulcsán például ne legyen autómárkás kulcstartó, mert ha valaki ellopja, ezzel segítettünk neki a hozzávaló kocsi megtalálásában is. Nagyon jó strandon is alkalmazható álcázott pénztartók kaphatók, de a pénzünket egy kis nejlonzacskóban a homokos parton feltűnés nélkül egy mozdulattal eláshatjuk a plédünk valamelyik sarkánál is.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mikor és mivel szigeteljünk

Egy új ház építésénél, de még felújításnál is fontos gondoskodni az épület hőszigeteléséről. Az építtetőnek előbb-utóbb döntést kell hoznia arról, hogy milyen anyagot válasszon erre a célra....


Medencetakarók

Medencetakarás, medencefedés, medencefólia – mindhárom kifejezéssel találkozhat, akinek kültéri medencéje van, de a három szó nem pontosan ugyanazt jelenti.