Kress gépek barkácsolóknak, iparosoknak, profiknak

A Kress szerszámgépek magyarországi megjelenéséről januári számunkban már hírt adtunk egyszer. Több mint 50-féle hálózati áramról működő, illetve akkumulátoros gépről van szó, amelyek három kategóriában vetették meg lábukat a hazai piacon. Az olcsóbb kategóriájú, de jó minőségű gépeket a barkácsolóknak kínálják, a szakmai iparos programban a kisvállalkozók találhatják meg a számukra megfelelő típusokat, a csúcskategóriát pedig az ipari gépek jelentik. A gyártó minden kategóriában a 2 év garanciát ad a gépekre.

50-féle gépet egy oldalon persze nem tudunk bemutatni. Kiválasztottuk tehát a legalapvetőbbet a fúró, illetve ütvefúró gépcsaládot és ezekről adunk rövid ismertetőt a következőkben.
A család legkisebb tagja a 420 BME 420 W elektromos teljesítmény felvételű. Könnyű kis gép, fúrótokmánya gyorsbefogó rendszerű, 10 mm-ig kinyitható. Fordulatszámát elektronika szabályozza. Igen jó minőségű alapgépnek tekinthető.

A 600 W teljesítményű 600 SE már ütvefúró fokozattal valamint fordulatszámirány-váltóval is rendelkezik. Gyorsbefogó tokmánya 13 mm-es. Ennél a gépnél már megtalálható a Kress szabadalma a gyorscsatlakozó elektromos kábel. Ez valamennyi Kress gépnél azonos, így ahol ezt a gépcsaládot használják, ott igen gyorsan cserélhetik a szerszámot a kábel végén, vagy könnyen lecserélhetik a hibás kábelt újra, a rövidet egy hosszabbra. A fúrótokmány cseréjéhez, esetleg csavarozáskor a csavar végső meghúzásához a fúrótokmány reteszelhető. A gép teljes felületén olyan bevonatot kapott, ami puha, kellemes megfogást biztosít a használó számára.

A pneumatikus fúró- és vésőkalapácsok közül az eddigi tapasztalatok szerint a PSX 550 igérkezik a sztárnak. A gép formája valóban nagyon ki van találva, és mindent tud amit érdemes tudni. Az elektronikus fordulatszám-szabályozás, és fordulatirány-váltás mellett megtalálható a kétfokozatú mechanikus váltó is. Normál fúrához az ütés kikapcsolható, véséshez pedig forgásreteszeléssel látták el.

Az ütvefúrógépek csúcsának talán az 1050 SXC számíthat, amelyet az 1050 W-s motoron kívül tényleg minden extrával elláttak. A jobbra-balra forgás, a kétfokozatú mechanikus váltó, a tachogenerátoros tengelyvezérlés ugyanúgy megtalálható ezen a gépen, mint a nyomaték előválasztó kapcsoló (csavarozáshoz), és a biztonsági kioldó tengelykapcsoló. Ennek a csúcsgépnek kissé leegyszerűsített változata a 710 SX jelzésű.

A fentiekben bemutatott fúrógépek a legmagasabb kategóriájú ipari gépcsaládba tartoznak. A szakmai-iparos programban még további három gép egészíti ki a választékot, a barkácsolók igényeit pedig a PK 500 jelzésű fúrógéppel kívánják kiszolgálni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszámgép, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrószárak és fúrókoronák

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek...


Terjednek az akkus gépek

Az iparban, az otthoni DIY (csináld magad) tevékenységben, a hobbi kertészkedésben és a mezőgazdaságban, illetve erdőgazdaságokban egyaránt ellenállhatatlanul terjednek az akkumulátoros gépek....