Tárolóbútorok a lakásban

Általában több mindenünk van, mint amivel kezdeni tudnánk valamit. Gyűjtögetünk, „hátha jó lesz még valamire”. Egy idő után átláthatatlanná és nehezen kezelhetővé válnak a dolgok, ekkor át kell gondolni a tárolást. Első lépésként fel kell mérni az igényeket, át kell tekinteni az életstílust, szokásrendet, és a biztosan felesleges holmiktól – amelyekhez érzelmileg sem kötődünk – meg kell szabadulni. Ezek után gondoljuk át, mit tehetünk a megmaradt holmik rendszerezéséért és elhelyezéséért. Legjobban az adott térhez szabott tárolási megoldások válnak be.

Ezt befolyásolja az egyéni ízlés, ami szerint kirakjuk vagy elrakjuk a dolgainkat. Meghatározza az anyagi helyzet is, mert a jó tárolórendszerek nem olcsók. Ha valaki kreatív és kellő kézügyességgel rendelkezik, akkor önerőből is sok minden megoldható. A rendelkezésre álló tér adottságainak pontos ismerete nélkül nem kezdhetjük el a feladatot. Számba vehetjük a külső tárolási lehetőségeket: kamrában, pincében és padláson is. A lakáson belül kiaknázható helyekre sokszor nem gondolunk, pedig kézenfekvő lehet a falfülkék, lépcső alatti terek felhasználása, de építhetünk galériákat és dobogókat is.
Következő lépésként a stílusok, anyagok választása kerül sorra. Olyan tárolórendszer kiépítése a cél, amely kielégíti az igényeket, és tökéletesen illeszkedik a lakás összképébe. Vegyük számba a lehetőségeket.
Örökös, de nem olcsó megoldás a beépített szekrény. Előnye, hogy minden előnytelen zugot ki lehet használni, tökéletesen illeszthető a lakás általános stílusához színben és díszítőelemeiben egyaránt. A fal folytatásaként egységesítő szerepe is lehet. Használhatjuk teljes falfelületek, különösen végfalak beépítésére, de térelválasztásra is. Ajtajai lehetnek nyíló- vagy tolóajtók. Túl nagy felületeit bátran könnyíthetjük és tehetjük változatossá nyitott polcokkal, fiókokkal, tükrökkel is.
A hajdan volt szekrénysorok mai változatai az elemes szekrény- és polcrendszerek. Nagyon sok gyártó sokféle stílusú és anyagminőségű bútorcsaládja elérhető a mai magyar piacon. Szinte megszámlálhatatlan elemből építkezhetünk, magasságában, mélységében változatos rendszereket építhetünk számítógép segítségével. Jobb üzletekben ezt ki is nyomtatják a megrendelőnek, akár több változatban is.
Mindenképp vegyük számba az esetleg elfelejtett, pincében porosodó egyedi bútordarabjainkat. A felújításuk viszonylag kevés költséggel jár, sőt önállóan is rendbe tehetjük, otthonunkat pedig különlegessé változtathatjuk velük. Modern lakásunkba is bátran bekerülhetnek; ellenpontként helyezhetjük el régi komódunkat, ládánkat vagy könyvszekrényünket. Legyünk kreatívak, és gondoljuk át, mire alkalmas egy-egy darab az eredeti funkcióján túl. Így lesz a régi ruhásszekrényből tévét és hi-fit rejtő bútor vagy számítógépes munkahely, a hajókofferből pedig éjjeliszekrény, dohányzóasztal vagy ülőke.
A polcok, polcrendszerek minden otthonban megtalálhatók. Nyitott elemei miatt rendszerető tulajdonost feltételeznek. Szinte minden esztétikus használati- és dísztárgy tárolására alkalmasak. Anyagválasztásnál legyünk merészek; használjunk fém-, üveg- és műanyag polcokat is.
A bútortörténet ősi és örök darabja, a láda és ládapad ismét divattá vált. Rakodóhely, asztal, ülőalkalmatosság egyben. Nemcsak a régi darabokat használhatjuk fel, de különleges rattanból, tengeri fűből és papírszövetből készített egyedi darabok is beszerezhetők.
