Kress gépek barkácsolóknak, iparosoknak, profiknak

A Kress szerszámgépek magyarországi megjelenéséről januári számunkban már hírt adtunk egyszer. Több mint 50-féle hálózati áramról működő, illetve akkumulátoros gépről van szó, amelyek három kategóriában vetették meg lábukat a hazai piacon. Az olcsóbb kategóriájú, de jó minőségű gépeket a barkácsolóknak kínálják, a szakmai iparos programban a kisvállalkozók találhatják meg a számukra megfelelő típusokat, a csúcskategóriát pedig az ipari gépek jelentik. A gyártó minden kategóriában a 2 év garanciát ad a gépekre.

50-féle gépet egy oldalon persze nem tudunk bemutatni. Kiválasztottuk tehát a legalapvetőbbet a fúró, illetve ütvefúró gépcsaládot és ezekről adunk rövid ismertetőt a következőkben.
A család legkisebb tagja a 420 BME 420 W elektromos teljesítmény felvételű. Könnyű kis gép, fúrótokmánya gyorsbefogó rendszerű, 10 mm-ig kinyitható. Fordulatszámát elektronika szabályozza. Igen jó minőségű alapgépnek tekinthető.

A 600 W teljesítményű 600 SE már ütvefúró fokozattal valamint fordulatszámirány-váltóval is rendelkezik. Gyorsbefogó tokmánya 13 mm-es. Ennél a gépnél már megtalálható a Kress szabadalma a gyorscsatlakozó elektromos kábel. Ez valamennyi Kress gépnél azonos, így ahol ezt a gépcsaládot használják, ott igen gyorsan cserélhetik a szerszámot a kábel végén, vagy könnyen lecserélhetik a hibás kábelt újra, a rövidet egy hosszabbra. A fúrótokmány cseréjéhez, esetleg csavarozáskor a csavar végső meghúzásához a fúrótokmány reteszelhető. A gép teljes felületén olyan bevonatot kapott, ami puha, kellemes megfogást biztosít a használó számára.

A pneumatikus fúró- és vésőkalapácsok közül az eddigi tapasztalatok szerint a PSX 550 igérkezik a sztárnak. A gép formája valóban nagyon ki van találva, és mindent tud amit érdemes tudni. Az elektronikus fordulatszám-szabályozás, és fordulatirány-váltás mellett megtalálható a kétfokozatú mechanikus váltó is. Normál fúrához az ütés kikapcsolható, véséshez pedig forgásreteszeléssel látták el.

Az ütvefúrógépek csúcsának talán az 1050 SXC számíthat, amelyet az 1050 W-s motoron kívül tényleg minden extrával elláttak. A jobbra-balra forgás, a kétfokozatú mechanikus váltó, a tachogenerátoros tengelyvezérlés ugyanúgy megtalálható ezen a gépen, mint a nyomaték előválasztó kapcsoló (csavarozáshoz), és a biztonsági kioldó tengelykapcsoló. Ennek a csúcsgépnek kissé leegyszerűsített változata a 710 SX jelzésű.

A fentiekben bemutatott fúrógépek a legmagasabb kategóriájú ipari gépcsaládba tartoznak. A szakmai-iparos programban még további három gép egészíti ki a választékot, a barkácsolók igényeit pedig a PK 500 jelzésű fúrógéppel kívánják kiszolgálni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszámgép, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magfúró, koronafúró

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát...


Hitachi gyémántfúrók

Megszámolta valaha, hogy hány furatot kell készítenie egy átlagos méretű házban? Elég sokat! Fúrni kell a tartozékok rögzítéséhez és fúrni a gépészeti csővezetékeknek. Így gyakran előfordul, hogy a...