A gipszkartonból épített falfülkés tároló-rendszerek is a technika fejlődését felhasználva jöttek létre, bár a történelem során régi korok otthonaiban is hoztak létre kisebb-nagyobb falmélyedéseket. Az ilyen épített falak – különösen szépen megvilágítva – a lakás fókuszpontjaivá válhatnak. Kivitelezésénél figyelembe kell venni, hogy az erősen terhelt elemeket meg kell erősíteni.
Gyerekszobában a fent említett lehetőségeken túl is sokféleképpen helyezhetünk el apróságokat, játékokat és kedves limlomokat. Ügyes nagymamák, anyukák szerezhetnek örömet zsebes paravánok, színes zsákok készítésével. Házilagosan készíthetünk tapétázott dobozokat és görgős ládikákat is. Mindenkinek figyelmébe ajánljuk Terbe János világszabadalmát, a fantasztikus papírbútort, amelynek könyvespolcai és változatos elemei ugyanúgy terhelhetők, mint a fabútorok, esztétikusak, kellemes tapintásúak, festhetőek és ráadásul olcsók is.
Holt terek kihasználására a lakásban sokkal több lehetőségünk van, mint gondolnánk. Beltéri lépcsők alatt kialakíthatunk háztartási helyiséget mosógéppel, lehet ezen a helyen vendégvécé, elfér alatta íróasztal vagy beépített szekrény, de jó helye lehet itt a család kedvenceinek, kutyának, cicának vagy madárnak és kalitkájának. Az ablakpárkányok kiszélesítésével is nyerünk helyet. Elhelyezhetjük itt apróbb gyűjteményeinket, de szolgálhat könyvespolcként vagy virágtartóként is. A fűtőtest nélküli ablakmélyedések kellemes kuckóvá válhatnak olyan láda elhelyezésével, melynek párnáin kényelmesen üldögélhetünk, belsejében pedig bármilyen tárgyat elhelyezhetünk, amit nem használunk naponta. A felsoroltakon kívül a lakás egyedi adottságaitól függően még számtalan lehetőségünk adódhat.
Két olyan térhatároló elemet használhatunk, amivel duplájára növelhetjük lakásunk alapterületét, több lehetőséget adva a tárolásra: az egyik a galéria, a másik a dobogó.
A galériázásnak vannak alapszabályai, először is kell hozzá legalább 4,5 méteres belmagasság, hogy a tér alatta is, fölötte is használható legyen. Fontos, hogy az ajtó- és ablaknyitásokat ne akadályozzuk vele, és a lépcső elhelyezése is lényeges: kényelmesnek kell lennie anélkül, hogy nagy helyet venne el az alsó tértől. A galéria egy új helyiség, így általa új tárolási lehetőségek jönnek létre.
A dobogó szintén jó megoldás, bár kevesen élnek vele. Ráadásul normál belmagasság esetén is megépíthető. Hátránya csak annyi, hogy bármit is helyezünk el alatta, a méretének megfelelő helyre a szerkezet előtt is szükség van. Ide csak könnyen mozdítható mobil bútorokat tehetünk. Lehet a dobogó alatt sok-sok fiók vagy franciaágy, fölötte ülőbútor, szekrény, bármilyen berendezési tárgy. Szélét párnázva használhatjuk ülőbútornak is.
A tárolás megszervezése ugyanolyan kreativitást és találékonyságot igényel, mint a látványelemek megtervezése. Ez a folyamat minden esetben a rendcsinálással kezdődik, a tér adottságainak feltérképezésével folytatódik, és a megfelelő tároló-rendszerek elhelyezésével fejeződik be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: tároló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beton festése, színezése

Az igénytelenebb helyiségek – pl.garázsok, kisebb tárolóhelyiségek, raktárak, járdák, gépkocsi beállók stb.– padlóját többnyire simított betonnal burkolják. Egy idő után azonban a tulajdonosok...


Lapra szerelhető konténerek

Hazánkban a konténerek felhasználása mára már nem csak az ipari, építészeti szegmensre korlátozódik, hanem a magán emberek is sok felhasználási formáját fedezték fel. Erre kiváló példa a lapra...